UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VIII. Vedri se nebo, sunce se rađa

Sljedeći članak  

 

JMBG 03129443372

Sjedim pred "šesticom" i pišem ovaj zapis. Preda mnom tri neispisana arka papira, olovka i žarka želja da neispisani papir popunim riječima koje izlaze iz moje duše, iz mojih mišljenja, iz mojih htijenja. Rekli su mi da izrazim svoje viđenje ove terapijske zajednice, njezinu ulogu, funkcioniranje, uspješnost u liječenju i slično. Razmišljam. Mogu napisati bezlični politički pamflet ispunjen frazama i friziranim statističkim podacima, bezosjećajnim pohvalama terapeutima, medicinskom osoblju, izvanredno organiziranoj bolnici, nabaciti nekoliko zaključaka bez zaključaka, zadovoljiti formu, ispuniti vrijeme i točka. Ne, pokušat ću to izreći kroz svoja viđenja i osjećaje. Dolazak na liječenje nije nimalo dostojanstven. Nema glamura ni muzike, dosadno uzimanje podataka. Nešto potpisujem, umoran od svakog zvuka, glava kao bubanj, želja za spavanjem i opet spavanjem. Ni dolazak na odjel nije nimalo upečatljiviji. Uz pomoć dežurnog medicinskog tehničara, u hodnik odjela ugurana je jedna individua, kreatura homoida, upalih obraza, bezličnog pogleda, razdrljene košulje, razvezane kravate, prljavih traperica koje same padaju s mršavog tijela, kojega jedino zimska jakna drži na hrpi. JMBG 03129443372, stigao je na liječenje alkoholizma na IV. odjel Psihijatrijske bolnice Jankomir. Prije dugo vremena popunjeni odjel u "šestici" dobio je korisnika. Slijedi infuzija, čaj, tri bijele tablete poput kune, spavanje, infuzija, posrtanje do WC-a u pratnji čovjeka koji kaže da je bolničar. I tako nekoliko dana. U jednom trenutku budnosti, u sobu utrči visok, crnokos čovjek prodornog izgleda, pruži mi ruku, predstavi se kao moj doktor i istrči van. U svakom slučaju, bio sam siguran u to da mu nisam zapamtio ime, a ni prezime. Ponovo je utrčao, popipao po trbuhu i uz osmijeh rekao da su mi jetra povećana jedan prst. Užas, pomislio sam, operacija, lijekovi, gnjavaža. Tabula rasa za pojmove, stručne termine, razgovore. Pa ja sam samo obični pilac koji se, nakon što je malo više popio, treba otrijezniti i prestati piti.

Prolaze dani, selim iz "šestice" u "dvojku". Informacija da sam u I. maloj grupi i da se pridržavam termina, satnice, mjesta održavanja programa, izazvali su košmar u mojoj glavi. Zašto moram pospremiti krevet kad sam se kod kuće samo izvukao iz kreveta i navečer uvukao? Zašto se moram brijati svaki dan kada sam navikao svaki drugi? Kakav smisao ima svaki dan slušati dosadni izvještaj dežurnoga? Što, k vragu, znači mala grupa, terapijska zajednica, pripremna grupa. ispit, ogledni klub, odlazak u matični klub? Povukao sam se u sebe, nisam razgovarao, pozorno sam slušao, skupljao informacije, stvarao svoje viđenje svega što se oko mene događa. Svi traže od mene da se izjasnim koliko sam napredovao u liječenju, a ja mislim da se nisam pomakao ni pedalj. Fizički sam oporavljen, ali još nisam siguran u sebe što ja to želim. Injekcije dolaze od članova male grupe, od terapeuta i medicinskog osoblja. I svaki razgovor s Josipom, Stjepanom, Indirom, Robertom, Anom ili Dubravkom dobiva svoj smisao. I kada dr. Orešković, prim.dr. Marinić, prof. Erika, ing. Dubravka s nekim od pacijenata razgovara, shvaćam kao da razgovaraju sa mnom. 

I ja u svojoj glavi tražim odgovore, pronalazim moguće postupke, svrsishodne reakcije.

Na novu plovidbu

Vedri se nebo. Sunce se rađa.

Plovi iz luke jedna lađa.

Jedna što dugo stajaše na doku,

Sva izbijena, s ranama na boku.

More, ko mati, vuče je na krilo.

Ljulja je, šapće; Ništa nije bilo.

Dobriša Cesarić

U jedno sam siguran. Ne želim više biti ostarjeli klaun s otrcanim gegovima, šalama i vicevima koje nikoga ne nasmijavaju, lakrdijaš koji se ni samom sebi ne sviđa. I kao što rudar ruje i kopa po utrobi zemlje i uz znoj i mukotrpan rad iznosi svoje blago na površinu, na svjetlo dana, tako sam i ja počeo kopati po svom životu, odbacivati jalovinu, gnoj i smrad pokriven umjetnim, patvorenim mirisima, život bez života, da bih otkrio svoje blago, svoje drugo "ja", svoje realno i odraslo "ja".

Pružena mi je prilika i mogućnost da sam uređujem svoj život, da ga usuglasim s obitelji, poslom, prijateljima, da snosim odgovornost, ali i primim nagradu za svoje postupke. Mislim da ovu šansu dobro iskorištavam.

I sada stojim pred vama, pun samopouzdanja i volje da korisno upotrijebim ovo što sam naučio tijekom liječenja. Sada svoj smisao dobivaju i mala grupa, gdje možemo i moramo otvoreno i iskreno iskazati svoje stanje duha, svoja razmišljanja, htijenja, dati i primati kritike i pohvale, mijenjati svoje ponašanje i odnos prema sebi i okolini, a s ciljem da postanemo drugi ljudi, da pronađemo i otkrijemo svoje drugo "ja".

Smisao dobiva i terapijska zajednica kao institucija kojoj se svakodnevno podnose računi za obavljene aktivnosti tijekom dana, tjedna, mjeseca. Mjesto gdje se objektivno ocjenjuju naše radne navike, moralne vrijednosti, organiziranost života u zajednici.

U tome nam u puno pomažu naši terapeuti, medicinsko osoblje i ostali zaposlenici. Motiviraju nas i savjetuju, usmjeravaju, ali i kritiziraju, sučeljavaju s stvarnošću. Dobro motiviran pacijent, uz pomoć i usmjeravanje terapeuta, podršku obitelji i okoline, jamstvo je uspješnom liječenju. Volio bih da mi i nakon završetka liječenja terapeutski tim i medicinsko osoblje ostanu prijatelji, kao što su mi bili tijekom liječenja, uzdanica i savjetodavac, rame za plakanje, ali i da podijelimo sve lijepo što sam se događa. Ako čovjek ima postulate u životu, ja sam si pridodao još četiri: Disulfiram, redovnu kontrolu kod terapeuta, redovan dolazak na obiteljsku terapiju, redovan odlazak u klub liječenih alkoholičara. A postulati se moraju poštivati.

Kreatura homoida s početka ove storije poručuje da je svima pružena prilika da promijene svoj život na bolje. Zgrabimo je, jer to činimo radi sebe, radi nas. Trud će se višestruko nagraditi.

Mladen

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VIII. Vedri se nebo, sunce se rađa

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES