UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

 

Moja iskrena ispovijest

Ne sramim se reći da sam liječeni ovisnik o alkoholu, ili alkoholičar. Isto tako ne skrivam činjenicu da su moji roditelji redovito pili rakiju i vino, stoga vjerujem da sam naslijedio te genetske predispozicije da prije od drugih ljudi postanem ovisnik o alkoholu. Međutim, kada analiziram sebe, svoj život prije braka i u bračnoj zajednici, onda mi se nameće vjerovanje da sam se možda zbog svoje konstitucije uspio malo duže othrvati nasrtaju tih opakih virusa bolesti alkoholizma. S tim u vezi iskreno mislim da sam iz faze umjerenog potrošača alkoholnih pića prešao u fazu prekomjernog pijenja, odnosno bolesne ovisnosti, negdje oko svoje 40-te godine života. Da me u to vrijeme netko od članova obitelji ili prijatelja pitao: "jesam li ja ovisnik o alkoholu, to jest, jesam li alkoholičar?", sasvim sigurno to ne bih priznao, a možda bih čak ostavio dojam na njih da su me takvim pitanjem "uvrijedili". E, mili Bože, što ti je život? Da sam u to vrijeme imao barem mrvicu spoznaje o bolesti alkoholizma koju sam ovih godina stekao, sasvim sigurno bi kvaliteta mog života i života moje obitelji bila puno, puno bolja. To je sad sve prošlost i ništa više ne može promijeniti ono što je bilo. Ali narod kaže "bolje ikad nego nikad" - pa prema tome, ako sam zakasnio s liječenjem svoje bolesti alkoholizma, nisam prekasno donio odluku da se izbavim iz zemaljskog pakla.

A sada bih se u kraćim crtama osvrnuo na prošlo vrijeme svoga života, na svoje ponašanje u obitelji i u društvu, odnosno u radnoj sredini, za vrijeme pijenja. Donekle je moja sreća što za vrijeme pijanog stanja nisam očitovao alkoholnu agresiju, ali to ni najmanje nije ublažavalo stanje moje bolesti i refleksiju na obitelj i šire okruženje. Kada sam dolazio kući pijan, onako snuždeno, otužno i lošeg izgleda, obično sam odlazio u svoje "krpice", bez komunikacije sa suprugom i djecom i bez večere. Mala sreća za mene i obitelj u toj velikoj nesreći prekomjernog pijenja je ta što sam poštedio svoje najbliže fizičkog zlostavljanja i što nisam uništavao teško stečeni sitni i krupni inventar u kući. A što se tiče mog pijenja izvan kuće, mogu reći da sam se uspio dosta dugo suzdržavati od ozbiljnijeg pijenja na radnom mjestu. Međutim, ipak sam zadnjih godina prije odlaska u mirovinu pokleknuo, te sam s prijateljima prije isteka punog radnog vremena odlazio na "čašicu utjehe" i nažalost, više puta dolazio kući s velikim zakašnjenjem. U tom proteklom razdoblju aktivnog pijenja sam uspio izbjeći bilo kakve ozbiljnije  fizičke sukobe, mislim na javne prostore, odnosno razne lokale. Ovime ne želim nimalo umanjiti ozbiljnost moje bolesti, koja je i kod mene i obitelji izazvala ozbiljne posljedice. Nakon svega, shvaćam i priznajem da sam dosta dugo živio u zabludi i alkoholnim iluzijama, a da nisam znao kako uspješno riješiti životne probleme i izaći iz krize.

Ne želim biti lažno skroman, ali sa zadovoljstvom mogu reći da sam bio vrlo privržen svojoj profesiji, nažalost, ponekad i nauštrb svoje obitelji, koju sam u duši volio više od svega ostaloga.

I tako su godine prolazile i došlo je vrijeme za odlazak u mirovinu. Iskreno priznajem da se psihološki nisam pripremio ni ja, a niti moja supruga. Primanja od mirovine su bila znatno niža od plaće. To je utjecalo da utjehu potražim u alkoholu, jer sam već zaista bio ozbiljno psihički i fizički obolio. I uz veliku podršku moje obitelji, a posebno supruge, dospio sam na liječenje na pravo mjesto, i u prave ruke, u Centar za mentalno zdravlje i bolesti ovisnosti u Rijeci.

A, evo me danas, nakon apstinencije od 2 godine i 2 mjeseca, razdragan i sretan zbog uspješnog liječenja do sada i žarke želje za nastavkom liječenja nadalje, uz svesrdnu pomoć najbolje terapeutkinje na svijetu, te novih i najboljih prijatelja na svijetu iz Udruge "ULA" u Opatiji.

A to za mene znači da su mi svi spomenuti puno pomogli da promijenim svoje bolesno shvaćanje života, da prihvatim apstinenciju kao osnovni uvjet za ostvarenje novog stila i smisla života, novog samopouzdanja i samopoštovanja, te puno sreće i radosti danas i sutra u krugu svojih najmilijih.

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES