UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XV. Vjera i alkohol

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Ispovijed jednog liječenog alkoholičara

U nedjelju, 2. studenoga 2003. godine, bio sam na Svetoj Misi u našoj župnoj crkvi u Taborskom. Slušajući propovijedi velečasnog Ivana Čučeka, sjetio sam se početka svoje druge apstinencije. Velečasni Čuček je u jednoj propovijedi naveo primjer osobe koja je navodno već bila u takozvanom drugom životu, ali se vratila u svoj stvarni život i ispričala kako je u tom drugom životu prošla kroz dva tunela. Jedan je bio taman, pun strave i užasa, a drugi svijetao. U tamnom su bili loši ljudi, puni grijeha, a u drugom, svijetlom, dobri, uvijek spremni pomoći drugima. Tako je otprilike počeo moj drugi prekid opijanja. Zašto drugi? Zato jer sam prvi put apstinirao 9 godina, a budući da nisam odlazio u klub liječenih alkoholičara, recidivirao sam, što je trajalo oko 4 godine. Tada sam shvatio da bih zbog alkohola mogao prerano otići s ovog svijeta i završiti u jednom od navedenih tunela.

Odlučio sam, 15. listopada 1993., da ću pokušati na svaki način prekinuti s alkoholom. Molio sam Boga za snagu da ustrajem u svojoj namjeri. Dakako, bilo bi suludo zamisliti da mogu uspjeti potpuno sam. Zbog toga sam zamolio svoju liječnicu, Miru Bzik, da mi pomogne, što je ona vrlo rado prihvatila.

Sada bih želio napisati nešto na što su me podsjetila ona dva tunela, a moglo bi biti poučno za druge bolesnike alkoholičare, čak i za predavanje o alkoholizmu.

Navečer, prvog dana mog prestanka pijenja, kad sam išao na spavanje, nisam mogao zaspati, jako sam se znojio, a soba je bila u mraku. U jednom trenutku, nakon kratkotrajnog dremuckanja, otvorio sam oči i, iako sasvim priseban, nisam mogao vjerovati u ono što sam vidio. Naime, po zidu pokraj kreveta, su se, u pravilnim razmacima, kretale prekrasne svete slike, veličine stranice velike bilježnice, a na stropu su sjajile zvijezde. U ostalom prostoru je bilo razno drveće, a čuo se tihi, ali prekrasan pjev raznih ptica. Kad sam upalio svjetlo, sve je nestalo, a kad sam ga ugasio, ponovo sam sve vidio. Znao sam da to nije u redu, ali mi se toliko svidjelo da sam neko vrijeme ostao u mraku i to promatrao. Kasnije sam to protumačio tako da sam vidio kako izgleda raj.

Druga večer bila je mnogo teža i ružnija, jer ništa nije ostalo od prethodne. Te sam večeri čuo buku raznih strojeva, pucanje raznog oružja, buku aviona iznad glave, a najgore je bilo kad su se na prozoru pojavljivale ljudske glave s rukama, ali bez tijela, kako se vješaju. Tada sam se zaista uplašio i još više molio da izdržim. Moram napomenuti i da sam tijekom ta dva dana čuo različitu nepostojeću glazbu i razne stare pjesme. Naravno, to sam u kući čuo samo ja. Tada sam, a kasnije još više, bio svjestan da je sve to prouzrokovano dugotrajnim konzumiranjem alkohola.

Treću noć sam, uz pomoć lijekova, zaspao kao top i spavao punih 12 sati. Kad sam se probudio, sve je bilo u redu. Bio sam presretan što sam uspješno prebrodio ono najgore i bio siguran da ću ovaj put uspjeti.

Moram dodati da je cijelo to vrijeme uz mene bila moja supruga Dragica, čija je podrška bila od neprocjenjive vrijednosti. Sve to ne bih uspio da mi Bog nije dao snage da izdržim i da nije bilo predobre dr. Mire Bzik, kao i moje obitelji, osobito supruge. Veliku zaslugu ima i susjeda Ružica, medicinska sestra, koja mi je samoinicijativno davala vitaminske injekcije, kao i moralnu podršku. Ima još dosta ljudi kojima moram zahvaliti, ali ih ne mogu sve imenovati. Navršio sam deset godina kristalno čiste apstinencije 15. listopada 2003. godine i danas sam predsjednik Kluba liječenih alkoholičara “Videž“ iz Huma na Sutli. Smatram da bi moja ispovijest mnogima mogla pomoći da shvate opasnost alkoholizma i da sve to izbjegnu. Bio bih najsretniji kada bi to nekome pomoglo. Time bi se sigurno spasili mnogi životi, a pogotovo obitelji.

I na kraju, Hvala Bogu što mi je dao snage da sve to izdržim. Zato želim svima koji imaju takve probleme da izdrže, jer će im se sve višestruko vratiti, samo dobrim. Eto, to još nisam nikada napisao, ali mi je propovijed o dva tunela dala inspiraciju. I vjerujte, sve je istina !

  Ivan

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XV. Vjera i alkohol

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES