UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Jedan od mojih suhih recidiva

Stao sam pred ta, meni tako poznata vrata. Hrastovina je teška, smeđa. Pozlata se davno ogulila. Jedno je staklo još napuknuto. Novi su samo grafiti «Kill gays». Ulazni prag je gladak (sjajan od mnogih nogu koje su po njemu gazile). Otvaram vrata. Ulazim.

Mračno je, ne samo od dolaska izvana. Tu je uvijek bilo mračno, kao da se muškarci i pokoja žena koji tu zalaze skrivaju jedni od drugih, ili od samih sebe. Neoprana stakla s tragovima generacija uginulih kukaca jedva propuštaju danje svjetlo. Po kutovima se paučina samo osjeća, jer se ne vidi. Dvije žarulje vise sa stropa, gole i prljave. Nema više ni sjenila, a visuljci od lažnog kristala davno su otpali. Zrak, bolje reći nezrak, je težak, ljepljiv. Mirisi su prepoznatljivi. Težak miris znoja, pomiješan s raznim mirisima jeftinog parfema, rezak od urina iz zahoda, kiselkast od dogorjelih cigareta i starih opušaka, te prolivenog vina, piva i ostalih tekućina koje se ovdje toče i ispijaju. Da, kod Slaveka sam.

Tu sam često dolazio piti. Upravo me ta atmosfera privlačila, kao sa slika poznatog francuskog slikara, malog «Riri-a». Neka lica su mi nepoznata. Doduše, ni drugima, stalnim gostima, ne znam ime, kao ni oni moje. Jedino je Slavek isti. Slavek je ljudina od 120 kilograma. Nekad nabrekle žile i snažni mišići (mogao je nositi magare natovareno vrećama brašna) obloženi su salom. Sjajna koža sad je sivkasta. Propušio je kasno, a govore da i pije, skrivajući se od žene, sitne gospođe, agramerskih manira i profinjenog govora. Čudno je da se ljudina kao od brda odvaljen boji tako sitne ženice. Odjeća mu je uvijek ista. Stare levisice i flanelska košulja, isprana i proprana, neprepoznatljive boje i desena. Na nogama su sandale bez čarapa. Godišnje doba nije važno.

Na glavi mu je plavi «Dinamo» šeširić s autogramima nekad poznatih igrača. Prepoznaje me. Pruža svoju, još uvijek snažnu desnicu, ali dlan mu je mekan, nekako ljigav, kao krepana žaba. Nema više žuljeva od utega i federa koje je nekad dizao i natezao. Progovara. Iz usta, snažnih, zdravih zubi, osjeća se miris mentola i još nečega - pivo, cigareta? Ne mogu odrediti. Ispričava se namještenim osmjehom…

«Nemam više «vekije», ali «štok» je dobar - znaš, nov je dizajn flaše, ali sadržaj je još uvijek isti drek».

Uzimam «štok», decilitar kisele. Sjedam za stol u kutu. Nekad je to bio separe, ali ograda je odavno srušena. Pliš na kutnom sjedalu je izlizan. Tu i tamo se primjećuje pokušaj krpanja, zelena boja to odavno više nije. Na zidu, pokrivenom, začudo, čistim tapetama, vise reprodukcije nekad afirmiranih slikara. Moje bolno tijelo se vrlo brzo privikava na podlogu, kao da i nisam bio odsutan skoro pet mjeseci. Uzimam čašu. Teška je, debelog dna. Ljuljam piće da se led malo rastopi. Tamna tekućina tako poznatog i neodoljivog mirisa tu je pod nosom, još ne u ustima. Razmišljam. Vrti mi se film. U glavi mi bruji. Vidim lica. Mama, ta divna sitna ženica, krhka i iscijeđena od brige i skrbi za mene. Nade i razočarenja urezani su u nekad glatko lice krasnog tena bez bore i sjene. Tatin pogled neodobravanja. Taj čovjek, neograničenog strpljenja, meni je još uvijek nedokučiv. Tu je i Slavka. Njezin izraz bola, pa gotovo i gađenja, kad opisuje sebe u pripitom stanju. Ne bi mi nikad oprostila. Anica sa svojom teškom, gotovo nerješivom situacijom, ne bi me htjela voziti u «Ticu». Vjerojatno bi se i Željkovo zagonetno ponašanje i osmjeh promijenili. Zamro bi i nestao dragi osmijeh na licu profesorice Maroević. I na licima ostalih, nešto rezerviranijih, pročitao bih upitnike i neodobravanja. Ne, nije vrijedno. Spuštam čašu na stol, plaćam piće i ostavljam uobičajeni «bakšiš». Promrmljao sam pozdrav. Slavek se pretvorio u upitnik. Izlazim.

Jordan

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES