UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

 

Opet imamo našeg starog tatu

Što je to što nas najprije veže uz pomisao na život s alkoholom? Ovisnost! Naime, ovisnost je ono prvo i temeljno, jer u potpunosti označava život s alkoholom. Upravo zbog te ovisnosti i zaluđenosti alkoholom, čovjek nije sposoban razmišljati o svome poslu, o svome ponašanju, a zacijelo nije sposoban ni brinuti se za obitelj. Dakle, čovjek alkoholičar ne može brinuti ni o čemu. No, tu nije kraj priče. Jasno je, dakako, da treba dalje razmišljati o tome problemu današnjice.

Osobito je važno usmjeriti današnju mladež. Naime, i ja sam dio te mladeži, koja je izložena utjecajima svih tih problema. Ne jedanput bila sam u prilici kušati tu tekućinu smrti, a o pušenju i drogama bolje da i ne govorimo. Vrlo je bitno usmjeriti mladež na pravi put, put bez ovisnosti i borbe, već na put sreće te dobrog, zdravog života. Svi znamo kako je teško slušati kad drugi govore o tome problemu i zapravo ne želimo slušati i ne vjerujemo kakve sve posljedice mogu nastati dok sami to ne isprobamo. Još je veći problem u tome što je vrlo teško odviknuti se od nečega što nam se toliko sviđa, jer živimo u zabludi i neznanju. Znamo da je alkohol ukusan i dovodi nas do dobre volje, no nitko ne razmišlja o tome kako šteti našemu organizmu i o tome kako nas drugi gledaju dok smo pod utjecajem alkohola. Tada nam je ponašanje daleko lošije od pretjeranog i neugodno za našu okolinu.

Mislim da imam potpuno pravo govoriti o takvoj vrsti života jer sam prije 11 godina i ja bila u sličnoj situaciji. Naime, upravo tada je i moj otac pretjerivao s, kako se to kaže, «čašicom dobre volje». Premda je to bilo prilično davno i premda sam tada imala samo pet godina, mogla sam zamijetiti težak život starije sestre, pogotovo majke. No, nakon nekoliko godina otac je ipak shvatio da živi u nekoj vrsti zablude. Shvatio je napokon da je obitelj važnija od njegove dobre volje i uspio se odreći toga zla. Tu smo mu mi, obitelj, bili velika podrška, ali isto tako, bez svoga kluba također ne bi uspio. Danas više ni ne pomišlja da kuša kap alkohola i još uvijek posjećuje klub koji ga je prije 11 godina uspio spasiti iz krize. Drago mi je, prije svega i mojoj obitelji, što otac više ne pije alkohol jer sada opet imamo onog našeg starog tatu, dobrog i pametnog, a ne njegovo drugo biće, biće koje je jednom bilo ovisno.

Dakle, sigurno je da je život bez alkohola sretan, ispunjen i zdrav život. Život u kojem si okružen ljudima koji te vole, u kojem si sretan i u kojem si onakav kakav uistinu jesi. Život ispunjen srećom, bez ovisnosti, život bez alkohola.

Stoga zapamtite, baš kao što i stara poslovica kaže: Vaša je slika ogledalo vaše duše. Trudite se da ta slika u ogledalu bude što bolja i ljepša. Trudite se da vidite u sebi osobu kakva uistinu jest i tada je vaša pobjeda sigurna.

N.

------- o O o ------

Obitelj, obiteljska ljubav i sloga pobjeđuju sve nedaće

Svaki dan, svaki sat, svaku minutu djetinjstva provela sam u strahu i iščekivanju. Čekala sam kada će mi otac doći kući i hoće li opet vikati, razbijati, pa čak i tući sve oko sebe. Čekala sam i iščekivala, nadala se da će se nešto promijeniti, ali svaki je dan bio isti. Bratu i meni je bilo teško gledati kako alkohol nadvladava oca i pretvara ga u monstruozno, nama sasvim nepoznato biće, bilo je teško gledati mamu kako se trudi oko nas sasvim sama, bez pomoći supruga. Svaki je dan bio isti, svaki je dan prolazio u strahu. Mislila sam kako tome nikada neće doći kraj i čekala dan kada ću moći otići od kuće i započeti svoj život negdje daleko, gdje ću moći zaboraviti bolne trenutke i sate provedene u neizvjesnosti, panici, strahu, jednostavno rečeno, u tom nekom neopisivom osjećaju. Nisam sigurna što sam točno osjećala. Bila sam još malena i nisam sve to dovoljno shvaćala. Vidjela sam majku i brata kako bojažljivo čekaju i od malena sam naprosto znala da ću to i ja proživljavati.

Tako sam i ja počela osjećati taj strah, bojazan i nelagodu.

Voljela sam oca, ali ne i alkohol u njemu. Željela sam biti s ocem, ali ne osjetiti taj zadah iz njegovih usta. Ali, nažalost, alkohol je često bio jači od moga oca, često ga je vukao, a on nije mogao odoljeti. Sigurna sam da je koji put i želio tome odoljeti, ali jednostavno nije znao kako, nije mogao.

Uistinu je bilo teško, ali sada s ponosom mogu reći da smo to nadvladali zajedno, cijela je obitelj uspjela i sada je sve bolje.

Nestao je crni, tmurni oblak koji je godinama bio samo nad našim domom, barem sam ja tako mislila. Sada sam shvatila kako nije samo moja obitelj imala takvih ili sličnih problema. Shvatila sam da nijedna obitelj zapravo nije u potpunosti idilična i složna, da to ipak postoji samo u bajkama i, naravno, u nečijoj mašti. Svatko ima svoje probleme koji su dio života jedne obitelji, ali, nažalost, ne prevladavaju svi te probleme uvijek uspješno. Moja je u tome uspjela. Život je puno ljepši i vedriji otkada je nestao crni oblak koji je neprestano nagoviještao kišu alkohola, i od koje je moje srce uvijek kucalo sve jače i jače, kao da će svaki čas iskočiti. Puno rada, truda, odricanja i strpljivosti se nakon tih silnih i dugih godina napokon isplatilo, jer sada je došlo vrijeme kada mogu s ponosom reći :"Ovo je moja obitelj, ovo je moj otac!"

Ponosim se njime i cijelom svojom obitelji jer smo zajedno prevladali ono što malo tko može. Moj tata i moja su mama uistinu najbolji roditelji. Nadam se da smo moj brat i ja isto tako dobra djeca. Jer obitelj je najvažnija i najpotrebnija. U mome slučaju se pokazalo da je obitelj, obiteljska ljubav i sloga, pobijedila sve nedaće i svladala tu užasnu ovisnost zvanu alkoholizam!

R. P.

------- o O o ------

 

Sadržaj

Poglavlje: IX. Iz tame u svjetlost 

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES