UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

Vožnja u alkoholiziranom stanju

Vozački ispit sam položio kad sam imao 17 godina, a dozvolu sam dobio kada sam napunio 18 godina. Profesionalni ispit sam položio 25. travnja 1985. godine, i to za C i E kategorije. Kao profesionalni vozač imam vrlo mnogo loših iskustava. Nagledao sam se mnogih nesreća (poginulih ljudi, lančanih sudara i to masovnih, gdje je sudjelovalo i po 30 - 40 automobila). Naime, često sam putovao u Njemačku, Italiju, Austriju, i to mjesečno po tri ili četiri puta.

Opisat ću vam što se događa kada vozač sjedne polupijan ili pijan za volan. Događa se, primjerice, da neko vrijeme tražim auto i ne znam gdje sam ga parkirao. Ujutro me boje vrlo lako prevare. Nadalje, teško otvorim auto, isto tako, teško sjednem u njega, jer obavezno udarim glavom o krov ili štok automobila. Kada sam sjeo u auto, onda je prava lutrija staviti ključ u bravu i upaliti ga. Teško je pogoditi i prvu brzinu. Kada to sve obavim, tek tada dolaze prave more: slijedim isprekidanu crtu, a tada se pojave dvije ili tri crte, pa moram zažmiriti na jedno oko da bih donekle odredio pravu crtu. Ako je zima, moram otvoriti prozor jer mi se spava. Ako to ne pomaže, parkiram auto i izađem malo na svjež zrak. Kada vozimo pijani, onda svi mislimo da je naš auto najbolji i najbrži. I to bi bilo uglavnom to. Ja sam više puta slupao auto ili sletio s ceste, i to upravo zbog alkohola, a ponekad i zbog umora jer sam cijelu noć radio kao disco-jockey. Kada sam nakon nekog vremena uočio da više plaćam popravke kod autolimara nego što zaradim, okrenuo sam ploču. Zapravo mi je jeftinije bilo naručiti taksi da me odbaci kući, nego da opet razbijem auto ili, još gore, da netko strada.

U pijanom stanju vozačke sposobnosti i refleksi su znatno smanjeni. Smatram da je najpametnije da vozači uopće ne piju dok voze. To bi ukratko bilo moje zapažanje o vožnji u alkoholiziranu stanju.

Z.

Alkoholizam oko mene

Alkohol. Postoji li opasnija, ružnija i nepotrebnija riječ za mene i moju okolinu? Alkohol u ljudskim životima ne donosi ništa dobro. Ne može nam pomoći da pobjegnemo od stvarnosti, ali nas može oraspoložiti na određeno vrijeme. Mislim da ga ljudi upravo zbog toga počinju konzumirati. Otkad se alkohol «uselio» u moju obitelj, nije učinio ništa dobrog. Naprotiv, u njoj je mnogo više svađa i nerazumijevanja. A ja se u svemu tome osjećam bespomoćno. Kako nagovoriti i uvjeriti osobu da alkoholom uništava samu sebe i sve oko sebe? Kako joj se približiti i shvatiti nju i njezin način razmišljanja? To su pitanja na koja ne mogu naći odgovore. Ne mogu uvjeriti nekoga da prestane piti, ako on u svojoj glavi razmišlja drugačije. Alkoholizam je vrlo zamršena bolest. Čovjek koji boluje od nje treba brzu, oštru i učinkovitu pomoć. Svi su upućeni u alkohol, ali kad alkohol dođe u njihove domove, ne znaju kako postupiti. Kada pomislim na alkohol, vidim samo slike plača, nasilja, svađe i velike nesreće. Ne dopustimo da alkohol zavlada nama!

N. N.

Dosta je meka srca!

Ne treba mi puno da se sjetim svoga oca u alkoholiziranom stanju. To je ionako bilo nedavno. Kada bi došao s posla, činilo se da je u redu, ali ne zadugo. Otišao bi u dućan i “malo si cugnuo". Pivo za pivom i tako 2-3 sata, postaje “koma“. Dođe kući, upali TV, malo prokomentira loš program. Tu i tamo se zakvačimo oko neke temu. Inače, dok je pun piva, ima puno energije za svađu, ali to mu ne uspijeva, jer ja se maknem u sobu, a on produži u svoju i odspava, i tako dalje… Uvijek ista priča.

U biti je on jako dobar čovjek. Kad bi došao do zaključka da je pogriješio, odjurio bi skoro neprimjetno u dućan i kupio čokoladice, bombone i slične sitnice.

Dosta je meka srca i mislim da će se uspjeti izliječiti, jer već je napravio prvi korak.

                                                      Josipa, 16 god.

Za život treba zaraditi

Na ulici sam ugledala pijanog čovjeka. Njihao se s jedne noge na drugu. Lice mu je bilo blijedo. Moglo se primijetiti da je jako iscrpljen. A kako i ne bi, kad već godinama pije. Puši i uzima drogu. Hlače su mu poderane na mnogo mjesta, cipele prljave, košulja pocrnjela. Iz džepa viri boca s gutljajem - dva rakije. Krenuo je prema smetlištu. Sigurno će tamo i ostati. Da ne pije, mogao bi uštedjeti i kupiti novo odijelo i hranu.

Promatrao je jednu kuću. Vrlo je lijepa. Sigurno bi htio imati baš takvu. Ali kuća se ne dobiva sjedenjem i opijanjem. Za život treba zaraditi.

Kristina, 5. a

Moj susjed

Ovisnosti najčešće počinju u pubertetu. Kasnije postaju navika. U mojoj ulici stanuje jedan ovisnik. Pije i puši. Ponekad i bez razloga guta tablete. Lice mu je uvijek crveno od alkohola, kosa neraščešljana. Iz usta mu izlazi zadah alkohola. Vrat mu je uvijek natečen. Debeo je. Nemarno i neuredno odjeven. U lijevoj ruci cigareta, a u desnoj boca. Nesiguran na nogama. Po danu je u gostionici. Noću hoda ulicama i pjeva. Kasno dolazi kući. Tamo ga čeka žena, tužna, zabrinuta. On je često tuče. Zatim izlazi i lupa vratima. Buuum! Legne na ulicu i spava. Ujutro odlazi u gostionicu i opija se, ne razmišljajući da šteti sebi i drugima.

Danijela, 5.a

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES