UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Treba li brojiti dane apstinencije?

Da, ali samo na početku apstinencije. Po mojemu mišljenju, apstinencija ima svoj tijek uvjetovan medicinskim i psihološkim razlozima, koji variraju od pojedinca do pojedinca. Kod mene je prvi osjećaj nakon liječenja na intenzivnom odjelu, gdje su uglavnom bile otklonjene prve izravne fizičke posljedice apstinencijske krize, bio strah od nadolazećega liječenja te, u određenu stupnju, sumnja u moje sposobnosti da cio postupak vraćanja u život bez alkohola privedem kraju. Shvaćanjem prethodne i novonastale situacije, ubrzo se počeo razvijati i s vremenom jačati osjećaj tuge zbog učinjene glupe pogreške i krive procjene vlastitih sposobnosti samokontrole.

U tom razdoblju sam nesvjesno tražio poticaj i ohrabrenje da započetu tešku zadaću apstiniranja najprije nastavim, a zatim uspješno trajno provodim. Brojanje se dana u toj fazi apstinencije pokazalo makar minimalnim ohrabrenjem, u smislu indikacija da se proces prihvaćanja i održavanja apstinencije kreće naprijed, sporo, ali da se ipak kreće.

Nakon rješavanja početnih fizičkih problema uzrokovanih alkoholizmom, suočio sam se s nizom psihičkih problema: nedostatak koncentracije, nesigurnost u nastupu, sporost reagiranja na zahtjeve vanjskoga, svakodnevnoga života, nevoljkost preuzimanja obveza i odgovornosti i sl. Također se postavilo pitanje hoće li apstinencija riješiti nakupljene probleme. Odlučio sam se uhvatiti u koštac sa svim prije nabrojenim problemima istovremeno. Poboljšavanjem općeg psihičkog stanja i radom na otklanjanju nastaloga stanja kojeg sam bio svjestan, dobio sam novi poticaj za održavanje apstinencije, a to je bilo shvaćanje da je život bez alkohola zapravo bolji nego život s alkoholom.

Čim je moj motiv apstinencije postao otklanjanje nastale štete, te prelazak u život bez alkohola, brojenje dana u apstinenciji postalo mi je nebitno.

Želja mi je ne živjeti život u trajnoj apstinenciji, jer bi to za mene značilo da se odričem nečega (apstinirati i znači odricati se), već mi je cilj živjeti život u kojem nepijenje alkohola ne smatram gubitkom.

Postavljanje tog cilja, brojanja dana apstinencije, smatram kontraproduktivnim. Brojiti dane znači čekati da vrijeme (obično neugode) prođe, dakle samo brojenje iskazuje očekivanje prolaženja trenutne situacije. Broje se dani do izlaska iz zatvora, broje se dani do izlaska iz vojske, ali se broje i dani do vjenčanja. Dakle, brojanje izražava uvjerenost da je stanje u kojem se nalazimo privremeno, a ja želim da to stanje bude trajno.

Dakle, ne želim živjeti u apstinenciji (privremenom stanju), već želim živjeti život bez alkohola.

N. N.

------- o O o ------

Naučimo biti sretni!

U meni se tijekom vremena sugestijom razvilo nadasve opasno mišljenje kako bez alkohola nema zabave, užitaka i veselja. Bila sam ovisna o njemu kao biljka o vodi. Ipak sam se u trijeznom stanju itekako kajala za ludosti koje sam učinila u pijanstvu, pa sam tako došla i do važnog pitanja: Kako to da čovjek koji je zbog alkohola već više puta stradao, koji ima urođenu sklonost za dobro i lijepo, za kojeg je, kako često kažu, "vječna šteta" da se predaje piću, koji konačno i uviđa štetnost alkohola - kako to da takav čovjek pokraj sveg iskustva i dobre volje da se promijeni i popravi ne može, a da se prvom zgodom ne preda svom najvećem neprijatelju - alkoholu.

Dugo sam, vrlo dugo, vjerujte mi, na to pitanje tražila odgovor, da bih u jednom trenutku shvatila da on uopće nije težak. Kada bismo bili svjesni da ćemo se bezuvjetno ponovno napiti ako se posve ne odreknemo pića, mogli bismo sve svoje strasti uspješno riješiti. Samo uvjerenje da se alkoholizam može izliječiti tek potpunom apstinencijom, dalo mi je podlogu da se počinjem uspješnije liječiti i svladavati alkoholizam.

Apstinenciju sam si postavila kao svoj prvi životni cilj, kojem je podređena sva moja volja i energija. Bez poštovanja samoga sebe nema samopouzdanja, a bez samopouzdanja nema volje ni energije za ostvarenje svoga cilja. Jer taj cilj koji smo sebi postavili, vrijedan je najvećih napora i žrtava. On je plemenit i uzvišen, u njemu je naš spas i spas naše obitelji. Ima li ljepšeg cilja nego osloboditi se ropstva strasti, i to tako užasne strasti kao što je alkohol koji te duševno ubija i ponižava u tvom ljudskom dostojanstvu i izlaže ruglu od strane tvoje okoline? Konačno, moramo si utuviti u glavu da ćemo svoju odluku ipak izvršiti. Ako se ponekad i skrene s puta, započnimo iznova i budimo uvjereni da ćemo konačno nakon dužeg vremena pobijediti. Naučimo poštovati sebe. Naučimo biti sretni! A biti sretan znači graditi sklad u sebi, u svojoj obitelji i svojoj okolini. Ako učinim sebe sretnom, onda ću biti i duševno zdrava i jaka. Za svoju sreću zahvaljujem Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice", svojem klubu "Maksimirska naselja" i Psihijatrijskoj bolnici "Jankomir" u koju često i rado odlazim, a vama, koji ovo čitate, želim puno sreće, uspješnu i dugu apstinenciju.

Z. M.

------- o O o ------

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES