UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

 

Zašto si otežavam život?

Uobičajeno jutarnje raspoloženje. Glavobolja, mučnina – ništa novo!

Sve to pogoršava i pogled na hladni, prljavi zimski dan. I kao po nekom ustaljenom redu, počinjem “mučiti“ mozak.

Gdje sam sinoć završila? Tko me doveo ili dovezao kući? Pitanja ostaju bez odgovora. Osjetila sam umor. Iz kuhinje dopire vika, svađa. To slušam cijelog života. Samo sada se svađaju zbog mene. Krivicu prebacuju jedno na drugo. Sada već kasno, oni se pitaju tko je kriv za moje stanje i ponašanje. Stide me se i optužuju! Stidim se i ja sama sebe, ali neću dugo. Ima načina da povratim dobro raspoloženje. Iskradam se iz kuće i u slastičarnici nalazim staro društvo. Naizgled svi su dobro. Prepričavaju se sinoćnji događaji. Ispijam gorku kavu i povezujem slike u glavi. Nelagoda i opet stid, ali nisam pocrvenila .

Odlazimo u “T“ prvi kafić. Tu je već bolje. Ima istine u tome da je prvo i zadnje piće uvijek najteže popiti, zaključujem, stresavši se. Vrijeme stane. Na sat se više ne gleda. Koji je danas dan i datum? Kome je to sada važno?

Prilazi mi poznanik s čašom u ruci. Koliko sam samo vremena znala izgubiti slušajući tuđe probleme! Svoje nisam ni pokušala riješiti! Naravno, svi ti problemi su bili obilno “zalijevani“, ne bi li iskrsnulo kakvo spasonosno rješenje. Ostajem sama u zamračenom kutu s čašom u ruci, nesvjesna kamo će me ovakav način života dovesti i što ću proživjeti. A proživjela sam svašta.

Bio je to pravi pakao, ispunjen zvukovima zveketa čaša, flaša, gdje se samo točilo i pilo. Činilo se ponekad da ćemo se u svemu tome utopiti, ali nismo!

Plutao si i nadao se.

S.

Životna pljuska

Podršku i razumijevanje za dolazak u ovu ustanovu imao sam od obitelji, naročito od supruge. Dugi niz godina konzumirao sam alkoholna pića u kojima sam istinski uživao. Analizom sam ustanovio da sam pio i prije braka, otprilike podjednako kao i do sada, samo s jednom razlikom. Došlo je do "zamora materijala" i bio sam prisiljen otići na liječenje. Uzimajući alkohol, moje pisanje, moje slikanje, moje kiparstvo bilo je u emotivnom smislu izražajnije, dublje. No i u umjetnosti riječi i u umjetnosti dvodimenzionalnoga, i u umjetnosti skulpturalnoga, moj rad izvan i unutar likovnih granica egalizira se s iracionalnim. Alkohol je oblikovao moje ponašanje. Dotaknuvši ireverzibilni proces, neurotična i depresivna stanja postala su dio moje svakodnevnice.

Primijetim li da sam izostavio neku od radnji što sam zamislio ili obećao, a nisam ih uspio ostvariti, odgoda isprike ne postoji već, samo htijenje da se obećano što prije realizira. Mutni mozaik u njegovanju ludila pod utjecajem alkohola primio sam kao životnu pljusku i stojeći ću je otrpjeti, ali samo jednom, i to zauvijek. Cjelovit pristup životu i zdravlju usvojio sam kroz edukaciju. Redoviti odlazak u klub liječenih alkoholičara, redovito uzimanje Tetidisa, kontrola kod liječnika, praćenje tiska o alkohologiji i obiteljska terapija biti će dovoljni čimbenici da mi se ne dogodi recidiv.

Zbog propusta i nemara za svoje zdravlje, postao sam ne samo bolesnik alkoholičar, već i neuropat, a sve je počelo tako bezazleno. Inače ne pušim, ne uživam crnu kavu, nisam ovisnik o drogi, barbituratima i sl., a od sada ću svojom voljom, motivacijom, radnom i radnom terapijom pobijediti i alkohol.

N. N.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES