UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XIV. Danas, nakon puno godina

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Moramo biti zajedno

Danas, kad se navršilo dvanaest godina apstinencije moga supruga, ne mogu, a da se ne sjetim početka. No moram prvo reći i kako sam danas sretna i ponosna na supruga. Trebalo je zaista moći opstati u apstinenciji sve ove godine i uz to se toliko mijenjati iznutra, mijenjati stare navike, stil življenja, učiti voljeti sebe, svoju obitelj i poštovati druge. Vjerojatno bi nas oni koji su sada na početku svoje apstinencije pitali kako se to može. Govorim u množini "nas", jer ubrajam i sebe i našu kćer. Da bi uspjeli na tom trnovitom putu apstinencije, moramo biti zajedno. Moramo zajedno odlaziti u matični klub, jer bez kluba nema opstanka. Tamo učimo kako prebroditi razlike, kako se prilagoditi novom načinu života, osobito ja, kao podrška suprugu, učim kako se i sama mijenjati, jer uz supruga, drugačijeg nego prije, ne mogu i ne smijem ostati ista. Dokaz da je to pravi put, sve su ove godine čvrste apstinencije, uzajamno povjerenje i sigurnost naše kćeri u svoje roditelje, a nadasve ljubav koja između nas gori nekim novim žarom. Još jedna potvrda tome je i jednoipolgodišnja apstinencija moje svekrve. Velika podrška su joj naši zajednički odlasci u matični klub, te obiteljske terapije u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir.

Na kraju, s puno zahvalnosti, moram istaknuti dr. Z. Palinić, prim. dr. Breitenfeld, dipl. soc. radnicu Katarinu Gerbl, našu stručnu djelatnicu, te med. sestru Anu Roksanić, koji su nam puno pomagali od samog početka. Ne smijem zaboraviti prim. dr. Ž. Marinića i naše prijatelje koje smo upoznali u apstinenciji, jer bez njihove pomoći, bilo bi puno teže biti to što jesmo. Svima hvala.

Lj. Š.

------- o O o ------

Gledajte trijeznim očima ljepotu svijeta oko sebe

«Gledajte trijeznim očima ljepotu svijeta oko sebe, jer tada ćete shvatiti da je sve dragocjeno, a ponajviše vaš život!!»

Nadam se da je mnogima od vas ova rečenica već poznata iz mog prvog teksta o obitelji liječenog alkoholičara. Podsjetit ću vas da sam u prvom tekstu opisivala svoj početak života i suočavanje s time da je moj otac liječeni alkoholičar. Ova je priča samo nastavak iste teme, ali s vrlo velikim promjenama u mom životu od prije gotovo 10 godina, pa sve do danas. Nisam ni slutila da će mi 13. srpnja 1992. godine ikada značiti nešto u životu. Sigurno se pitate zašto mi baš taj datum toliko znači. Toga je dana moj otac zadnji puta konzumiralo taj mukotrpni, ali naizgled najjednostavniji način opuštanja. Konzumirao je alkohol! Jesu li ljudi uopće svjesni toga koliko će nastati problema zbog jedne najobičnije čašice omiljenog pića? U tom trenutku nikoga nije briga. Najvažnije je da se popije dobra kapljica u dobrom društvu, i to je to. No, je li je sve tako jednostavno? Za ljude poput nas ovdje nije sve tako kristalno jasno. Ako ste me dobro slušali, rekla sam «ljude poput nas ovdje». Jesmo li svi mi ovdje liječeni alkoholičari? Ne, nismo, ali smo svi ovdje prisutni sudionici jednog zajedničkog problema - alkoholizma. Koliko god se mi, obitelj, trudimo shvatiti kako je vama u ovim teškim trenutcima odvikavanja od alkohola, jeste li se ikada zapitali kako je bilo nama proživljavati sve one grozne situacije s vama? Dolaziti alkoholizirani u koje doba noći, lupati, razbijati, maltretirati ženu, djecu. Žena je to još nekako podnosila, ali djeca koja nisu bila ni svjesna što se oko njih događa… Mislim da je njima bilo najteže. Govorim to iz vlastitog iskustva. Najteže mi je bilo kad su druga djeca iz susjedstva govorila o mome ocu, jer, naravno, to se nikada nije moglo sakriti. Uvijek sam bila potištena, u društvu sam uvijek razmišljala o tome kako moje prijateljice imaju lijep i miran život, a ja nemam. Danas, 10 godina poslije, moj je život prava suprotnost. Što se tiče obitelji, sve je sada kako sam nekada zamišljala. Roditelji su puno raspoloženiji i mirniji i što je najvažnije, moj otac sada ima više vremena za nas, a posebno za mene. Primijetila sam da se počeo brinuti za neke stvari što mu uopće prije nisu bile bitne. Mislim, neke stvari se i meni sada čine nebitnima, ali on se sada trudi «otvoriti mi oči» i dovesti me na pravi put.

A što se tiče mog društva, sasvim sam ponosna jer sada normalno mogu razgovarati o svemu. Mislila sam da nikada neću steći očevo povjerenje. No, zapravo, on mi je sam pomogao da mu počnem vjerovati. Ukratko ću vam reći kako je sve to bilo…

Ovo je ljeto moja majka morala otići poslovno na more na tri mjeseca. Sama pomisao da ćemo tata i ja ostati «solo» me užasavala. No, obećala sam sama sebi da ćemo uspjeti. Naravno, na mene je palo puno više odgovornosti, ali vidjela sam da ni tati nije bilo baš svejedno. Postao je vrlo nervozan i čak sam pomislila da će opet početi piti. Teško je bilo pomisliti da bi sve moglo biti kao prije. No, isprobala sam svoj mali trik koji je do tada uvijek uspijevao. Uzela sam tatine tablete i odnijela mu ih u sobu. Prvi put u životu tata je odbio popiti tablete. Tada je nastala strašna panika. Što sada učiniti??? A obećala sam mami da će sve biti pod kontrolom. Tu noć nisam uopće spavala. Ujutro su tablete stajale tamo gdje sam ih i ostavila. Bio je petak i užasno sam se bojala dolaska kući s posla, jer sam već u glavi vrtjela sliku što me očekuje. Sigurno sada mislite da sam došla kući i našla tatu u alkoholiziranom stanju. Varate se, jer to i jest bit cijele ove priče. Došla sam kući i našla poruku: «Danijela, otišao sam kod mame, pusa, voli te tata!». Nisam mogla vjerovati svojim očima, ali zato sada mogu vjerovati svome ocu kojemu se i najviše zahvaljujem na svojem željno očekivanom životu u posljednjih 10 godina.

Tata, hvala ti što si prihvatio pomoć onda kada ti je bila najpotrebnija i što si dokazao da se i tvoj život može promijeniti. Hvala svim sudionicima na pomoći u liječenju mog oca, a tebi, majko, hvala što si sve to strpljivo izdržala i nisi dopustila da se naša obitelj raspadne. Hvala svima.

D. V.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XIV. Danas, nakon puno godina

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES