UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XIII. Bez kluba nema apstinencije

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Klub i prevencija

Kada sam počeo dolaziti u klub, cilj mi je bio što duže apstinirati. Nakon deset godina rada u klubu, mislim da klub mora više raditi na prevenciji alkoholizma. Jedan od glavnih razloga mog alkoholizma je neznanje, pa zbog toga mislim da bih svoje iskustvo trebao prenijeti onima koji o alkoholizmu ne znaju ništa ili znaju vrlo malo. Mislim da edukacija o ovoj temi treba biti jednako zanimljiva muškoj i ženskoj populaciji, čak možda više ženama jer one relativno kasno reagiraju na prekomjerno pijenje alkohola. Istodobno, alkoholizam u žena je također u porastu, pa je i to razlog da one više saznaju o tome. Alkoholizam kod mladih je u znatnom porastu, što njihovi roditelji kasno uviđaju zbog neznanja. Škole nisu previše zainteresirane za predavanja o alkoholizmu, pa vlasnici ugostiteljskih objekata u blizini škola zadovoljno trljaju ruke, jer im broj mušterija ne opada, nego raste. Zbog takvog stanja, uloga obitelji je još važnija u borbi protiv ovisnosti.

Svaki liječeni član uz sebe veže barem dva do tri člana svoje obitelji, i ako oni dovoljno znaju o kulturi nepijenja, sigurno će se to odraziti u njihovom okružju gdje žive i rade. Mi koji smo prošli pakao alkoholizma, znamo što to znači, ne samo nama, nego i našim najdražima i zbog toga trebamo upozoriti druge što ih čeka kao krajnji rezultat prekomjernog pijenja alkohola. Alkoholičar je bolesna osoba koja se liječi, a da bolest ne bi nastala, naša pomoć je vrlo bitna.

Znanstvene teorije ne pomažu uvijek, pa je iskustvo starih apstinenata neprocjenjivo vrijedno u svakom klubu. Griješe oni koji priželjkuju puno članova u klubu. Smatram da takav klub ne upozorava svoje sugrađane na opasnosti koje im prijete zbog prekomjernog pijenja alkohola. Ako uzrečica koja vrijedi za sve bolesti glasi: “Bolje spriječiti, nego liječiti”, onda to kod nas dolazi do punog izražaja, i još više dobiva na težini. Za kvalitetan rad potrebna su određena financijska sredstva, prostor, stručna osoba koja zna sve o alkoholizmu i da to prenese svojim članovima. Na žalost, u našem gradu svega toga ima premalo. Svega nekoliko stručnih terapeuta kojima pomažu dostručni djelatnici klubova, kojih je za sada premalo. Grad je svojom donacijom puno pomogao u radu klubova, jer podmiruje najveće stavke u izdatku kluba. Kad bi gradski vođe imali više sluha i interesa za suzbijanje alkoholizma, gradski proračun bi se punio od kazni za nedopuštena djela. Prije svega, mislim na kazne od ugostiteljskih objekata, koji su glavni distributeri svih sredstava ovisnosti, zatim kazne zbog prometnih prekršaja kojima je glavni uzrok alkohol. Pozivam sve koji donose zakone da ih poštuju, i da ih krivo ne tumače, zbog sebe, svoje djece i budućnosti ove zemlje i grada. Dok god ima korupcije i mita, a pravna država to ne sankcionira, stradat će mali čovjek, jer nema znanja ni sredstava da se u tomu odupre. Mali ljudi najpodložniji su alkoholizmu, jer piju alkoholna pića upitne kakvoće, koja uzrokuju različita oboljenja i poremećaje. Terapeuti i svi liječnici trebali bi dići svoj glas protiv neznanja pučanstva o svim opijatima. Liječnički je zavjet pomagati drugima, stoga molim da se ne gleda samo na financijsku dobit, jer ona dolazi na kraju mukotrpnog rada, a osjećaj da si nekomu pomogao, bit će još veći.

Molim sve apstinente da nađu vremena za svoju i našu edukaciju, jer će time unaprijediti rad kluba i steći novo znanje o alkoholizmu, sredstva za to su predviđena iz donacija. Učite da biste sebe liječili, a druge spriječili u prekomjernom pijenju alkohola. Dok god raste broj ovisnika u gradu, sve gradske ustanove i udruge koje na tome rade, moraju udvostručiti svoje napore na suzbijanju i širenju ovisnosti.

Grad mora još više pomoći onima koji se bore za njegov boljitak, a tu svakako veliku važnost imaju klubovi liječenih alkoholičara. Klubovi, izađite među ljude oko sebe, neka svi saznaju da mi postojimo i pomažemo svojim sugrađanima, sebi i svojoj obitelji.

Stjepan

Z.

------- o O o ------

Druženje sa starim, ali mladim prijateljima iz Selske

Nakon našeg redovitog sastanka kluba, a to je u četvrtak, krenuli smo nas nekoliko članova i članova naših obitelji, nadahnuti pozitivnim ozračjem, našim mladim prijateljima u Učenički dom, Selska 119. Naime, Klub "Voltino" i Klub "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Zagreba, gaje prijateljske susrete i večeri razgovora s mladim ljudima iz toga doma i s njihovim profesorom, našim dragim prijateljem, gospodinom Markom Jozanovićem.

Treba reći da to druženje traje već sedam godina u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Smatramo da su upravo takvi susreti s mladim osobama neka vrsta prevencije zala, kao što su alkoholizam, zloupotreba droga i ostale ovisnosti.

Noć je bila hladna, ali nas je grijala nada i vjera u novi mladi naraštaj. Ove je godine slušateljstvo bilo znatno brojnije, u ugodnoj prostoriji, punoj diploma i učeničkih radova. U ovom domu je cjelotjedni radni boravak učenika s mjestom stanovanja izvan Zagreba.

Uz prigodan uvodni govor, slijedilo je kratko predstavljanje. Pomalo tiho ozračje se polako zagrijalo. Uz neke važne statističke podatke o alkoholizmu u nas i drugdje, glavno su zanimanje pobudile intimne ispovijesti. Iskrene životne priče liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji našle su najbolji put do shvaćanja problema alkoholizma u glavama mladih. Možda grubo rečeno, ali je tako. Poneko sramežljivo pitanje našlo je odlučan odgovor nas i naših obitelji.

Nakon sata, vjerujem, edukativnog izlaganja i razgovora, došao je i ležerniji dio. Priređen je mali domjenak s našim darovima novim prijateljima.

Toplo ispraćeni, krenuli smo zadovoljni, zagrijana srca u hladnu noć Svete Lucije, koja nam je darovala još jedan tračak svjetla za bolju i zdraviju budućnost bez alkohola!

M. Č.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XIII. Bez kluba nema apstinencije

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES