UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Razmišljanja jednog recidivista

U neka druga vremena dalo bi se štošta objašnjavati kulturološkom oprekom izvana-iznutra. Kako nije ugodno priznati da sve što je isplivalo, dobrim je dijelom isplivalo iznutra, u moderna vremena tradicionalno je misliti kako onečišćenje dolazi izvana. Tu bi se trebale preispitati i sagledati prave dimenzije stanja. Počet ću od sebe. Ja sam recidivist. Nema sumnje da su recidivi inicirani stvarnim nezadovoljstvom, potaknuti uvjerenjem da će se etiliziranjem stvari zaboraviti, riješiti same po sebi ili pokrenuti s mrtve točke.  Iz takve marginaliziranosti mogu reći da su to iluzije i potpuno nefunkcionalan način u pokušaju da se domogne utjecajnost više razine. Nedvojbeno je da sam svojim neumjesnim isključivostima i besprimjernim preispitivanjima uspio dotjerati do toga da sam sada usamljeniji nego ikad prije i da sam proizveo osjećaje kako je život negdje drugdje i da se moji košmari ne događaju meni. Napravivši recidiv, reagirao sam očajno, provincijski, kao u onim pričama o pojavi neobičnog stranca u selu koji se ne zna snaći, dok za njim kruže ogovaranja i glasine. Ja i meni slični i jesmo donekle u ovoj krizi razvoja zato što sporo dolazimo do najvažnijih odluka, umnogome zanemarujući da postoji mjesto za nove mehanizme koncentracije, akumulacije i odlučivanja o njoj, ali ne tako da planovi budu plod kakva kompromisa neprikladnih struktura.

Razmišljanja na temelju mojih prednosti i nedostataka, stvarnih mogućnosti i inicijative za određenim promjenama, inspirirana su s jedne strane željom da se ne potone u smrtnoj apatiji, nego da se napravi stvarni iskorak koji neće biti samo pusta priča, nego će imati i neke opipljive efekte, i s druge strane osigurati legalan prostor u kojem bi se moglo normalno živjeti i raditi. Pijenje alkoholnih pića je tek posljedica alkoholizma, dok poznavanje, priznavanje i prepoznavanje uzroka može dati rješenje pitanja, a to treba u sebi pronaći svaki pojedinac. Tada može doći do artikulacije našeg kulturnog i socijalnog identiteta, a čak nestaje i onaj osjećaj krivnje ili straha koji ne služi ničem drugom nego otkrivanju vlastite nesigurnosti.

U posljednje vrijeme naša javnost je nemilice zasuta raznim promidžbenim materijalima u kojima alkoholna pića populariziraju poznate medijske, kulturne, sportske pa i osobe iz političkog života. Tu bi trebalo otići korak dalje i dotaknuti malograđanštinu našeg građanstva, njegovu sklonost prema ideološkim migracijama i tu bi se trebalo vratiti na početak teksta pa vidjeti da sve u biti dolazi iznutra, od nas samih. S alkoholizma kao bolesti koja se sve više širi i uzima maha, treba skinuti koprenu prezira i mistike i sustavno djelovati na njegovu suzbijanju. Ne bih želio biti zloguki prorok, ako mediokritetska mašinerija i komercijaliziranost alkohola koji se prikazuje već kao jedan od neizbježnih artikala, ne daje nimalo nade niti indicira da zajednica djeluje solidarno, već naprotiv, oslobađa se balasta vlastite odgovornosti. Vrlo ubrzan način života u naše dinamično vrijeme, kad je u punom jeku proces korjenitog mijenjanja svijeta i oslobađanje od zastarjelih nazora o njegovoj materijalnoj i društvenoj strukturi, izazvao je na svim područjima ljudske djelatnosti brojnije i dalekosežnije promjene od onih što su se zbile u bilo kojem drugom razdoblju. Danas više nikome nije moguće ostati po strani, jer naprosto više nema mjesta na zemaljskoj kugli gdje bi se moglo živjeti u izolaciji, izvan dosega posvemašnjeg preobražaja ljudskih odnosa i ljudske svijesti. Jedina alternativa jest ići u korak s vremenom, pratiti što se oko nas zbiva i sudjelovati u tim zbivanjima. Takav stav pretpostavlja da nitko, pa ni mi apstinenti nismo isključeni iz toga. Ako i dalje budemo ovakvog opredjeljenja kao što smo sada, trezveni, prisebni i budni, nema razloga da nas zbivanja oko nas zaobiđu ili iznenade, štoviše, i mi smo jedna granu na tom velikom stablu. U onome prijašnjem, mrtvom svijetu u kojem smo živjeli, izgubili smo sve i bili gotovo uništeni, pa nemojmo to dopustiti opet, živimo mirnim, zdravim i lijepim životom i to neka budu glavne smjernice, opredjeljenje i putokazi koji će nas voditi dalje. Ne dajmo, ne samo alkoholu, nego ne dajmo više nikome da nam ukrade budućnost!

T. Š.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES