UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

 

Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Rođen sam u Zagrebu 1949. godine, dakle prije pola stoljeća, u sretnoj radničko-građanskoj obitelji kao sin jedinac. Tijekom gimnazije i prvih godina fakulteta aktivno sam se bavio atletikom kao tadašnjem AK "Trešnjevka". Bio sam, kao što bi narod rekao, zdrav kao dren. Volio sam alpinizam i sportski podvodni ribolov i činio sam to kad god je bila prilika. A danas? Osjećam se tjelesno kao stogodišnji starac, a psihički depresivan, u žalosti za svime što sam zadnjih dvadesetak godina života propustio ili uništio. A zašto? Samo i jedino zbog prokletog alkoholizma!

Sretno sam oženjen i imamo troje djece, od kojih je prvo na drugoj godini fakulteta, a drugo i treće su u prvom, odnosno zadnjem razredu srednje škole. Dakle, u osnovi idealna obitelj da tata nije bio alkoholičar. Neću u ovom tekstu opisivati sve nevolje i zlo koje je time bilo prouzročeno, već ću opisati samo kako je prekomjerno pijenje upropastilo moje zdravlje.

Do diplome, ženidbe, odsluženja vojnog roka i u prve dvije godine rada, sve je bilo dobro. Pio sam samo u prigodama i umjereno. Tada sam na poslu unaprijeđen za šefa i opijanje je postalo učestalije, sve do trenutka dok nisam počeo piti i kad sam bio sam, dok nisam postao ovisnik o alkoholu, alkoholičar. Umjesto doručka popio bih uz kavu vlahov ili konjak, za «gablec» pivo ili gemišt, poslije posla ponovo u gostionicu, a u slobodno vrijeme pio sam kod kuće ili ponovo u gostionici. Glavno je bilo da svakodnevno dignem i održim koncentraciju alkohola u krvi na bar 0,5 promila ili više. Trajalo je to tako oko tri godine, dok nisam prvi put završio u bolnici.

Početkom ljeta 1981. godine odjednom sam sasvim požutio. Žuta koža po čitavom tijelu, žute bjeloočnice, bolovi u trbuhu i neprestano povraćanje. Žutica?!. U Zaraznoj bolnici su mi rekli da nije zarazna žutica, već da je žutilo nastalo zbog povećanja bilirubina u krvi, kao posljedica poremećaja izlučivanja žuči te da imam oštećenje jetara zbog alkohola. Uputili su me na Interni odjel KBC Rebro. Tamo su, nakon niza pretraga i rendgenskog snimanja s ubrizganim kontrastom, ustanovili kontrakciju žučnog kanala, a kao glavni uzrok - alkohol. Liječio sam se ambulantno i bio na bolovanju mjesec dana, a potom sam šest mjeseci potpuno apstinirao. Na žalost, na jednoj proslavi sam popio samo jedno malo pivo, drugi dan još jedno, treći cijelu flašu i tako, pomalo, doveo sebe u prijašnje stanje alkoholičara.

Godine 1983. ponovo sam završio u bolnici, ovaj put u KB "Merkur", na trotjednom liječenju na Internom odjelu zbog teškog žučnog napadaja. Upala jetara je postala kronična. Ponovo bolovanje, apstinencija. Da sam tada bio jačeg karaktera i prestao zauvijek piti, danas bih bio zdrav i vitalan pedesetogodišnjak, bez sjećanja na izgubljene dane i godine života. Ali, neurotična i nezrela ličnost ponovo je popustila napasti i priča se ponovila s još težim posljedicama za moj organizam.

U proljeće 1987. godine ponovo sam se našao u KB "Merkur" s istim simptomima i ozbiljno oštećenom jetrima.

Prošlo je pet godina, ali moje ponašanje je ostalo isto. Malo-pomalo, zanemarivanje redovite prehrane, vlahov, pivica, gemišti za ručak i večeru. I normalno je da sam u ljeto 1992. godine završio s istim simptomima u istoj bolnici s dijagnozom ciroze jetara i pet ožiljaka od čireva na želucu, za koje do tada nisam ni znao da sam ih dobio zbog prekomjernog pijenja i neuredne prehrane. Na RCP-u (gastroskopija s ubrizgavanjem kontrasta i snimanjem jetrenih i žučnih kanala rendgenom) su se vidjele velike promjene i deformacije u sustavu žuč-jetra-gušterača-želudac. Dobro sam znao da zbog zdravlja ne smijem popiti više ni kap alkohola, ali, vuk dlaku mijenja…

Bio sam pametniji od doktora i ponovo počeo piti. U proljeće 1995. godine opet na liječenju u istoj bolnici i to na odjelu gastroenterološke kirurgije na operaciji začepljenog žučnog kanala. Zbog lošeg rada gušterače, postao sam i dijabetičar, no ni to me nije spriječilo da nastavim s pijenjem. U prijelazu s 1997. na 1998. godinu završavam 11 dana na internom odjelu pod infuzijom, te me opet operiraju na kirurgiji. Operacija je bila teška, 20 dana sam odležao na Odjelu kirurgije i 6 dana na Odjelu intenzivne njege. Izvađena mi je žučna vrećica. I nakon toga sam konačno završio na liječenju alkoholizma, sada već kao dijabetičar.

Hoću li piti ponovo? Svaka kap alkohola, pa makar ona bila i u bombonu, značila bi za mene samoubojstvo. Nakon svega dosad opisanog ionako je čudo da sam još živ. A ima toliko razloga za život. Dobra i divna žena, troje krasne djece koji me trebaju, dobri ljudi i društvo u kojem živim, zanimljiv posao koji radim i sve one druge lijepe stvari koje se čovjeku u životu događaju. Alkohol - nikad više.

Nije to «obećanje - ludom radovanje», već zavjet samome sebi i prokletstvo ako i kap alkohola doživotno uđe u mene. I sada, na kraju liječenja, osjećam se kao da sam se ponovo rodio, ponovo progledao, ponovo počeo živjeti.

J.

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES