UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

 

Konačno imam voljenog tatu!

Do prije samo nekoliko mjeseci ovaj bi tekst bio potpuno drugačiji, odisao bi tugom, tjeskobom, suzama. Sada s ponosom mogu reći da sam kći bivšeg alkoholičara. To je mom životu dalo potpuno novi smisao, vratilo je radost na moje lice, toplinu i spokoj u moje srce. 

Imam šesnaest i pol godina, a ovih šesnaest bih najradije zaboravila, jer malo je lijepog u njima bilo. Sva moja sjećanja na najranije djetinjstvo, moje odrastanje i prelazak u mladost prožeti su tugom. To je bio život bez imalo radosti, jer svaki je dan počinjao bez tate koji je bio u kavani, a završavao svađom mojih roditelja i suzama moje majke. Zbog tog sam duboko u sebi patila, skrivajući svoju tugu od mame, kojoj je i onako bilo previše. Noćima sam odlazila u san gušeći suze u jastuku, da ih mama ne vidi, da joj ne bude još teže, a budila se sa strahom od novog dana koji nije donosio ništa dobro. I tako je, iz dana u dan, prošlo mojih šesnaest godina.

Ali prije sedam mjeseci sunce je ušlo u moj dom, radost ispunila moje srce, osmijeh došao na moje lice. Sve se promijenilo zahvaljujući jednoj plemenitoj ženi i mojim dragim roditeljima. Konačno pored sebe imam svog voljenog tatu.

Kada sam mislila da je sve otišlo u ponor, da se moja obitelj raspada, jedna predobra žena, koju gotovo i ne poznajem, spasila je moju obitelj.

Teta Nada Matović, žena koja svoje srce daje drugima, koja je usrećila puno djece, kao što sam ja i moja mama, plemenita žena koja je rođena da voli i prašta, jer mislim da ne zna mrziti, pomogle su mom voljenom tati da se digne s ruba ponora pred kojim je stajao. Ali sav njihov trud bio bi bez uspjeha da moj tata nije odabrao pravu stranu. Odabrao je nas umjesto kavane i zla zvanog alkohol. Najdraži moj tata, hvala ti što si vratio radost u moj život, što si odbacio zlo koje te zarobilo. Hvala ti, tata, za svaku minutu u ovih sedam mjeseci, jer ni sanjala nisam da u tebi ima toliko nježnosti, toliko ljubavi za nas. Da samo znaš koliko radosti donosi tvoj topli zagrljaj, tvoje tople nježne riječi upućene bratu i meni! Voljeni moj tata, tvoja odluka da kreneš novim putem sve nas je beskrajno usrećila. Znam da si ti samo čovjek, a svaki čovjek ima i svoje slabosti. Ako katkad poželiš posegnuti za čašom pića, nemoj tata, molim te, sjeti se svoje Šekice, svoga Nece, kako nas od milja zoveš, sjeti se naše predivne mame, koja te beskrajno voli. Jer samo žena koja voli, može bezgranično praštati i davati, kao što ona čini tebi. Sjeti se, da te svi volimo i da ta čaša nije vrednija od nas i naše ljubavi za tebe.

Polako protekle godine blijede, i uz ovoliku sreću, sve izgleda kao ružan san, koji, nadam se, nikad više neću sanjati: Svakom djetetu na svijetu poželjela bih tatu kakvog ja sada imam.

Najdraži moj tatice, svim srcem te voli tvoja 

Š.

------- o O o ------

Ja više nisam alkoholičar

Danas sam bio na kontroli kod psihijatra u vezi s mojim liječenjem alkoholizma. Kontrola je prošla u najboljem redu.

Odlučih svratiti do dnevne bolnice u kojoj sam boravio više od tri mjeseca, da posjetim stare poznanike i prijatelje. Bio sam nazočan jednom satu profesorice Maroević. Ponovno sam proživljavao trenutke svoje slabosti, kada sam bio stalni posjetitelj dnevne bolnice. Prisjetio sam se svih problema kad sam došao prvi dan u dnevnu bolnicu. Glava mi je bila puna svega negativnog što sam učinio u svom životu. Sjetim se prijatelja u terapijskoj zajednici koji su me prihvatili kao punopravnog člana velike obitelji. Sjetim se naših rasprava u našoj zajedničkoj obitelji. Tako sam ja doživljavao našu zajednicu. U prvi mah, kad sam se pojavio u dnevnoj bolnici, bio sam pomalo iznenađen, jer bilo je svega nekoliko poznatih osoba koje su se još liječile.

Odjednom osjetih neku dragost i sam sam sebi kazao: "Hvala Bogu, izvukli su se iz pakla alkoholizma i krenuli u nov život." Nadam se da neće ponovno potegnuti za alkoholom i da im je to životna škola. Osobno, dnevna bolnica mi je pomogla da se izvučem iz ponora i da naučim plivati na površini vode bez čaše alkohola i da se uhvatim u koštac sa svojim problemima koji su do tada bili nerješivi i koji su me vukli sve dublje u ponor. To ne bih postigao sam. Mogu zahvaliti svim članovima dnevne bolnice, a posebno medicinskom osoblju, koji su zajedno s nama prolazili kroz naše krize i koji su uspjeli od nas alkoholičara ponovno stvoriti osobe koje su kadre stati pred ogledalo i reći:

"Ja nisam više alkoholičar".

Sada sam ponosan na sebe kao što sam i nekada bio, prije mog alkoholnog puta. Nemojte misliti da sada nemam problema, ali ih sada rješavam bez čaše, i to uspješnije. Ponovno sam svojim nogama stao na čvrsto tlo, u nadi da mi čaša neće biti potrebna za daljnji životni put.

Kako je lijepo ponovno osjećati da sam voljen i da sam još potreban svojoj obitelji, nisu me odbacili ni nakon svih mojih gorkih ispada i problema koje sam im priuštio. Još sam otac svoje djece, a i suprug svoje voljene.

Hvala svima koji su mi pomogli da se izvučem iz pakla zla alkoholizma

P. M.

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES