UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Počeo sam ponovno piti

Kažu da je alkohol anestetik za ljudske osjećaje. U mojem slučaju to ima određeni smisao baš kada su u pitanju doživljaji koji su bolni, kao što to mogu biti osjećaji. Uistinu, lakše je ako se pije, ali tako baš ti osjećaji postaju centar svijeta, a potreba da se ukloni bol postaje središte oko čega se sve vrti. Pijenje postaje prvo i osnovno, ono što se mora učiniti da bi se dalje moglo živjeti. Pijenje postaje važnije i od obitelji, posla, prijatelja, a katkad čak i od hrane.

Kada sam prestao piti, prije više od godinu dana, uvidio sam sve to i iz svojeg alkoholizma izvukao još jednu pouku. Život alkoholičara ne miruje, makar se možda tako čini. On kroz svoj život, takav kakav jest, stvara gomilu novih problema. Budući da alkohol sprječava da se ti novi problemi probave, oni se talože na one stare i na taj način vezu između uzroka i posljedice čini sve jačom. Drugim riječima, neprobavljeni se problemi teško "redaju" na dušu i tako proizvode duševnu bol. Tako alkoholizam hrani samoga sebe.

Spoznavši sve to, nakon što sam prestao piti, pokušavao sam živjeti tako da ne stvaram nove probleme, i na taj način smanjim potrebu za alkoholom. Polazilo mi je to za rukom i bio sam zadovoljan zbog toga. Međutim, alkoholičar nije alkoholičar samo zato što pije, nego i zbog načina na koji se suočava sa životom, a život je takav kakav je i on, ne donosi samo one sitne i tekuće probleme koji se lako mogu riješiti. U mojem životu, u mojoj prošlosti, postoji čitav jedan srušeni svijet. Zbog toga su u meni stalno prisutni mučni osjećaji grižnje savjesti. Prisutne su i mnoge druge posljedice načina na koji sam prije živio. U mojem životu postoje dugovi, rastavljen brak, neriješeno stambeno pitanje, odvojen život od djece i još mnogo toga. Pokušavao sam sve to zaboraviti na razne načine. Tako mi se život gotovo neprimjetno i bez alkohola počeo ponovno pretvarati u svakodnevno zanemarivanje, izbjegavanje i potiskivanje svega što me je podsjećalo na moju tešku situaciju.

Nezgodna osobina svakog problema je ta što on traži svoje rješenje, inače zauvijek ostaje problem. Zanemario sam tu činjenicu i dopustio sam da se loši osjećaji ponovo talože. Kada je duševna bol postala dovoljno jaka, pojavio se osjećaj da je život ponovno težak i nepodnošljiv, javio se osjećaj da je sve uzalud. Uzalud i apstinencija i pokušaji da se živi kvalitetno, a sve strpljenje i sva dobra volja ne daju nikakvog rezultata jer život je naprosto nemoguć. Počeo sam ponovno piti.

Naravno da nisam razmišljao o jetri, mozgu ili kardiovaskularnom sustavu dok sam ulazio u kafić. Nisam razmišljao ni o svojoj obitelji dok sam sjedao za stol. Najmanje sam razmišljao o vlastitoj djeci i njihovoj budućnosti dok sam naručivao pivo. Nisam razmišljao ni o čemu, ali sam zato sav bridio iznutra kad je ono stiglo za stol. Međutim, samo je ono, ta prvo pivo u mojem recidivu, učinilo da nešto u meni zadrhti od želje za njim. Sva ostala bila su samo uzaludno traženje da se takav jedinstveni doživljaj ponovi. Sva ostala bila su samo pivo više u mom alkoholizmu. Kada sam ponovno počeo razmišljati, prestao sam piti.

Na kraju, još bih želio reći da svaka priča ima jedan svoj dio koji se može uobličiti u tekst i staviti na papir. Tako nastaje priča poput ove. Međutim, onaj drugi dio priče zove se stvarnost. Zato neću završiti nekim posebnim zaključkom ili obećanjem, jer smatram da bih tako nepotrebno izazivao svoju stvarnost.

N. I.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XII. Počeo sam ponovno piti 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES