UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

------- o O o ------

U zabludi

Nekoliko je godina na našem tržištu prisutno tzv. bezalkoholno pivo. Najpoznatije je Rally pivo Karlovačke pivovare. Namjerno ističem tzv., jer se na deklaraciji, na poleđini, može pročitati da u njoj ima 0,5 vol. % alkohola. Bezalkoholno, dakle, nije i bez alkohola.

Neispravna oznaka, nepridržavanje propisa ili nešto drugo?

Propisi su na strani proizvođača, jer se prema njima, ubraja u kategoriju bezalkoholnih pića. (Kategorije određuje Ministarstvo gospodarstva).

U igrama propisa ugroženi su potrošači, koji ne tragaju za postotcima, kad na etiketi jasno piše "bezalkoholno". Zaboravlja se da u društvu postoje kategorije ljudi, koji ne bi trebali uzimati ni minimalne količine alkoholnih pića, npr. djeca, trudnice, neki bolesnici. Postoje i osobe koje troše lijekove koji ulaze u interakciju s alkoholom, među njima i liječeni alkoholičari koji piju Antabus.

Količine alkohola u tzv. bezalkoholnom pivu su male, no i na njih treba računati. Kakav rizik će potrošači preuzeti, njihova je stvar, a proizvođači ih na to trebaju upozoriti, a ne dovoditi u zabludu.

Ta vrsta piva trebala bi se označavati kao piće s malom količinom alkohola.

Od posebnog značenja je i psihološka pozadina ovog problema. Pijenje tzv. bezalkoholnog piva prethodi pijenju alkoholnog. U nedostatku jednog, lako se zamjenjuje drugim. To je jedan od putova vode k alkoholizmu i o tome treba voditi računa.

Poznato je da organizam na unošenje alkohola reagira povećanjem tolerancije, što znači da je za isti efekt ugode potrebna postepeno sve veća količina alkoholnog pića, a dovodi i do gubitka kontrole. Alkoholna pića se i piju za postizanje ugode. Dakle, potrebno je sve više i više. Kad ne bi bilo ovakvog navikavanja, tad alkohol, po svojim farmakološkim svojstvima, ne bi bio sredstvo koje izaziva ovisnost. Alkoholizam je vrlo podmukla, dugotrajna, šuljajuća bolest. Nitko se kao alkoholičar nije rodio. Dokazano je da velika potrošnja alkoholnih pića rezultira velikim brojem alkoholičara.

Nikako ne stoji ona izreka: "Pij malo, pij dobro!" Alkohol se pije za užitak, a užitka nikad dosta.

Gledajući na takav način, svako pijenje je rizično pijenje i pojedinac sam mora odlučiti koliko će piti. Zbog toga mu je potrebna pravilna informacija, a ne zabluda.

N. N.

------- o O o ------

Opis mog recidiva

U petak (8. ožujka 2002. godine) je bila plaća i ja sam ponovno počeo piti. Prije toga, dva-tri dana mi nije sve išlo kako treba, zbog kvarova na autu. Od majstora do majstora – ali auto opet neće, svaki dobro naplati i ode.

I tako sam s društvom nakon plaće svratio na piće. Popio sam jedno pivo i nekako sam se osjećao neugodno. Razišli smo se i ja sam otišao kući. Žena je primijetila da sam pio i rekla da će u klubu reći za moj recidiv. U srijedu je bio sastanak Kluba i ja sam si našao nekakva posla samo da ne idem, jer sam znao da će tema biti moj recidiv, a i oko auta sam mislio nešto raditi, jer mi je bilo neugodno od nekih, takozvanih, prijatelja čuti: "Kupi auto – što će ti ta krntija." Sutradan, nakon sastanka Kluba, kod kuće me posjetio jedan prijatelj iz Kluba (Dragan), kojemu sam obećao da ću doći u subotu u Klub. Dugo smo razgovarali.

U petak ujutro sam popio Antabus i otišao na posao. Auto me opet isprovocirao (hoće-neće). U firmi je bila proslava – dan tvornice. Pića je bilo na sve strane i na poziv prijatelja sam rekao da sam ja svoje popio i neka idu bez mene. Pošao sam kući, ali auto nikako da upali.

Taksist me dovukao do majstora. Objasnio sam mu što sam sve promijenio, a on mi je opet rekao nešto, sasvim treće. Bio sam vrlo neraspoložen i odlučio sam to popraviti jednim pivom. Od popravka auta nije bilo ništa i mi smo pili još piva. Nazvao sam svoje kod kuće, ali nisam mogao nikoga dobiti. Bilo mi je zlo, srce je lupalo, znojio sam se i sve mi se smračilo pred očima. Odlučio sam prileći u autu jedan sat, a nakon toga namjeravao sam nazvati svoje kod kuće. Probudila su me zvona na crkvi. Mislio sam da je i dalje petak (izgubio sam predodžbu o vremenu). Ne znajući da sam svoju obitelj digao na uzbunu, opet sam se mučio oko auta i vidjevši da ne mogu ništa učiniti, odlučio sam nazvati kući. Došao sam do restorana "Liska" i zamolio konobara da nazove moje. Sve je bilo dobro dok s njima nisam vidio gospođicu Sandru. Uhvatila me trema i bilo mi je neugodno. Oni su me uvjerili da odem na pregled doktorici, koja me uputila internistu da snimim srce. Nalaz nije bio dobar te sam zbog negativnog djelovanja Antabusa i alkohola morao ostati na odjelu. Eksperimentiranje s alkoholom i Antabusom moglo me stajati života i mislim da mi više neće pasti na pamet. Sada razumijem ono kad neki kažu - pametni ljudi vrše pokuse na životinjama, a budale na sebi.

Nadam se da će mi ovo biti posljednji recidiv do trajne apstinencije i da sam mnogo toga naučio.

M. V.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES