UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

Prošla sam pakao alkohola

Ležeći u tami sobe, u mislima sastavljam kockice svog života. Iako se ne želim sjećati, misli mi same lete na dane kad nisam mogla zamisliti život bez alkohola. Pitam se: "Bože jesam li to bila ja?" Jutro je, budim se, a glava me užasno boli. Pitam se "koliko sam sinoć opet popila?". Pokušavam izbrojiti koliko je runda "palo" i pokušavam, ali ne mogu. Ustajem s čvrstom odlukom da danas ne pijem ništa. Polako, onako s glavoboljom i mučninom u želucu spremam se na posao. Dolazim na posao, kuham prvu jutarnju kavu. Polako ulaze i prvi gosti. Poslužujem ih, a ruke neprimjetno drhte. Kako se samo zavaravam! Nije to neprimjetno, ja se samo nadam da drugi to ne primjećuju. Razmišljam o staroj poslovici - Klin se klinom izbija i uzimam štok. Popit ću samo jedan da mi se želudac smiri i da ruke prestanu drhtati. Malo kasnije razmišljam: "Ma, k vragu sve, mogu još jedan". Sad se već osjećam bolje. Dolaze i stalni gosti. Naručuju sebi piće uz obveznu rečenicu: "Popij i ti nešto". Zašto ne? I opet štok. Pomalo osjećam glad, pojedem sendvič. Poslije gableca, obvezno pivo. Jedno mi nije dosta. Otvaram drugo, treće i tako do kraja smjene. Danas mi se baš i ne ide odmah kući. Ostajem s nekim "prijateljima" na piću. Naravno, pivo. Nakon nekoliko rundi, odlazim u drugi kafić, do prijateljice. Opet piće. Runde se samo izmjenjuju. Jedna za drugom. Dobro smo raspoloženi i pada prijedlog "Hajdemo na muziku". Uz pjesmu i ples, pivo za pivom. Toliko sam dobro raspoložena da ništa drugo nije važno, bitno je da se ima novaca za još koju rundu. Koliko je sati? Vrijeme je za odlazak kući. Dolazim kući, moji spavaju. Izvrsno, bar neće znati kad sam došla. Malo mi se vrti, ali proći će čim legnem. Večera me čeka. Ma nema veze, jest ću sutra. U glavi mi je kaos, ali to je prolazno. Ujutro se budim s istom glavoboljom i mučninom u želucu i mislima - danas neću piti ništa. Dolazim na posao i priča se ponavlja, sve do onog dana kad više ni alkohol ne pomaže da se dobro osjećam. Gledam se i pitam: Što sad? Postajem svjesna da ovisim o alkoholu i da mi je jedini izlaz liječenje jer sama ne mogu prestati piti.

Sad razmišljam o danima u kojima više nema alkohola. U početku je bilo teško, još uvijek je katkad teško. Nema više mučnine, glavobolje, ali nema ni piva, ni štoka. Moja razmišljanja se mijenjaju. Katkad se upitam: "Zašto ne popiti jedno pivo - samo jedno?", ali isti tren postajem svjesna da, ako popijem jedno, drugo će doći samo, a onda i treće. Hoću li moći stati nakon trećeg? Ne, ne želim riskirati da se ponovo nađem na dnu sada, kad se tako dobro osjećam. Sada, kad o svemu mogu bistro razmišljati. Ipak, ni Fanta nije tako loša. Ne znam što proživljavaju oni koji su zarobljeni u paklu droge, ali ja sam prošla pakao alkohola i to više ne želim ponovo prolaziti. Osjećam se kao ponovo rođena, a to je divan osjećaj i nadam se da ću se još dugo, dugo tako osjećati. Polako me hvata san. Tonem u san s mislima "Ipak je ovaj život lijep i bez alkohola".

S.V.

 

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES