UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XV. Vjera i alkohol

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Odnos Crkve prema ovisnosti

Da bih saznao kako Crkva može djelovati na ljude, osobito mladež, da ne postanu ovisnici o svim vrstama droge, razgovarao sam sa svećenikom jedne zagrebačke župe. Imao sam sreću i zatekao ga u radu s učenicima osmoga razreda. Rado je pristao na razgovor. Evo što sam čuo:

«Crkva se oduvijek zalagala za sretnu i zdravu obitelj, to je naš posao, prije svega. Učimo mlade ljude zdravo i pošteno živjeti, ukazujemo na loše i nezdrave navike, koje mogu odvesti u ovisnost i bolest općenito. Nažalost, naš trud nije dovoljan, jer se veliki problem nalazi u obitelji. Ovdje, u crkvi, nastojimo ih učiti dobru, a u obitelji često vide suprotno. I tako nastaju problemi...» Nakon ugodnog razgovora, župnik me uputio da se obratim na Kaptol, časnoj sestri Ancili Vujković, koja se godinama bavi ljudima s problemom ovisnosti, pa će mi moći nešto više reći o temi koja me zanima.

Ugovorio sam sastanak i u određeno vrijeme časna sestra me je ljubazno dočekala i ugodno iznenadila. Saznao sam da već godinama tijesno surađuje s terapeutima i psihijatrima u KB «Sestre milosrdnice», te da tamo godinama radi s ovisnicima o drogama. Sestra Ancila izrekla mi je puno zanimljivih zapažanja. Evo, otprilike, onog bitnog: «Mi to radimo drugačije, iako poštujem suvremeni način liječenja u bolnici. Kod ovisnika se radi, zapravo, o bolesti duha, kojeg treba liječiti molitvom. Da bi čovjek uspio, mora najprije znati što hoće, vjeruje li u Isusovu pomoć, hoće li piti i biti bolestan ili ne, jer trećeg puta nema. Mi ljude ne učimo samo apstinirati, već kako se osloboditi ovisnosti, jer svaki je ovisnik zapravo zarobljenik i ne vidi izlaz. Treba mu pokazati put i podsjetiti ga na petu Božju zapovijed, «Ne ubij!» Nije mi bila jasna veza između pijenja, ovisnosti s jedne strane te ubojstva s druge strane, pa sam ju zamolio za pojašnjenje. «Da, to mnogi ne razumiju. Uzimanjem alkohola i svih drugih droga ubijamo sami sebe. Nije ubojstvo samo fizičko oduzimanje života, nego je to sve što svjesno uzimamo, a šteti našem životu, tj. zdravlju.

Postoji svijest i podsvijest. Svjesni smo samo trećine onoga što znamo i zato se treba zapitati zašto pijemo, da nas ne opterećuje, da ne mislimo o grijehu kojega smo učinili ili ga sada činimo? Jesam li griješio? A odgovor je –da. Zato treba čovjeka osloboditi grijeha, tako da započne ispoviješću, bez obzira o kojoj se religiji radi. Treba vjerovati u to da se uspjeti može, ali i odlučno odgovoriti samom sebi na pitanje: "želim li uspjeti?". Kad to riješimo, onda to više ne bi trebalo predstavljati problem. Dakle, ne želim griješiti, značilo bi, ne želim piti, drogirati se i tome slično, jer na taj način ubijam samog sebe. U tome mi može pomoći Bog ako znam da mi On bezuvjetno prašta.» Mogao bih još puno toga napisati o dojmovima iz našeg razgovora, no za to bih morao imati puno više prostora. Kao zaključak mogu reći da uzrok svakog problema ovisnosti počiva unutar obitelji te ako je bolestan jedan njen član, bolesna je cijela obitelj. A kako reče i sestra Ancila - da bismo mogli pomoći ovisnicima i njihovim obiteljima važna je međusobna suradnja crkve i državnih institucija. Da ne bude rivalstva, jer nije toliko važno tko provodi liječenje, koliko je važno da svi skupa želimo i hoćemo pomoći onima koji to trebaju.

Krešimir 

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XV. Vjera i alkohol

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES