UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Moj tata nakon pet godina apstinencije

Prva slika, koja je bljesnula pred mojim očima kada sam se sada sjetila tate, izmamila je nostalgičan osmijeh na moje lice. Ta je ista slika pred petnaestak godina, u osnovnoj školi, nasmijala cijeli moj razred i osigurala mi odličnu ocjenu jer se sastav ocjenjivao. Sjećam se da sam opisivala kako smo brat i ja imali pravu zabavu kod kuće kada je tata došao s posla i malo „gasom“. Nije nam trebao nikakav poligon ni park jer smo pravi pravcati tobogan imali upravo kod kuće. Naš je tata jako visok i kada bi on prekrižio svoje kilometarske noge i posjeo nas na koljena, imali smo pravu vožnju koja i nije baš kratko trajala.

Vjerujem da mi se nije slučajno baš ta slika ovako urezala u pamćenje jer to su za mene bili neizmjerno sretni trenuci, kad je moj tata bio posvećen meni i igrao se sa mnom. Sve u vezi tate me ili jako razveseli ili jako rastuži. Vrijeme koje je proveo u alkoholizmu dok sam ja kraj njega rasla i sazrijevala, a da on to nije ni primjećivao  (barem se tako činilo) stvorilo je veliki zid između nas. Vapila sam za savjetom i razumijevanjem i toliko sam željela da me pita što osjećam, što želim, da uvaži moje mišljenje i da ga poštuje. To vrijeme je izgubljeno, ne može se vratiti, ali tračak nade pojavio se kada je tata odlučio preuzeti kontrolu nad svojim životom i liječiti se od alkoholizma. U ovih pet godina njegove apstinencije, sve više razgovaramo i polako postajemo bliži jedan drugome.

U vrijeme alkoholizma mom je tati uvijek teško bilo suočavati se s problemima. Sjećam se da se mama često željela malo rasteretiti, da ne nosi sve probleme uvijek sama pa mu je pokušala govoriti o nekim stvarima, ali on nije mogao slušati i uvijek bi posezao za čašom. Naravno, da zaboravi na sve. Tada je bio u svome nerealnom svijetu. Sada je ta slika drugačija i tata ipak posluša mamu. Koliko god mu je teško bilo uključivati se u stvarne životne probleme, čak i kada je prestao piti, ipak je, malo po malo, uvidio da mora odgovorno preuzeti ulogu oca i muža koja mu i pripada u našoj obitelji.

Moj je otac u alkoholizmu potpuno izgubio sebe. Mislim da je jako malo cijenio sebe i svatko ga je mogao vući na svoju stranu i iskorištavati. Sada, ovako trijezan, postaje svjestan sebe, svojih kvaliteta i svega oko sebe. To vrlo često nije savršeno ni idealno, jer život svaki dan donosi nove obaveze i brige koje moramo rješavati i suočavati se s njima. Već petu godinu moj tata nije u „magli“, nego budno ide kroz život i ja mu od sveg srca čestitam na njegovoj hrabrosti i ustrajnosti.

Tata, voli te tvoja najstarija kćer!

Mirna

------- o O o ------

Mnoge sam ružne događaje zaboravila

Mnogi mladi iz naših obitelji provode svoje slobodno vrijeme po kafićima. Za to su zaslužne primamljive reklame, koje prikazuju slike veselja i romantičnosti vezanih uz alkoholna pića. Ali, u novinama su česte vijesti o nesrećama, koje uzrokuje alkohol. Pijanstvo stvara i svađe u obiteljima, koje se pretvaraju u nasilje. Takve situacije djeca vrlo teško podnose.

Predvečer, kad se vraćam s treninga, bojim se proći pokraj mladih na kojima se vidi da su pili.

Znam neke ljude iz moje okoline, koji kad  piju, posve izgube kontrolu nad sobom. Poznajem djevojčicu, čiji se tata ponekad napije, i primjećujem njezin tužan i sažaljiv pogled kojim ga prati.

Prošle su već tri godine od kada je moj tata prestao piti.

Mnoge sam ružne događaje zaboravila, ali još uvijek se sjećam nekih i ne bih željela da se ponove. Ponosim se svojim tarom, pogotovo kada na nekoj zabavi svi piju alkoholna pića, a on ih odbije. Volim i kada idemo na izlete, lijepo se zabavljamo i pijemo bezalkoholna pića.

Željela bih da se što više obitelji odluči liječiti od bolesti alkoholizma.

Ana, VI. razr.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES