UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

 

Alkoholizam i depresija

Depresija je jedno od psihičkih oštećenja koje se može javiti uslijed  dugotrajnog i prekomjernog uzimanja alkoholnih pića. 1994. sam prvi puta liječena od alkoholizma. Depresiju nitko nije tada spominjao. Danas, poučena iskustvima koja su me poslije snašla, znam da je depresija u blažem obliku kod mene bila prisutna već 1994. godine, ali liječenje, dugotrajna edukacija, rad u klubu, izbrisali su je ili samo potisnuli, to ne znam.

Početkom 1997. godine u Kliničko bolničkom centru Rebro postavljena mi je dijagnoza treće neizlječive bolesti.

Chronovoj bolesti i alkoholizmu se pridružio i hepatitis C. To saznanje me bacilo u očaj ili je to bio početak vraćanja depresije. Injekcije interferona koje sam si davala skoro deset mjeseci imaju jednu jedinu nuspojavu, a to je preosjetljivost. Depresija me razarala. Gušila sam se, gubila glas, budila se okupana u znoju. Kontrolirala sam štitnjaču, rekli su da je žarište negdje drugdje. Depresija mi nije padala na pamet. Tražila sam spas u alternativnoj medicini. Područje Hrvatske mi je bilo premalo, pa čak i Europa, ma koja Europa, još sam naručila lijekove i s drugih kontinenata. To sve je trebalo platiti, ja sam plaćala, normalno, i zaduživala se. Kako ću vratiti, nisam imala vremena razmišljati, jer sam od lihvara trčala travarima, reikistima, Kineskinji u Šubićevu i sam Bog zna gdje sve nisam bila i što sve nisam probala i pila. U kolovozu sam pala na 45 kg i otišla opet na Rebro. Petnaest sam dana primala infuzije, a potom sam se, donekle oporavljena, vratila alternativi i lihvarima. U rujnu sam saznala da sam još uvijek hepatitis C pozitivna. Savjetovali su mi da s interferonom izdržim i listopad, pa će onda vidjeti. Nisam izdržala. Krajem listopada sam se sjetila svog starog prijatelja -alkohola, miješala ga s puno sedativa i čekala smrt. Jako sam je željela. Željela da prestane bol, strah, željela kraj. Probudila sam se u bolnici Jankomir. Nema kraja. Zadužena. Kompromitirana na radnom mjestu, i dalje hepatitis C pozitivna, odbačena od najmilijih. Čekam da sjednem na optuženičku klupu, ali unatoč svemu, još si često postavljam pitanja, na koji svaki alkoholog, a i svaki alkoholičar zna odgovor "Zašto sam za kraj odabrala alkohol?"

Bolesti, dugovi, bračni i obiteljski problemi nisu opravdanje, u depresiji ili ne, ja sam alkoholičarka. Alkohol je sve to još pojačavao, a recidiv je bio daleko teži nego prvo liječenje. Da još sam alkoholičarka i do kraja, ma kakav on bio, to ne smijem zaboraviti.

N. N.

Miješala mi se zbilja i fikcija

Imao sam vrlo velike zdravstvene probleme uzrokovane pijenjem. Deset godina ne spavam normalno. Imao sam jake bolove u glavi i čitavom tijelu. Često bih povraćao, pa i odmah nastavljao piti. Od alkohola mi se stvarala jaka kiselina u želucu. Često bih povraćao samu kiselinu. Po nekoliko dana ništa ne bih stavio u usta osim alkohola, kave i cigareta. Inače ne pušim, ali kad me uhvati teža depresija, počnem piti i pušiti. Probava mi je bila nikakva. Svakodnevni proljevi, otežano dnevno mokrenje. Kod težih pijanstava sam se noću znao pomokriti. To me je pogotovo teško pogađalo. Stalna znojenja, lupanje srca, zujanje u ušima, priviđenja, halucinacije. Miješala mi se zbilja i fikcija. Nisam bio siguran je li se to stvarno dogodilo, ili sam to samo sanjao. Noću sam sanjao da pijem. Navečer bih prije spavanja mislio kako ću ujutro na piće. Tisuću bih puta rekao da je to zadnje, kao i zadnja cigareta i kava. Za težih pijanstava mislio sam da ću umrijeti, da će mi srce prestati kucati, da će mi mozak eksplodirati. Odjednom bih se stresao iz sna i oživio. Soba se okretala oko mene. Ispočetka nikako nisam mogao zaspati. Kasnije bih, kod težih pijanstava zaspao na sat, dva i onda više nisam mogao spavati. Nisam mogao kontrolirati misli. Kao da mi je u glavi nekoliko osoba koje govore sasvim nevezane, nesuvisle riječi i misli (rečenice). Tu bujicu bezumlja i besmislenosti nisam mogao zaustaviti. Nisam mogao isključiti mozak. Nisam mu bio gospodar. On je radio kao televizor bez programa. Slagale su se rečenice s riječima, čije značenje koji put i nisam znao, ili sam ih tek jednom ili dvaput čuo. Posve bez smisla. Totalni kaos. Kratki spoj u mozgu. Razgovarao sam sam sa sobom, bez veze, o nevažnim, nesuvislim temama, transformirajući se iz osobe u osobu. Noću sam budan, pred uspavljivanje, imao halucinacije, priviđenja. Vidio bih budan, otvorenih očiju, poznata i nepoznata lica, likove, životinje koje bi skakale na mene, čuo glasove, imao osjećaj da mi netko ili nešto ulazi u sobu. Snovi su mi bili morbidni, teški, opterećivali bi me. Ili bi bili stvarni, jako stvarni, i bolni, iz života, gotovo kao java, stvarnost ili potpuno zbrkani, bizarni, nesuvisli, s pregršt pojedinosti, boja, mirisa, sitnica.

Prisilne radnje i opsesije proganjale su me i u snu. Budio sam se umoran, depresivan, ustajao "na lijevu nogu". Ujutro sam imao teške mamurluke, mučnine, trnce u rukama i nogama. Teško sam disao, nisam imao apetita, mozak mi nije najbolje funkcionirao. Gubio sam pamćenje i zaboravljao neke stvari koje sam znao. Loše sam učio nove stvari. Po noći sam imao teške grčeve. Gubio sam samopouzdanje i samopoštovanje. Boljelo me čitavo tijelo, mišići i kosti. Ne znam je li bila jača duševna ili tjelesna bol. Gubio sam snagu, kondiciju, zrak. Jedva sam se držao na nogama. Opterećivao sam se ponavljanjem snova, (opisivanjem) u tančine. Gubio sam moć orijentacije i apstraktnog mišljenja.

D. F.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES