UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

 

U deliriju

Moj svakodnevni polazak na posao bio je stalno u istom ritmu. Nakon ustajanja, osobne higijene, slijedio je čaj s rumom ili rakijom. Nakon toga sam uzeo bicikl i krenuo na posao. Radim dosta blizu, u Toplani na Savici. Putem do posla svratio sam i u birtiju na Savici, gdje sam uvijek mogao naći staru klapu i društvo za jedno, do dva pića. Na samom poslu uvijek se skupilo novca za piće koje se donosilo kriomice. Na povratku sam još svratio u kafić. Došao sam kući, ručao i legao. Spavao sam svega sat i pol. Kad sam se probudio, vidio sam da mi je šaka na lijevoj ruci potpuno izvan funkcije. Tad sam želio reći ženi da ne mogu ništa s rukom, ali ni to nisam uspio, jer nisam mogao ni govoriti. Kad je to vidjela, supruga je odmah pozvala prijatelja, koji me autom prevezao u bolnicu, u kojoj radi moja starija kćerka Bernardica. Nakon izvršenog rendgenskog snimanja utvrdili su da mi je ukliješten živac i to u dosta izraženoj fazi. Vratio sam se s nalazima svom ambulantnom liječniku, koji mi je napisao uputnicu za el. terapiju i dao mi lijekove. Tada sam zbog jake terapije prestao konzumirati alkohol. Nakon četiri dana sam se počeo jako znojiti, te sam gotovo svaki sat morao mijenjati rublje. Imao sam veliku potrebu za tekućinom. Iste sam večeri vidio da kod mene dolaze neki nepoznati ljudi. Kao da to nije bio više moj stari stan, nego neka kuća u Odri, pored pruge, koja uopće ne postoji. Te noći supruga nije uopće spavala. Pomagala mi je da se odem istuširati jer sam se tresao. Nakon što sam se istuširao, legao sam u krevet. Supruga me zamolila da s kćerkom odem u bolnicu jer je ona morala ići na posao. Međutim, ja to nisam htio prihvatiti. Nakon što je supruga otišla na posao, spremio sam se da idem na terapiju u Siget. Na putu do doma zdravlja, pred sobom sam vidio tako prozirnu maglu da sam sebi govorio: "Vidiš, Pepo, to ne vidi ni jedan čovjek na ovom svijetu." Zaboravio sam spomenuti da je sa mnom išla mlađa kći Katarina. Kada sam došao u ambulantu i sjeo na stolicu, osjetio sam kako se ona izmiče ispod mene, iako su sve stolice spojene zajedno. Tada sam ustao i počeo šetati. U jednom trenutku, kad sam se naslonio na stup, osjetio sam da se on savija poda mnom. Tada me prozvala sestra, priključila instrument i stavila vrećice na elektrode, da ih stisnu. Imao sam osjećaj da su teže i veće nego što su prije bile. Nakon što sam izašao van i krenuo kući, opet sam imao istu sliku sa zrakom. Došao sam kući, svukao se, a kćerka mi je spremila doručak i stavila ga na stol. U tom trenutku sam vidio krilate mrave kako izlaze iz stola, uzeo ocat i polio stol da ih uništim.

Na to je mlađa kćerka počela plakati i pozvala Bernardicu, koja me bezuspješno pokušala smiriti. Pošao sam u sobu, koja je bila sva isprepletena flaksom, samo za mene, dok su se one slobodno šetale. Kako mi nisu vjerovale, svezao sam flaksom vrata od ormara da ga one ne bi mogle otvoriti. Iako su mi pokazale da se vrata daju otvoriti, bio sam uvjeren da su prije toga prerezale flaks. Opet sam ga uzeo i njime omotao fotelju, rekao im da tako mogu vući fotelju, što sam i učinio (iako je ona bila na mjestu). Ušao sam u kuhinju, a voće koje je bilo na stolu, klizilo je po njemu. U jednom trenutku su se i članci od radijatora počeli micati. Tada sam rekao Bernardici da moram ići kod susjede da vidim događa li se to i kod susjeda. Nisu me uspjele odgovoriti i ja sam otišao van. Kada sam se vratio, uvjeren da sam to uspio popraviti, legao sam na kauč i gledao televiziju. Na televiziji sam bio snimljen kako radim na sigurnosnom ventilu kotla u poduzeću (samo za mene).Okrenuo sam se prema hodniku i vidio Bernardicu kako telefonira. Pitao sam je koga zove i ona mi je odgovorila da zove mamu. Kada sam se opet presvukao i sjeo u fotelju, u ušima mi je ponovno zujalo kao da je ispred zgrade stala lokomotiva (iako je to bio autobus). Tada je netko zazvonio na vrata, normalno, vidio sam policiju i to meni poznate dečke, a jedan od njih dvojice bio mi je i bolji prijatelj. Pitali su me što sam sve radio i jesam li sam sve popravio. Sa zadovoljstvom sam im ispričao svoj uspjeh, ponudio ih kavom i započeli smo razgovor o lovu. Na moj upit zašto su došli, prijatelj mi je rekao da će po mene doći doktorica iz ambulante i da će mi napraviti kompletan pregled zbog ruke koja mi je otkazala. Normalno, ja sam na to reagirao i rekao da ja nisam dječji vrtić i da znam zašto su došli. U tom trenutku je došla moja supruga, a i Hitna pomoć. Još smo kratko razgovarali i tada sam na upit odgovorio da sam spreman ići, ali sam. Bernardica me pitala može li sa mnom, što sam joj dopustio. U bolnici je na odjelu bio dežuran moj poznanik. Upitao me kome smo došli u posjet. Kad mu je kći rekla da sam se ja došao liječiti, bio je začuđen. Najprije sam smješten u sobu broj dva, ali su me prije mraka smjestili u sobu broj šest, gdje je sestra rekla bolničarima da me svežu sad, dok sam miran jer ne zna kako će biti kasnije. Na to sam odgovorio da neću nikuda otići i da me ne treba vezati. Ubrzo sam utonuo u san.

Odjednom sam počeo tražiti alat kojim sam trebao završiti jedan vodovod s prijateljem. Sve sam to dobivao od kolega pored mene (bolničara). Kada sam završio posao, okrivio sam ih da mi nisu dobro pazili na alat jer mi je nedostajao. Ujutro, kada sam se probudio, vidio sam da sam vezan. Zamolio sam ih da me odvežu, što su i učinili.

Otišao sam na zahod i vratio se u sobu gdje su mi već presvukli krevet, legao sam, i ponovno zaspao, ali sad sam imao osjećaj da me vozaju po sobi. Probudio sam se i ispričao im što sam sve radio, a to su mi dečki i potvrdili. Eto, tako je prošao moj delirantni život koji, ne daj Bože, da ikad više doživim.

Sastavio vođa II. male grupe Odjela za alkoholizam Psihijatrijske bolnice Jankomir.

S. B.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES