UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

 

Čip u glavi

Gledajući na televiziji emisiju o napredovanju tehnologije na području mikro-čipova, prisjetio sam se jednog razgovora s prijateljem, liječenim alkoholičarom. Rekao mi je tada – »O, Bože, zašto netko ne izmisli čip, koji bi mi ugradili u glavu, pa da mogu umjereno piti.«

Bilo je to 1994. godine u Zagrebu. Priča počinje s otkrićem telefonske čip–kartice. Kad potrošiš kupljeni broj impulsa, razgovora više nema. Smijali smo se toj zamisli. Ugrade ti čip, popiješ jedno do dva pića dnevno i ... više nema.

Prošlo je, eto, samo pet godina, a znanost je doista napredovala do te mjere da je izmišljen čip veličine rižina zrna, trajnog vijeka, koji se može imputirati u živo biće. Izvršeni su mnogobrojni pokusi na životinjama, a sve s ciljem da bi ih se moglo na neki način pratiti. No, ono što želim reći jest da postoji pretpostavka kako se na sličan način takvi čipovi mogu ugraditi u mozak čovjeka, a s ciljem pomoći slabovidnima, onima s oštećenjima sluha i općenito osobama s poteškoćama u razvoju. Nadalje, takvom ugradnjom moglo bi se promijeniti i ponašanje čovjeka, pa primjerice, od osobe, s poremećajem u ponašanju napraviti osobu koja takvih problema ne bi više imala itd. Dakle, san onog mog prijatelja s početka priče je tu negdje, blizu. Znači, ugrade ti čip, promijene ti način ponašanja i možeš dalje, odnosno s čipom u glavi, umjereno piti.

Da ne duljim i ne zalutam u svojoj mašti, moje je mišljenje da je to sve jedna velika besmislica, jer – ja sam čovjek, a ne robot. A to znači da znam što hoću i ne želim da mojom voljom upravlja neko strano tijelo. Najsretniji sam kad je apstinencija moja odluka i ne osjećam se zbog te odluke prikraćen ni na koji način.

Vjerujem da dijelite mišljenje sa mnom, stoga hvala vam, gospodo, na čipovima, živjela znanost, a mi idemo u treći milenij trijezni i pri zdravoj pameti, bez čipova u glavi!

K. K.

U zamjenu za veliko hvala

Previše sam pila. Uvjerili su me da sam bolesna i da moram na liječenje. Užasna spoznaja, nezaboravan dan odlaska, liječnici opće prakse, specijalisti, pa vikend za vikendom na terapiju! Razgovori, strah, obitelj, strah u meni samoj hoću li uspjeti, hoću li ih sve ponovno razočarati. Želim uspjeti!

Početak je vrlo težak. Najteža je svađa sa samom sobom. Kako je riješiti? Kad se posvađaš s nekim drugim, nižu se grube riječi, možda i fizički obračun. Ponekad nikad više zajedno.

Što i kako sam sa sobom? Narod dobro kaže – ne možemo iz te kože. Moraš početi sa sobom razgovarati, priznati pogreške, obećati promjene, postupno uspostaviti suživot s tom novom osobom, polako opraštati. Ali zaboraviti? Mislim nikada.

Prolazi godina, postupno i više, do godine i pol. Predivno se osjećam, druga sam osoba, nalik onoj koju sam zamišljala. Nisam više u svađi sa samom sobom, mogu na poslu, obitelji, i inače u životu, i više nego što sam očekivala. Rekli su mi da sam bolesna. Jesam li to doista, kad se tako osjećam i toliko se toga promijenilo? Razmišljam i uspoređujem se s drugim bolesnicima koje poznajem, recimo onima koji boluju od akutne leukemije.

Moj odgovor je okrutan ali jasan: jesam!

Postoje razdoblja u obje bolesti kada ona miruje, bolesnici se osjećaju zdravi, nalaze se u granicama normale. A onda, ponovno slabost, loši nalazi, bolest se vratila… Ovakva razdoblja su samo prividno zdravlje, u bolesnika s leukemijom i sličnim bolestima govori se o remisiji, a u našoj bolesti o fazi apstinencije. No bolest nije prošla, ona i dalje čuči u nama kao i u njima.

Ima li ipak razlike u tijeku spomenutih bolesti? Svakako da ima. Leukemijom ne mogu upravljati sami bolesnici, ona se ponovno javi nakon određenog razdoblja iz do sada još nedovoljno poznatih razloga. Mi smo u tom pogledu u puno povoljnijoj situaciji. Razdoblje bez znakova bolesti (apstinencija) ovisi gotovo isključivo o nama.

Mi upravljamo svojom sudbinom. Ona ovisi o našoj odluci, želji da se promijenimo i definitivno proglasimo alkohol našim neprijateljem. To ne smijemo zaboraviti i to nas neprestano treba poticati na što kvalitetniju i dulju apstinenciju. Bit će to na radost naše obitelji, prijatelja, suradnika a, vjerujem, i terapeuta koji žive zajedno s nama. Tužni su kad pokleknemo, ali se iskreno vesele kad uspijemo. Na tome im neizmjerna i vječna hvala!

 M.

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES