UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

 

Napadaj padavice

Zovem se Mario, imam 20 godina i liječim se na II. odjelu Psihijatrijske bolnice " Dr. I. Barbot" u Popovači zbog ovisnosti o alkoholu.

Napad padavice vidio sam na svom prvom liječenju u ovoj bolnici i tako me se neugodno dojmio da sam pomislio kako više sigurno neću uzeti ni kapi alkohola, strahujući da bih slično mogao i sam doživjeti. Na odjel je stigao mladić mojih godina, s kojim sam se odmah sprijateljio. Jednom prilikom, dok smo razgovarali, on se iznenada, bez ikakva upozorenja, srušio pokraj mene "kao drvo", udarivši snažno glavom o pod. Skočio sam k njemu, uplašen, u želji da mu pomognem. Bio je bez svijesti, počeo se tresti i grčiti, mijenjati boje u licu, a iz usta mu je curila krvava pjena. Bio sam toliko prestrašen da sam jedva dozvao pomoć. Dotrčali su liječnik i medicinska sestra, davali su mu lijekove, a potom ga premjestili u jedinicu intenzivne njege. Sve opisano trajalo je možda minutu-dvije, ali meni se činilo kao da je vrijeme stalo. Moj prijatelj se osvijestio, ali je bio nekako smeten i zbunjen i ničega se nije sjećao. Doimao se umorno, pospano, nekako izgubljeno, pa sam se povukao, ostavivši ga da se odmori, no sam se nisam mogao opustiti, vrlo potresen onim što sam vidio. U razgovoru s pacijentima i terapeutima s odjela, saznao sam da opisani napadaj, kojem sam bio prisutan, nije, nažalost, rijetka pojava kod alkoholičara, te da se zloupotrebom pića može razviti tzv. simptomatska epilepsija.

Sve me ovo navelo da se zamislim nad svojim postupcima. Razmišljam: "Mlad sam, vjerujem, još uvijek očuvanog zdravlja, ne želim se nikada naći u situaciji potpune bespomoćnosti, želim kvalitetno proživjeti svoj život i zato kažem NE alkoholu!"

M.

Tamo je pao i ugušio se

Imao sam brata rođenog 1947. godine, koji je poslije nesreće, pada iz kamiona 1978. godine, zbog ozljede lubanje dobio padavicu, koju je alkohol pogoršao.

Kako nisam živio s njim, imao sam priliku samo dva puta vidjeti njegove napadaje. Bilo je strašno gledati njegove muke. Bacanje na pod, trganje odjeće, pjena na ustima i nakon kraćeg mučenja bi se smirio. Smirio bi se kad bi mu netko stavio tvrd predmet u usta koji bi on u onim mukama zagrizao i trebalo ga je dobro držati da se ne baca. Imao je neki predosjećaj, pa je prije napadaja bio dosta nemiran i nervozan, takva sam ga vidio. Poslije napadaja, kada bi sve to popustilo, on bi zaspao dosta umoran i izmučen i nije znao što se dogodilo. Nije imao ni žene ni djece, živio je sam u svojoj kući, na seoskom imanju, radio je i u poduzeću. Zadnje vrijeme je dosta pio i sve češće imao napadaje. Dana 2. srpnja 1992. godine, negdje između pet i šest sati popodne, dobio je napadaj padavice u štaglju. Tamo je pao i ugušio se. Tako je tragično završio njegov život u četrdeset prvoj godini života.

M. M.

Više nemam epileptičkih napadaja

Pijenje alkoholnih pića smatrao sam sasvim normalnim u svom životu. Nisam mogao povjerovati da alkohol, osim negativnog djelovanja, dovodi i do drugih poteškoća za zdravlje čovjeka. Druženje uz čašicu više od deset godina sve je više pogoršavalo moje zdravstveno stanje. Uz svakodnevno pijenje, zanemarivanje obitelji, neredovitu prehranu, psihičke napetosti, nervoze i druge poremećaje, noćne more, jutarnji mamurluk, nezadovoljstvo samim sobom, bili su čest pratilac. Prvi napadaj alkoholne padavice imao sam 1987. godine u trgovini. Trgovac, koji je bio nazočan, navodi da sam odjednom izgubio svijest i srušio se pred pultom. Pritom sam imao grčevite pokrete ruku i nogu u pravilnim razmacima, pjenu na ustima, nemogućnost disanja, oči su se "izokrenule". Napadaj je trajao oko jednu do dvije minute, i potom spontano prestao, nakon čega sam duboko zaspao.

Odvezen sam u Neurološku kliniku Kliničkog bolničkog centra Rebro na obradu. U vrijeme boravka na odjelu, ponovio se još jednom napadaj padavice. Napadaja se ne sjećam, niti sam bilo što predosjećao. U bolnici, nakon dolaska punoj svijesti, osjećao sam se smeteno i nesigurno. Imao sam bolove u svim dijelovima tijela, pogotovo u mišićima. Nakon završne obrade, otpušten sam kući s preporukom da uzimam Phemiton od 200 mg, jednu tabletu navečer. Zbog ovisnosti o alkoholu, liječen sam prvi puta u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" 1988. godine, u dnevnoj bolnici. Nakon liječenja, apstinencija je trajala dulje vrijeme, ali sam opet počeo piti, unatoč upozorenju o eventualnim napadajima. Godine 1994., nakon ozljede glave zadobivene u epileptičkom napadaju, ponovno sam bio u stacionaru u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice". Terapeut mi je bila mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber, koja mi je puno pomogla u tijeku mog liječenja. Ovo liječenje shvatio sam ozbiljno, bilo je uspješno do danas, bez recidiva. U toku moje četiri godine apstinencije nisam više imao epileptičkih napadaja.

Zdravstveno stanje mi je u redu, uz redovite kontrole EEG-a nalaza, koji su u granicama normale. Zbog toga osobama koje su imale epileptički napadaj savjetujem trajnu apstinenciju od alkohola.

V. L.

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES