UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

 

Mokri Zdenko

Zovem se Zdenko, rođen sam 1966. godine. Živio sam sa suprugom deset godina u braku, u kojem nam se rodila kćer Karmela, ali se zbog mog alkoholizma moja obiteljska zajednica raspala. Sada živim kod roditelja. Bivša supruga je krojačica pa, osim posla u poduzeću, ima je posla i kod kuće. Redovito ih posjećujem, jer smo supruga i ja ostali u dobrim, prijateljskim odnosima, a kći je preko vikenda kod mene.

Počeo sam umjereno piti kad sam se zaposlio. Prvi sam se put opio na maturalnoj zabavi. Otišao sam u vojsku, u onu bivšu, i tada je započelo. Izlasci u grad svakoga vikenda završavali su pijanstvom. Iz vojske sam se vratio ljeta 1986. godine. S prijateljima sam obilazio lokalne kafiće i disko klubove od jutra do jutra. U to vrijeme sam upoznao buduću suprugu i nakon dvije godine hodanja smo se vjenčali. S posla sam se vraćao sve kasnije jer mi nije bilo dosta pića pa sam obilazio neugledne gostionice gdje bih ostajao do kasno u noć, a nakon toga - ravno na posao. Nakon rođenja naše kćeri sam malo manje pio, da se očistim, a nakon nekoliko mjeseci - ponovo po starom. Supruga je prigovarala, a ja se nisam osvrtao na to. Počeo je rat. Prijavio sam se. Mjesto – istočna Slavonija, a tamo je bilo rakije da se možeš u njoj kupati. Ne znaš koju bi "demižonku" prije otvorio. Stanovali smo u jednoj kući. Nakon buđenja, najprije piće, pa onda umivanje Nakon povratka iz rata postao sam agresivniji, ali još uvijek podnošljiv. Supruga mi je rekla da se idem liječiti, što sam odbijao. I tako je to išlo do prošle godine kad smo se razišli. Dugo me je i trpjela. To moram sada priznati, kad sam trijezan.

I na kraju, zašto sam na liječenju.

Sve je počelo na Staru godinu. Već u jutarnjim satima sam se spustio niz brijeg u bazu (birtiju). Tamo je već bilo moje društvo i rundu po rundu do podneva. Nakon toga smo otišli kod jednog, pa kod drugog i tako sve do navečer. Došao sam kući, okupao se, i otišao s već dogovorenim društvom čekati Novu godinu na Trgu bana Jelačića. Probudio sam se u stanici za triježnjenje. U sedam sati došao sam kući i legao spavati.

Poslije prospavane noći odlučio sam se na bolničko liječenje.

Suha Marija

Suprug i ja smo se poznavali dvije godine prije nego što smo stupili u brak. I prije braka, kao i poslije, u braku, jednako je pio. Tada smo oboje imali po 22 godine, tako da tomu nisam pridavala veću pozornost. Malo - pomalo, to me počelo smetati. Sve je češće izbivao vikendom iz kuće, jer je s društvom odlazio piti, kao i s posla, kad se vraćao pijan. Kada je primao plaću, također je izbivao iz kuće jer se išlo na piće poslije posla. Zbog toga nije donio cijelu plaću kući. Nakon dvije godine braka, rodila se naša kći Karmela. Bila sam zaokupljena djetetom i u to je doba, bar ispočetka, dolazio kući trijezan. Prepoznala sam, pogotovo po očima, da je pio jer su mu bile natečene i krvave. Na moja pitanja zašto je pio, odgovori su bili uglavnom “to mi je od vjetra i prašine”, ili jesam li ja normalna, on nije pio.

Kad smo izlazili s društvom, uvijek bi se napio, kao i ostalo muško društvo. To mi je s godinama počelo strašno smetati jer tada nije htio plesati, samo je sjedio i pio. I kad smo odlazili s djetetom na neki dječji rođendan i ovisili o gradskom prijevozu, nije imao nikakve odgovornosti. Ja sam bila tu i mogao je slobodno piti, a na moja “gunđanja”, kako je on to zvao, da više ne pije, odgovori su bili: "Nisam puno popio". Kad sam mu predložila da ide na liječenje i da ću ja ići s njime, rekao mi je da moram ići ja jer nisam normalna. Zadnje dvije godine braka nisam htjela izlaziti s njim jer me živciralo što je pio. Jednostavno ga nisam mogla gledati kako pije. Nestalo je i ono malo ljubavi što je ostalo.

Zato svima savjetujem: ostavite se pića i čuvajte i pazite svoje supruge i svoju djecu. Ne znate kako je nama kad vas vidimo takve, pijane i agresivne. Spomenula bih da je Zdenko zadnju godinu našeg braka postao agresivan. Čak me pokušao i tući, što u devet godina braka nije nikad učinio. Zato mu pomozite i podržite ga, kao što ga i ja podržavam da se izliječi i nastavi živjeti normalnim i trijeznim životom.

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES