UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

 

U meni je vladala praznina i duboka, neizreciva tuga

Kao mnoge životne priče alkoholičara, i moja započinje u najranijem djetinjstvu. Rastući uz oca alkoholičara, i sama sam ušla u taj svijet, koji mi se svidio. Kako to obično biva, alkohol se konzumira u društvu i postaje uobičajen pratitelj svih zabava. Udavši se za osobu poput mene, nastavili smo živjeti s alkoholom i društvom. Bilo je velikih, sretnih trenutaka i poneki ružan trenutak. Nakon rođenja kćeri, po sili zakona me suprug napušta. Radila sam, brinula se o kćeri i drugovala s alkoholom, koji mi je bio jedini prijatelj u toj samoći. Nisam potonula, budući da sam znala dosta o alkoholizmu kao bolesti, ali ni to me nije potaknulo da prestanem piti. Ipak, s vremena na vrijeme sam apstinirala tijekom dužeg razdoblja, pa onda opet nastavila s pićem. U međuvremenu se suprug vratio i rodio nam se sin. Priča s alkoholom i apstinencijom se nastavlja. Prvi puta sam se našla na liječenju 1990. godine, na Odjelu za alkoholizam bolnice "Sestre milosrdnice", ali ne na liječenju već provesti tamo neko vrijeme iz osobnih razloga. Tu sam uključena u terapijski program, ali ne sudjelujem aktivno niti primam terapiju kao ostali pacijenti, iz navedenih razloga. Po izlasku iz bolnice jedno sam vrijeme apstinirala, a onda opet nastavila po starome - piti. 1992. godine se  dogodila tragedija, poginula mi je kćerka ostavivši malog dječačića. Bio je to šok. Tada se u meni sve slomilo, mislila sam da dalje neću moći živjeti. Nakon te tragedije suprug i ja apstiniramo dulje vrijeme. No, kod alkoholičara razdoblje apstinencije nije dugog vijeka i mi se ponovno vraćamo našem starom "prijatelju". U vremenu od 1993. godine pa do dana dolaska na liječenje, izmjenjivala se  apstinencija i pijenje, a u nekoliko navrata i patološko pijanstvo. U tom stanju bila sam više puta na triježnjenju. Predlagano mi je liječenje, koje sam uvijek glatko odbijala. Kako jedno zlo ne dolazi nikada samo, došlo je do znatnih financijskih problema u obitelji. Sve se to akumuliralo i dovelo do toga, da više nisam željela razmišljati o problemima, već sam se opijala, potpuno zanemarujući sebe i sve oko sebe. Željela sam napustiti posao i radnu sredinu, koja mi je pričinjala veselje i zadovoljstvo. To sam ostvarila vrlo jednostavno, nisam se javljala na posao. Budući da sam se čitav radni vijek prema poslu i kolegama odnosila korektno, kolegice su me, poznavajući moju situaciju, u dogovoru s liječnikom i na moj pristanak, dovele na liječenje. Prvi mjesec liječenja je vrlo brzo prošao. U tom kratkom razdoblju potaknuta sam na razmišljanje. Došla sam emocionalno prazna. Osjećala sam da nikoga ne volim, da nisam nikome potrebna. U meni je vladala praznina i duboka, neizreciva tuga i želja za vječnim snom, koji ću snivati sa svojom kćeri.

Tijekom kratkog razdoblja provedenog na liječenju, došla sam do spoznaje da me nitko nije napustio, da sam potrebna svojoj obitelji koju volim, kao i oni meni. Uz podršku i brigu svojih kolegica i susjeda, a najviše same sebe, vjerujem da ću riješiti i ostale probleme. Sve ono što sam čula i vidjela tijekom liječenja dat će mi snage da ustrajem u liječenju i nikada se više ne vratim alkoholu.

M. M.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VII. Kako mi je alkohol uništio zdravlje

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES