UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: X. Rehabilitacija je spor proces

Sljedeći članak  

 

------- o O o ------

Rehabilitacija je spor proces

Rehabilitacija je spor proces. Moje navikavanje na alkohol, moj alkoholizam razvijao se desetak godina. Znam da i rehabilitacija mora potrajati barem toliko. Nikakve velike promjene nisu moguće preko noći. Za sve je potrebno vrijeme. Ima običnih, malih stvari koje mogu napraviti odmah i bez teškoća. Ima općenitih naputaka koje si mogu postaviti za svoj budući život. Ima i stvari posve intimnih koje neću javno iznositi.

Kao alkoholičar, zapustio sam svoju ličnost na svim područjima: npr. zdravlje (ne samo alkoholom uzrokovane posljedice već i zube, kosu i sl.), opću tjelesnu kondiciju, fizički izgled, stručno usavršavanje, financije, društvene kontakte, ne uređujem svoju okolinu kako bih trebao i mogao, vrt, dvorište stan. Premda sam u vrijeme apstinencije napravio bitne pomake u odnosu na ranije stanje, sve što sam zapustio i zanemario moram popraviti, a što je moguće učiniti i boljim. U tom postupku rehabilitacije ne nalazim se više na samom početku, ali sam daleko od kraja, kojeg zapravo i nema jer rehabilitacija traje čitav život i ni u jednom trenutku ne mogu za nešto reći da je završeno i da se više ne trebam truditi i zalagati za promjene na bolje. Ne želim stvari samo popraviti kako bi bile iste kao što su bile prije, već ih želim učiniti boljima nego što bi bile da nikada nisam pio i proživio sve što sam prošao.

U svemu što sam spomenuo imam svoje planove, ciljeve kojima težim i koje  mogu dostići samo svakodnevnim htijenjem i sitnim, lako ostvarivim koracima. Zdravlje mogu popraviti, uostalom već i sama apstinencija djeluje na oporavak vitalnih organa. I zube mogu popraviti, vratiti dio kose, nositi kontaktne leće umjesto naočala, ponovno izvaditi vozačku dozvolu, obnoviti i usavršiti svoja stručna znanja, naučiti nove činjenice o alkoholizmu i savladavanju svakodnevnih kriznih situacija i problema, fizičku kondiciju i tjelesni izgled upornim vježbanjem i pažljivom prehranom također mogu popraviti, svoju okolinu mogu urediti, više se kretati u društvu.

Preispitujući svoj život kroz prizmu ovisnosti o alkoholu, spoznao sam koje su okolnosti, uvjeti života i osobine moje ličnosti dovele do moga  alkoholizma, te na koje sam životne situacije reagirao uzimanjem alkohola umjesto razumnog suočavanja s većim ili manjim problemima. Metodom učenja na vlastitoj koži, naučio sam da nisam nikakav izuzetak, neki posebni alkoholičar koji bi se nakon liječenja mogao nekim čudom pretvoriti u umjerenog društvenog potrošača koji može kontrolirati svoje pijenje. Pravila stečena iskustvom u liječenju alkoholičara vrijede i za mene. I ja moram proći kroz sve faze liječenja i apstinencije kako bi ona ostala trajna. Znam da sam alkoholičar, ovisnik o alkoholu i da svako pijenje alkohola tu ovisnost pojačava. Nemam želje za alkoholom, a svakako želim izbjeći sve posljedice do kojih bi me pijenje alkohola moglo dovesti. Što bi mi se sve moglo dogoditi vidio sam na svoje oči u bolnici “Sestre milosrdnice”, vidio sam razorene obitelji, izgubljena radna mjesta i egzistencije, sve moguće bolesti izazvane alkoholom, sve društvene probleme i ne znam što bi bilo gore-spavanje pod mostom ili vječno spavanje pod križem.

Znam da moram vratiti samopoštovanje koje je mojom bolešću narušeno. Naime, znajući da mi netko može predbaciti pijenje, puštao sam druge da provode svoju volju, ne usuđujući se protusloviti kada nisu bili u pravu i kada nisu postupali korektno. Umanjivao sam svoj značaj, kao da vrijedim manje, kao da nije ni najmanje šteta ako propadnem, uostalom, mislio sam, koga je uopće briga za mene? Nemam obitelji, ni žene ni djece, majka mi je umrla, otac i brat već odavno ne žive sa mnom, nikoga osim sebe ne mogu upropastiti i radi nikoga me neće peći savjest, nitko neće žaliti ako nestanem, ako me uopće ne bude ili ako nekamo odem. Nisam se želio ubiti, ali noć prije dolaska na ovo liječenje razmišljao sam kako bih otputovao u Rijeku i ukrcao se na neki strani brod te otplovio nekamo, na kraj svijeta.

Nemam više takvih želja. Živi se sada i ovdje. Imam samo ovaj život i moje je mjesto ovdje. Mogu mi reći da sam liječeni alkoholičar, no te riječi moram prihvatiti kao pohvalu, ne kao uvredu. Jer alkoholičar je onaj koji tone ,a liječeni je alkoholičar zdrav čovjek, svjestan sebe i svojih društvenih odnosa s drugima, koji svjesno radi na poboljšanju tih odnosa i postaje svakim danom sve bolji i pouzdaniji, sve odgovorniji i pažljiviji, sve emocionalniji, nesebičniji. Što moja apstinencija duže traje, moje samopouzdanje će rasti, moći ću svima pogledati u oči i sve što napravim moći ću opravdati i stati čvrsto iza toga, jer sam to napravio sabrano i trijezno.

Bez obzira na to što mi se dok sam pio činilo da ne postoji svijet izvan boce, ja sam i dalje živio u tom svijetu, bio njegov dio, a i sada sam tu. Moja prošlost, najbliži trenuci koje sam proživio prije dolaska na liječenje nisu protekli bez kontakta s drugim ljudima, ostvarivanja svih mogućih društvenih odnosa. Imam sredinu u koju se vraćam, odnose prema drugima koji nisu loši, a mogu biti još bolji. Moram pokazati kako cijenim pažnju koju su mi ukazali u mojoj radnoj i životnoj sredini, povjerenje koje u mene imaju moji suradnici, kolege, prijatelji. Deset godina živim u svojoj ulici u Dubravi, a tek sam ove godine razgovarao sa svim okolnim susjedima, primijetio da postoje. Znam da ne odlazim u klub liječenih alkoholičara da bih pokazao kako sam trijezan i popio Antabus, već zato da mi članovi kluba pomognu svojim savjetom i iskustvom, jer su oni prošli apstinencijske krize i probleme koji meni tek predstoje, a oni već znaju kako su ih sami savladali i kako ću to ja moći. Svojim iskustvom moći ću pomoći onima koji se nađu u situaciji u kakovoj sam i ja bio. Nadam se da ću se oporaviti toliko da mi postane posve normalno i lijepo živjeti trijezan, disati punim plućima, davati od sebe najviše što mogu iskreno i pošteno prema sebi i drugima, a ako mi se ukaže i najmanji znak da bih mogao popiti, odmah reagirati uzimanjem Antabusa, suočavanjem s  eventualnim problemima i otklanjanjem krize.

                                                B. D.

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: X. Rehabilitacija je spor proces

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES