UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

 

Oslobođenje

Kako ukratko ispričati običnim riječima jedno poglavlje svog života, a da se emocije ne skupe u grlu i ne daju ti disati? Kako opisati osjećaje čovjeka koji već godinu dana uživa slobodu, nakon desetak godina proživljenih u zatvoru, kamo ga je nedužnoga gurnula sudbina? Nije ni lako niti jednostavno, ali ova mi se usporedba učinila najprikladnijom, jer vjerujem da se svi zatočenici vesele slobodi i da ih u životu održava nada, da će se jednog dana srušiti bedemi njihovog zatočeništva i da će doživjeti radost izbavljenja.

Upravo ta radost izbavljenja dogodila mi se prije godinu dana, kad je moj suprug konačno odlučio liječiti se od ovisnosti o alkoholu. Velika doza strepnje da ne odustane bila je u početku stalno prisutna, ali i nada da će uspjeti prebroditi krize i osloboditi se pogubnih napasti starog društva i navika.

Grupna terapija, koju u Rijeci provodi dr. Gudelj, bila je dosta zahtjevna, s obzirom na to da smo morali dva mjeseca putovati sat vremena od kuće i toliko natrag. Drugog izlaza iz tog pakla nije bilo, jer svi raniji pokušaji, da sam prestane piti, bili su kratkotrajni i uzaludni.

Bezbroj puta, nakon neprospavanih noći i dugotrajnih razmišljanja o tome kako pronaći izlaz, pitanje se postavilo samo. Zašto ne smoći hrabrosti i presjeći taj "gordijski čvor", jednostavno pobjeći iz već neizdržive situacije i negdje živjeti svoj život? No teško je učiniti taj korak, nakon skoro tri desetljeća proživljenih zajedno. Razloga je bilo puno. Naša djeca, koju nisam željela razočarati, naša divna unučad, stari roditelji s obje strane i još puno toga što se godinama zajedno u životu stvorilo. Jedan dio moje svijesti govorio mi je, odlazi i uhvati život, a drugi - ostani.

Svu muku i trpljenje, očaj što je nestalo obiteljske prisnosti i topline, sram pred rodbinom i poznanicima, tijekom svih godina opijanja mog supruga, nadjačala je vjera i nada da će se nešto promijeniti i da će shvatiti da ga trebamo i da treba i on nas. Da sam mogla vratiti vrijeme unatrag, izbrisala bih sve ove godine utopljene u alkoholu, jer sam, iako na rubu sloma živaca, željela živjeti kao nekad - normalno. Razgovarati normalno. Raditi i planirati život normalno. Odlaziti kao nekad davno, rođacima i prijateljima bez straha kakav će sjesti za upravljač automobila. Jer ništa više nije bilo normalno. Umjesto razgovora, ružne riječi i psovke. Ljubav je nestajala pred odbojnošću i mržnjom. Nestajalo je ljudskog dostojanstva i poštovanja. Nestajalo je i zdravlje, psihičko i fizičko, a prijetila je i materijalna nesigurnost. Strah da će suprug zbog alkoholiziranja izgubiti posao, ugled i potpuno propasti kao osoba, naprosto me gušio. Jedino bih se na poslu isključila iz svega i ti trenuci izvan kuće su jedino donosili malo olakšanja.

Doktor me na grupnoj terapiji pitao zašto sam tako dugo trpjela. Sigurna sam da su mi kršćanski odgoj i nada, koja te nikad ne napušta, davali snagu da sve to izdržim, a također i moć opraštanja. Ipak, kad se čaša prelije, čovjek je suočen s odlukom koju mora donijeti, ili se naći na stranicama "crne kronike", ili pobjeći iz tog pakla samouništenja. Kad sam čvrsto odlučila poći drugim putem od dugogodišnje kalvarije, zdravlje mog supruga se pogoršalo. Suočivši se s činjenicom da će ostati sam, napokon je shvatio da je jedini put k ozdravljenju - liječenje od ovisnosti o alkoholu.

Na grupnoj terapiji smo naučili da je alkoholizam bolest od koje boluje cijela obitelj, doslovno onaj koji se opija i članovi obitelji koji zbog toga ispaštaju i trpe. Zato godinu koja je iza mene uspoređujem s oslobađanjem i ozdravljenjem, iako u podsvijesti još uvijek negdje "čuči vrag" - recidiv, koji budi sumnje. Odlučila sam se boriti zajedno sa suprugom, ako nas ponovo takne to prokletstvo, da nam ne otme radost življenja koju smo uspjeli vratiti u naš dom.

Sretna sam što me nikada nije napustila nada i hrabrost da se borim protiv tako razarajućeg neprijatelja sreće - alkoholizma. Uspjela sam, zapravo uspjeli smo zajedno, moj suprug i ja, na radost cijele naše obitelji.

Neizmjerno smo zahvalni svima koji su nam u tome pomogli. Nikada nije kasno za dobre odluke, ali je potrebna čvrsta volja i ljubav bližnjih.

M. L.

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES