UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

 

Želim držati korak sa stvarnošću

Riješena pitanja dugova osnova su za svaki daljnji napredak bilo kojeg aspekta mog osobnog života u sljedećih sedam godina. Stoga sam, uz pomoć roditelja, i pokrio minus na mom tekućem računu, uz uvjet da tijekom sljedeće dvije godine i devet mjeseci otplaćujem roditeljima novac koji su mi posudili, te smo u skladu s time utanačili precizan i ovjeren ugovor.

Dakle, za sedam godina bit ću čovjek koji već četiri godine nema problema s dugovima, barem ne s dugovima onog kockarskog i patološkog tipa, te je posvećen unapređivanju svog života kroz nekoliko osnovnih aspekata.

Na emocionalnom planu, bit ću čovjek koji drži korak sa stvarnošću. Pod time mislim da za svoje osjećaje neću tražiti odgovornost u drugim ljudima, već ću ovladati njima u toj mjeri da se ne spotičem o njih, te mi oni neće stvarati probleme u svakodnevnom životu. Put k tom cilju, po mojem mišljenju, vodi kroz postupno odvajanje od roditeljske skrbi: kako financijska neovisnost bude postupno rasla, tako će se smanjivati i moja (emocionalna) ovisnost o njima. U razdoblju od sedam godina namjeravam tako izrasti u poseban i neovisan entitet unutar svoje obitelji. Tako ću najbolje funkcionirati i u društvu kao slobodna i nesputana osoba. Što se tiče iskrenosti, namjeravam njenu zadovoljavajuću razinu dostići tako da povećam iskrenost prema samome sebi, koja danas, moram to priznati, pa tako napraviti i prvi korak na tom putu, i nije na visokoj razini. Možda najbolju priliku imam sada, kada, nakon svih teških razotkrivanja neistina i laži u posljednjih desetak godina, napokon pred sobom imam "čistu" situaciju i nemam što skrivati. Sada, ako pripazim na sebe, imam neponovljivu priliku uviđati kako neke nezgodne, iako možda bezazlene životne situacije, nastojim uljepšavati, gradeći time temelje za buduće laži. Imam neponovljivu priliku to uviđati i odbacivati. Dakle, takva će se usvojena osnova zrcaliti i u iskrenosti prema drugim ljudima, pa se nadam da će i ta novostečena vrijednost uvelike pridonijeti većoj kvaliteti mog života za sedam godina.

Napokon, osvrćem se na onaj aspekt svog života koji se tiče moje djece. Za sedam godina Fran će imati petnaest, a Pavel jedanaest godina. Ne znam i teško je predvidjeti koliko ću im biti od financijske pomoći. Pri tome ne mislim i ne stavljam pod znak pitanja financijsku podršku koju im dajem alimentacijom, već pomoć njihovim povećanim potrebama, budući da ulaze u pubertet. No, nastojati ću se i tu žrtvovati najviše što mogu. Ono što je pod većim utjecajem moje volje i moći jest moja želja da sa svojom djecom održim prisan odnos kakav je danas. Sigurno će u tim godinama osjećati veću potrebu za mojom prisutnosti i osloncem, a bit ću im u stanju kvalitetno pružiti sebe samo ako ustrajem u prije navedenom konceptu. Još bih se na kraju osvrnuo na zadnju rečenicu, koja moj uspjeh uvjetuje ustrajnošću. Nadam se i smatram potrebnim, osim sve svoje volje kojom raspolažem, primiti i podršku od strane obitelji, koja bi mi, po mojem mišljenju, trebala pomoći u postupnom odvajanju od nje same, kao i svesrdnu pomoć terapeuta, koju sam imao i do sada, ali ju nisam uvijek znao prepoznati u njenom pozitivnom svjetlu.

N.

------- o O o ------

Svi smo vrlo sretni

Razdoblje očeva alkoholizma bilo je teško za sve, pogotovo za članove obitelji, mene i moju majku. Bilo je teških dana, neprestanih svađa, razbijanja i nereda.

Majka je sve pokušavala dovoditi u red. Međutim, to je bilo vrlo teško jer rješenje svih problema bio je samo on, moj otac i njegova prava odluka!

Možda sam i ja tu mogao pomoći, ali tek sada to shvaćam kad sam postao malo stariji i kad malo drugačije razmišljam. Meni je tada preostalo samo šutjeti, proživljavati te ružne trenutke i povlačiti se u sebe. Bilo mi je veoma teško, iako to nisam pokazivao. To je na mene ipak ostavilo posljedice, teške i ružne!

Zahvaljujući Bogu i najviše mojoj dragoj majci, otac je ipak stigao na vrijeme uvidjeti pogrešku i svladati tu tešku bolest. Veoma sam mu zahvalan jer to doista nije bilo lako. Ipak je dokazao da mu je stalo do svoje obitelji i do samog sebe. Sada je sve u najboljem redu i svi smo veoma sretni, pogotovo on.

Pomoći si je mogao samo on sam i uspio je. Hvala PUNO tata!

Mišel

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES