UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

 

Odlučile smo izvesti ga na pravi put

Živjela sam u prosječnoj seljačkoj obitelji, u malom međimurskom mjestu pokraj Čakovca s ocem, majkom i dvije starije sestre. Otac je radio, a majka i nas tri sestre radile smo na malo zemlje koju smo posjedovali.

Moji otac i majka nikada nisu pili alkohol. Imali smo nešto peradi, kravu i pokoju svinju za naše potrebe. Djetinjstvo sam provela kao i svako seljačko dijete, igrajući se po prostranim livadama. Radile smo razne seljačke poslove. Jedna bi vodila kravu na pašu, druga se brinula o peradi i svinjama, a treća sestra bi se brinula o malo vrta, što smo imali blizu kuće. Naravno, sve to uz pomoć majke. Jednog dana odlučili smo sve prodati i pokušati naći sreću u Zagrebu. Kupili smo malu kućicu u Dubravi, i tu je počeo moj novi život. Sestre su uskoro otišle u Njemačku na rad, a ja sam ostala s roditeljima. Zaposlila sam se i krenulo je nabolje. Sestre su nam pomagale koliko su mogle.

Tada sam upoznala Ivicu, svog kasnijeg supruga. Upoznali smo se na jednom kupalištu. Poslije toga smo se često viđali i rodila se ljubav, jer je bio naočit mladić, pažljiv i nježan. Odlučili smo da budemo zauvijek zajedno.

Prije braka sam primijetila da u veselom društvu voli popiti koju čašicu, ali nikada toliko da bi se napio. Sve je to bilo bezazleno. Pio je malo kao i svi naši prijatelji. Ja to nisam voljela, niti odobravala, ali sam uvijek mislila da je to samo mladenački hir. Dobili smo kćerkicu i tada sam primijetila da malo više pije, ne puno, ali ipak više nego prije. Kad je znao popiti, ponašao se je uvijek lijepo. Bio je i dalje fin i nježan prema nama. Ponašala sam se i ja lijepo prema njemu. Prema djetetu je bio jako dobar, jer ju je jako volio. Nikada nije došao kući da joj nije što donio. Nije bilo nikakvih problema, osim što me je smetalo što je toliko pio. Više puta smo razgovarali o tome, a on je uvijek rekao da je to prolazno. Za pomoć se nisam obraćala nikomu, jer sam vjerovala da je to naša stvar i da ćemo je kad-tad riješiti. Moje poteškoće su nastale kad je počeo sve više piti. Živcirala sam se sve više. U međuvremenu je odrasla naša kćerka, koja je prva primijetila da se s tatom nešto čudno događa. Često smo razgovarale. Jako ga je voljela, ali mu je sve češće prigovarala i molila ga da se prestane ubijati alkoholom. Moj odnos s kćerkom postao je čvršći.

Odlučile smo izvesti ga na pravi put, što nam je i uspjelo.

Posljedice u obitelji nisu bile tako velike, jedino su ostavile traga u našoj psihi. Jednog dana odlučio je otići u bolnicu i riješiti se toga zla (alkohola) za sva vremena. Sigurno je da smo mu kći i ja u tome mnogo pomogle, jer ga volimo toliko da bi i život dale za njega. Isto vrijedi i za njega jer se odlučio riješiti tog prokletog alkohola. Zbog samoga sebe i zbog ljubavi prema nama.

Sada je sve opet lijepo kao i prije, jer je suprug počeo apstinirati i postao je  onaj dragi dečko kojeg sam ranije poznavala. Počeli smo mnogo razgovarati i živjeti kao i ranije.

Voljeni naš, uvijek ćemo te voljeti i podržavati u svemu do kraja života. Naša su očekivanja velika, da budemo opet sretna obitelj kao što smo ranije bili, u dobri i u zlu.

Volimo Te!

Sidonija

 

 

Sadržaj

Poglavlje: VI. Piti ili biti

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES