UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

Želimo zaboraviti ono ružno iz našeg djetinjstva

Moje ime je Romana. Imam 42 godine i sa suprugom i troje djece živim u Australiji. Moja se je obitelj doselila u Australiju kad sam imala devet godina. Pišem ovu biografiju umjesto svoje majke, koja se nalazi u bolnici i trenutno to ne može učiniti sama, a ne želim ju s time dalje žalostiti.

Cilj je pomoći

▪ da se moj otac izliječi jer ga je to mama molila puno puta

▪ da joj ispuni tu želju u njezinim posljednjim danima

▪ da mu pomognem postići novi početak u njegovu životu koji će mu donijeti i novu kvalitetu života, poštovanje obitelji i prijatelja.

Malo se sjećam svojeg djetinjstva u Hrvatskoj, prije odlaska u Australiju. Sjećam da je tata već tada volio piti i da je u obitelji bilo puno svađe i neprilika zbog toga. Moja mama je u mladim godinama, kada je upoznala mojeg tatu, bila činovnica. Potom je naslijedila cvjećarnu koju je vodila njezina majka. Kada je upoznala tatu, imala je 36 godina i petero djece iz prvog braka. Otac je imao 21 godinu. Majka je rodila još dvoje djece, mene i brata. Roditelji su se u početku dobro slagali i imali su puno poznanstava. Više puta su odlazili na putovanja bez nas djece. Moj tata je već tada volio popiti. Mama bi popila čašu ili dvije u društvu, ali nikada ona nije bila pijana. Sjećam se da je majka jako puno radila i bdjela do kasno u noć da nas poštedi svega. U cvjećarni je također dugo i teško radila, čak s izgrebenim, krvavim rukama.

Mislim da je mama pokušavala kontrolirati tatu da se ne opije. Kad je bio sam u društvu i kad je išao službeno po materijal za radnju, ili bilo gdje drugdje, tada je iskoristio priliku da svrati u gostionicu i tada bi se napio.

Sjećam se da smo se jednom takvom prilikom mi, djeca, sakrili na tavan. Čula sam od braće da je tata znao prijetiti mami nožem i više sam puta vidjela kako ju je gurao i prijetio joj.

To se po dolasku u Australiju nastavilo. Ne mogu reći da se događalo svaki dan, ali s vremena na vrijeme jest. Kada smo išli na izlete, koji su bili organizirani putem Hrvatske zajednice, često puta bi se tako napio da nije bio sposoban za vožnju. Pri tome nije dopuštao da ga tko drugi vozi kući, nego smo svi strahovali. Kada smo mi, djeca, odrasli i više nismo išli s roditeljima na izlete, mama je molila prijatelje da ih prate, kako bi sretno stigli kući.

Idućih godina, kad su se slavili blagdani ili rođendani i kad bismo se sastajali kod roditelja, svi smo znali kako će taj dan završiti – u svađi i nesporazumima, što ih je njegovo pijenje donijelo. Na taj sam način ja, a vjerujem i ostala braća i sestre, gubili volju da idemo u posjete roditeljima. Svima nam je bilo jako žao mame, jer mu je ona uvijek oprostila. Nadala se da će jednoga dana ipak prestati piti. Nije vjerovala da njegovo pijenje vodi u bolest, makar smo joj to pokušali dokazati. Ona ga je branila, govoreći da su za to krivi njegovi prijatelji, koji mu daju piti. Govorila je i da ne pije puno.

Zadnjih pet godina se mamimo zdravlje jako pogoršalo, ne samo zato što ima slabo srce, nego zbog straha i uzrujavanja, ali opet je tati sve praštala. On je, kad popije, postao jako grub, bezobziran, nervozan, agresivan i neuredan, tako da je i izvan kuće imao neprilike zbog toga.

Znam da će on klimati glavom iIi reći da to nije istina, ali nemam razloga izmišljati, jer svom ocu želim samo dobro.

Kad tata nije pio, dobro smo se slagali i željeli bismo da se to nastavi, ali  to je moguće samo ako se izliječi.

Iako svatko od nas djece ima određene posljedice, želimo zaboraviti ono ružno iz našeg djetinjstva (strah, sramotu, žalost i neprilike u našim brakovima). Svaka obitelj ima problema, ali čovjek se uvijek pita “zašto se to događa u mojoj obitelji?"

Ne znam odgovor i ne mislim da će itko znati. Koliko se sjećam i čula sam od starije braće, u braku mojih roditelja je alkohol bio jedini razlog naše patnje, ostavivši posljedice za cijeli život.

R.

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES