UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

 

Alkohol ne djeluje na svakog jednako

Alkohol ne djeluje na svakog jednako. U veselom društvu naći ćemo jedne koji spavaju, drugi povraćaju, a treći pjevaju, jer je tijelo nekih osjetljivije na alkohol. Ta osjetljivost je nasljedna. Prema tome, ne da se odrediti koje će posljedice pijančevanja netko imati. Iz iskustva znamo da su gore posljedice kod onoga, koji pije i male količine redovito, nego onome koji prigodice istroši veliki obrok, ali je inače uvijek trijezan. Pijanici alkohol pokvari sve ustroje, tkiva i stanice, pa i spolne žlijezde. To je razlog jalovom braku među pijanicama! Alkohol uništava sposobnost ženi da razborito misli, žena gubi pomalo stid i osjećaj etike, dolazi do vanbračnih odnošaja gdje se siju spolne bolesti, koje uništavaju plodnost i potomstvo. Vino otupljuje bistrinu uma, pa pijanica pomalo gubi snagu opažanja i prosuđivanja, napokon i sjećanje. Zbog nereda i nerada porodica strada i ekonomski, a najgore pak strada odgoj djece. Pijanice zavode svoju nestašnu djecu na pijančevanje. Od pijanica roditelja rađa se ponajviše za život nesposobno potomstvo, djeca rano ili umiru, ili su kržljava, dapače nakazna. Kod djece koja prežive, pojave se kasnije živčane i duševne bolesti i sklonost pijanstvu. Pijanica je na teret društvu. S pravom veli narod: "Tko od vina živi, od vode će umrijeti". Pijanici se doskora pojavljuje vodena bolest, a i inače oboli od svake bolesti i ranije umre. Od toga nije samo štete nejakoj sirotinji, već i narodu. Radna sposobnost naroda se umanjuje, a uvećani su državni izdatci. Država mora sipati novac u bolnice, sirotišta, ludnice i tamnice, jer su često djeca alkoholičara zločinci. Zbog pijanstva država mora uzdržavati zavode pa mora povisiti poreze, dakle opterećuje zdrave i sposobne, trijezne radnike!

Budući da žena nosi dijete, doji ga i odgaja, to vidimo veću strahotu, nego u pijanstvu muškaraca (Ars therapeutica br. 12, 1933. Dr C.)               

A. B.

Od čega treba liječiti čovjeka

Čovjeka ne treba liječiti od alkohola, nego od onoga što ga je dovelo do alkohola. Ne znam tko je to izjavio, ali doista se treba zamisliti nad time. Ja se osobno samo djelomično slažem s tim. Svaki pojedinac zna kada je i zašto ispio prvu čašu i kako se osjećao. Je li povraćao i osjetio gađenje, ali je uporno nastavio čekajući olakšanje, smirenje ili bilo što drugo. Ili je prva čaša donijela toplinu u tijelo, opuštenost i blagu otupljenost mozga. Svaka sljedeća pravila je čuda u čovjeku i od čovjeka. Ponavljam, da je svaki pojedinac to prvo napijanje doživio drugačije. Prvo pijenje, napijanje, slavlja, rođendani, veselice, praznici, sve su to razlozi da se posegne za čašom i veseli. Ali kada se netko veseli ili tuguje svakim danom, mjesecima, godinama - to je već nešto drugo.

S “malo” godina bila sam sita svega. Veliko razočarenje s neizmjernom tugom događaju se i kada si voljen. A kako je naivno vjerovanje da će to trajati vječno. Nije dugo trajalo. Ostala sam sama, napuštena. Tada nisam imala nikoga da se izjadam, da kažem kako to boli, kako izjeda čovjeka koji se stalno, po ne znam koji put pita: “Zašto, zašto baš meni?” Za mene je svijet prestao postojati. Tražila sam olakšanje i našla sam ga. Podrum je bio pun vina. Odličnog, crnog baranjskog vina. Probala sam, svidjelo mi se. Često mi se sviđalo. Povlačim se u samu sebe, u svoju sobu. Nitko, pa ni roditelji nisu primjećivali kakve su se velike promjene događale sa mnom. Bile su to prve čaše. S razlogom ili ne? Još uvijek nisam bila svjesna da idem krivim putem. Najgori mogući odabrani put. Drugog tada nisam ni vidjela ni htjela. Htjela sam mir, samoću, ne misliti, utonuti u san... Nirvanu.

S.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES