UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XIII. Bez kluba nema apstinencije

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Sreća pripada trijeznim ljudima

Član sam obitelji iz Kluba liječenih alkoholičara "Centar" iz Koprivnice, kluba koji je proslavio 35. godišnjicu svoga rada. U klubu imamo dva anđela čuvara koji bdiju nad 65 članova kluba i njihovim obiteljima. Najveći uspjeh u radu kluba je apstinencija članova, koja je mukotrpan i dugotrajan proces, kako za apstinenta, tako i za cijelu obitelj. Klub je obiteljska zajednica u kojoj se, uz prijateljstvo i solidarnost, gradi novi način života. Rehabilitaciji članova pridonose aktivnosti kao što su druženja u prirodi, sportski susreti, proslava rođendana, kestenijada, poezijom protiv ovisnosti, prisustvovanje na kongresima i ostalim događajima vezanim uz apstinenciju. Kao i druge vrste terapije, rad u klubu traži od stručnog djelatnika, ali i od liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji, strpljenje, iskustvo i znanje. Apstinencija nije laka i potreban je veliki napor svih. Ozdravljenje alkoholičara nije samo nepijenje alkohola, već je vrlo važno i da apstinent promijeni svoje ponašanje.

Naš klub usko surađuje s drugim klubovima, redovito posjećujemo godišnje skupštine. Članovi kluba uočavaju da iste probleme imaju mnogi ljudi, da u svojim naporima nisu sami i osamljeni, da postoje drugi.

Alkoholizam se danas shvaća kao poremećaj socijalnog i obiteljskog sustava koji se može uspješno liječiti samo ako se čitav sustav uključi u terapijski postupak. Kada ljudi govore istinu, osjećaju se slobodni u onome o čemu govore, čak i u posve osobnim slučajevima. Tada je puno lakše prevladati teškoće i mijenjati se nabolje. Liječeni alkoholičar dobiva u klubu pomoć od drugih članova. Prema tome, rad u klubu nije samo trajno primanje pomoći od drugih članova, već i pružanje pomoći. Na kraju bih željela reći da je rad u klubu neophodan dio terapije i da treba živjeti jednostavno i osloboditi svoje srce od mržnje prema svojim najbližima, a osjećati veliku mržnju prema strašnom zlu zvanom alkohol.

Danas molim za sve Vas u Uredništvu, za sve ljude na svijetu, zdravlje bez alkohola. Posebno svako dobro želim svim članovima i svim terapeutima liječenih alkoholičara.

         Bog nije obećao dan bez bola,

         Smijeh bez tuge,

         Sunce bez kiše,

         Ali je obećao snagu za dan,

         Utjehu za suze,

         I svjetlo za put.

Član obitelji

------- o O o ------

Klub liječenih alkoholičara - što je to?

Mi smo  skupina apstinenata kojima je najomraženija riječ recidiv, a to je ono što ti, brate i sestro, o da, i sine i kćeri po piću, činiš svaki put kad ponovo prinosiš slatku čašu žučnog sadržaja svojim ustima. Katkad s lakoćom druženja, drugi put padajući pod križem okrutnog života koji te sili na bijeg u čašu, ti se skrivaš od samoga sebe. Govoriš sebi, a i drugi o tebi, koji ne žele istinu. Tebi ne treba pomoć jer nemaš problem, a i da ga imaš, sam bi rekao: "Ja više neću!", i misliš da bi bilo kao kad je Bog stvarao svijet, pa rekao: "Neka bude!", i bi tako, i vidje Bog da je dobro.

Samo što za tebe na ovakvom putu nije dobro, osobito ako kroz mutni pogled gledaš svoju obitelj.

Život nije jednostavan ni Kinezu ni Amerikancu, jednih je puno, drugi su bogati. Teško je u malom mjestu gdje svatko svakoga zna.

Ne priznati sebi istinu da imaš problem, ne znači da drugi to ne vide i ne uveličavaju onoliko koliko ti umanjuješ. Mi ne idemo ulicama vičući tko smo bili, mi ne kažemo da to nismo bili, mi samo želimo sebi ponosno reći: "Ja apstiniram toliko i toliko vremena.", a tebi, bivši brate ili sestro po piću, pružamo ruke podrške da ustraješ u odluci, da sebi priznaš istinu, ne gledajući druge, jer njima si zanimljiviji dok imaš problema.

Iz Kluba "Imotski“

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XIII. Bez kluba nema apstinencije

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES