UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XIV. Danas, nakon puno godina

Sljedeći članak  

------- o O o ------

U klubu moramo slušati i čuti

Počelo je davne 1975. godine, kad sam prvi put sa strahom došao u Vinogradsku bolnicu. Želja mi je bila prekinuti dugogodišnje pijenje i postati osoba koja će znati cijeniti sebe, cijeniti druge i biti cijenjena.

Prvi susret s dr. Mauriziom Troncosom nije bio ugodan, ali je bio otvoren: «Zlatko, pogledajte na što sličite! Od Vas nikad ništa!». Bio je u pravu, pa se nisam opirao ni nijekao njegovo mišljenje. No, sam sam sebi rekao - idem u bolje sutra - i do danas rušim drugi dio njegove tvrdnje.

Dolaskom na predavanja u dispanzer, tek sam načuo riječ apstinent. Više sam saznavao odlaskom u klub.

Bilo je to 14. travnja 1975. godine. U pratnji supruge pokucao sam na vrata Tkalčićeve 7, gdje su radila dva kluba Općine Centar. Osjećao sam se nelagodno. Svi su gledali u mene. No, olakšanje su mi pružila nasmiješena lica i riječi dobrodošlice: «Uđite, ovdje smo svi prijatelji, želimo vam pomoći, kao i sebi».

Moram priznati da je svaki početak težak, pa tako i moj. No, postupno, slažući kockice vizije boljeg sutra, uz nezaobilaznu osobnu odluku: ja to hoću (a ne ja to moram), može se puno postići.

U klub sam dolazio redovito sa suprugom. Na prijedlog pokojne Ruže Vešligaj, s vremenom moje dobre prijateljice, postajem prvi, najmlađi predsjednik kluba, nakon samo sedam mjeseci apstinencije! Na toj dužnosti ostajem 18 godina. Te sam se obveze prihvatio s čvrstom odlukom da uz pomoć ostalih članova vodim klub i pomažem ostvarenju što dulje i kvalitetnije apstinencije, kako samoga sebe, tako i svih nas. Mnogo mi je pomogla gđa Jasna Serdar, prof. psihologije. Slušajući njezina predavanja, učio sam kako se ophoditi s članovima kluba, kako ih prihvatiti, čuti. I danas često ponavljam, da se u klubu moramo slušati i čuti, pozitivne misli prihvatiti, a negativne odbaciti. Pritom sam uvijek pazio da nikoga ne povrijedim i da vlada prijateljsko ozračje.

Prva godina apstinencije bila je najteža. Željno sam čekao prvu diplomu. Ne pijem, lijepo mi je, sklad u obitelji, nemam problema na poslu. «Prestao je piti, mnogo se promijenio», govorila je supruga u početku, kako bi mene i sebe ohrabrila. Nastale promjene su najvažnije, a to će procijeniti članovi kluba, suradnici na poslu i obitelj. Mijenjamo se različitom brzinom i opsegom, ovisno o tome koliko smo na sebi radili. Uzalud apstinencija pet i više godina ako nisu nastupile promjene u životu i ponašanju. Takve osobe najčešće recidiviraju. To sam stalno ponavljao i ponavljam i sada, nakon 28 godina u Klubu «Centar», gdje sam izabran za doživotnog počasnog predsjednika toga kluba. Apstinirati se može i doživotno, ali to nitko ne može jamčiti. Pokazali su to i neki naši članovi, koji su recidivirali.

Kad sam počeo odlaziti na godišnje skupštine, prenosio sam pozdrave svoga kluba. Potom sam znao nešto reći i o radu svoga kluba, no na kraju sam shvatio da je skupština inventura rada kluba tijekom godine dana i da nema potrebe da govorimo o svojem klubu, što savjetujem i drugima koji se javljaju u pozdravnom govoru.

«Lijepo je na godišnjim skupštinama», riječi su apstinenata, «apstiniram godinu dana, lijepo mi je jer ne pijem», «sklad je u obitelji», «nemam problema na poslu», «želim dočekati i dobiti priznanje i za drugu godinu». Supruga sa svojim izjavama: «prestao je piti», «mnogo se promijenio», «sada je sve u redu». Te riječi potvrđuju promjene i rad na sebi. Ako se radi na sebi, promjene se moraju pokazati, a to će procijeniti članovi u klubu. Ne možemo se sto posto promijeniti, ni pedeset posto, ali dvadeset do trideset posto možemo. Pod tim ne podrazumijevam sam prestanak pijenja, jer on nije dovoljan.

Takav apstinent može recidivirati i nakon niza godina apstinencije. Promjene i osjećaj zadovoljstva u apstinenata jamstvo su uspjeha. Ja ću se uvijek predstaviti s ponosom, punim imenom i prezimenom Zlatko Topalović, apstinent 28 godina.

Zadnjih godina upoznao sam mnogo dragih osoba u istom klubu – Marinu, Dubravku, Mirjanu, Dragicu, Luku, Darka… Pomažem im i učim ih, kao što su i mene učili, kako pomoći sebi i drugima, jer sam shvatio da je to bilo najvažnije u mojoj apstinenciji. Vrlo je korisno posjetiti prijatelje i u drugim klubovima, vidjeti kako rade i razmijeniti iskustva. Velika je pomoć druženje «Petkom u pet», s našom prof. Ljubicom Uvodić-Vranić na čelu. Saznamo pritom mnogo o tome kako kvalitetnije živjeti u ovome zahtjevnom svijetu. Na kraju, kako bi rekli Kostelići, važno je imati dobroga trenera, pa ćete vidjeti što se može osvojiti. To je meni prim. dr. sc. Željko Marinić, od kojeg učim i uvijek dobivam dodatni pozitivni naboj, bilo da je riječ o pohvali ili o kritici. Zato, kada se oba zapitamo, koliko još može trajati ta naša snaga, odgovaram - dok smo živi.

Drage moje prijateljice, dragi prijatelji, mogao bih još mnogo pisati, ali da ne duljim, ako nešto nije jasno, dođite u Klub «Centar», Tkalčićeva 33. Uz kavicu i sok možemo uvijek popričati.

                        Z.T.

------- o O o ------

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XIV. Danas, nakon puno godina

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES