UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

------- o O o ------

Uspješna apstinencija ovisi o nama samima

Zagrepčanin sam i zovem se Boris. Imam 48 godina i oženjen sam divnom ženom. Liječeni sam alkoholičar od 1980. godine. Od tada sam recidivirao dva puta, da bih ponovno pokušao s liječenjem 6. siječnja 1994. godine. Sada uspješno apstiniram 22 mjeseca. U tome mi mnogo pomažu supruga, djeca i prijatelji iz Kluba "Špansko". Počeo sam piti još davne 1968.godine. U to vrijeme sam se oženio i živio kao podstanar. Supruga tada nije radila, a moja plaća nije bila dovoljna za život. Tako sam morao tražiti dodatni posao. Nakon radnog vremena radio sam sa zidarima sve poslove. Uz takav posao počeo sam i piti alkohol. Supruga mi je počela predbacivati, ali ja sam samo odmahivao rukom, kao da se to mene ne tiče. Novac koji je tim dodatnim poslom trebao ulaziti u kuću, odlazio je u gostionicu. Supruga je vidjela da od takvog posla nema koristi pa se zaposlila. Zbog toga sam morao često ostajati kod kuće i čuvati djecu. Ta obaveza oduzela mi je dosta vremena za posjet gostionici. Bile su to lijepe godine naših života, 1972. godine rodilo se i drugo dijete. Gazda kod kojeg smo stanovali nije želio da živimo kod njega s još jednim djetetom i morali smo potražiti stan drugdje. Primio nas je stric koji je već imao osmero djece. Supruga i ja time nismo bili zadovoljni, ali nismo mogli ostati na ulici. Kod strica smo ostali sedam-osam mjeseci. Tada sam našao razloge za traženje utjehe u piću. Zamišljao sam se nesposobnom osobom koja ne može brinuti o svojoj obitelji. Počele su svađe sa suprugom, često su to bili i fizički napadi. Jer ono što sam želio riješiti u trijeznom stanju riješiti, sam pijan. U društvu nisam pronalazio dostojne ljude, jer sam se bojao s njima razgovarati, ali kad sam bio pijan, pronalazio sam teme za razgovor s ljudima koji su također pili alkohol. Počeo sam sve češće ostajati izvan kuće, a vraćao sam se prljav, praznog i sumornog pogleda. Supruga i djeca su me se počeli bojati i udaljavati se od mene. Postao sam rob alkohola. Počeo sam gubiti svoje roditelje, braću, pa i susjede, jer me nisu podnosili pijanog. Počeo sam izostajati i s posla, često tražeći bolovanje.

U međuvremenu je supruga dobila stan preko svog poduzeća. Bilo je to 1978. godine. Umjesto da promijenim svoj način života, svu sam brigu oko stana i djece prebacio na suprugu. Moja djeca su vidjela svoga oca samo kao pijanog alkoholičara, a ne kao oca kojeg trebaju. Tako su rasla, a ja ih nisam vidio.

Jednom je kod nas u kuću došla moja mama i rekla supruzi da se rastane od mene, na što je supruga odgovorila: "Mama, ako ga ja ostavim, što će biti s njim? Vidite i sami da je bolestan i da propada." - "A zar ti i djeca ne propadate zbog njegovog pijanstva? Zar se niste udaljili? Zar ne vidiš da nam je uništio život?" Slušajući taj njihov razgovor iz sobe, nisam se usudio doći pred njih. Bilo me sram. Znao sam da nešto moram učiniti. U dogovoru sa suprugom, otišao sam 1981. na liječenje. Nakon liječenja sam apstinirao oko pet godina. U međuvremenu smo dobili dvosobni stan u Španskom. Napustio sam klub ŽTP-a koji sam pohađao i počeo sam ponovno piti pivo, 1985. ili 1986. godine za vrijeme godišnjeg odmora na moru. Došavši kući, nastavio sam postupno sa svojim starim načinom života i pijenjem alkohola. Supruga me molila da prestanem, ali ja nisam slušao.

Jednog dana, kad sam toliko bio izmučen alkoholom da sam jedva mogao zvati suprugu da dođe po mene na posao, ona me odvezla u bolnicu, u stanicu za otrežnjavanje. Tako sam ponovno počeo apstinirati. Sve to traje do 1991. godine, kad sam otišao u Hrvatsku vojsku.

Godine 1994. otišao sam treći put na liječenje. Sada apstiniram već gotovo dvije godine. Aktivno sam se uključio, zajedno sa suprugom, u rad Kluba "Špansko", shvativši da mi je to posljednja šansa. Za ove dvije godine naučio sam da se može uspješno apstinirati samo ako sam priznaš da si alkoholičar i da nikada više ne smiješ piti. Otkako apstiniram, uspio sam se dosta približiti svojoj obitelji. S djecom sam poboljšao odnose, zbližili smo se i tek sada vidim koliko je propuštenog u njihovim životima. Odrasli su bez oca, iako su se nadali da će im otac ponovno doći. Sada razgovaramo veselo i srdačno. Za apstinenciju najviše zahvaljujem svojoj supruzi, koja nije gubila nadu ni onda kada je bilo najteže. Za apstinenciju sam ipak najodgovorniji ja sam. Zahvaljujem svojim prijateljima u Klubu, koji su mi pomogli živjeti život bez alkohola. Teško je biti liječeni alkoholičar, ali život s voljenom osobom to olakšava.

B. G.

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: XI. Apstinencija

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES