UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

 

Alkoholičar - riječ teška, preteška

Alkoholičar - riječ teška, preteška, riječ puna tuge, boli i jada. No, to ipak nije samo riječ. A kada se odnosi na određenu osobu, na drugo biće, tada postaje prava mora. Alkoholičar ne mari za dom, za obitelj. On živi za «čašice» i «pajdaše» s kojima ih ispija. Živim s jednim takvim čovjekom već šesnaest godina. Divan kada je trijezan, divan je i stidljiv. Radi u Sisku. Odlazi od kuće u šest sati ujutro i vraća se u osamnaest sati - ako slučajno nije sreo putem «ovog» ili «onog» prijatelja i svratio na čašicu. I tada sve ode nizbrdo. Zaboravi na vrijeme, djecu, mene i ne dođe kući! Dotetura kasno u noć, pijan, ljutit, prljav, jedva stojeći na nogama. I tada u obitelji zavlada strah jer ništa ne valja: ručka nema - iako ga čekaju svježe ispečeni kosani odresci, pire krumpir i juha. Za njega, i po njegovom - ručka nema. I to je dovoljno da u kući nastane pakao, jer on divlja dokazujući svoju vrijednost, maltretirajući one za koje je siguran da ga vole i da su slabiji od njega. A najteže je, i najviše boli, strah u očima djece, Matije i Tomislave. Tata je opet pijan! Zar je onda čudno što sam i ja često eksplodirala, ljutila se, vikala, plakala i molila? Drugi dan, ako je to bio sretan dan, kada nije morao na posao - subota ili nedjelja - spavao bi dugo, dulje no ikada u tjednu kada nije pio. Ustavši, uhvatio bi me za ruku, pokajnički pogledao i rekao: »Ženo, oprosti, bio sam pijan». Govorio je kako se srami i kako se to više neće ponoviti. A ja bih mu uvijek ponovno i ponovno vjerovala jer kada je trijezan nema boljeg, pažljivijeg i nježnijeg čovjeka. A pijan? Dok trijezan sve zna popraviti, napraviti, pa čak i poseban ručak skuhati, kad je pijan, nasilan je, neuračunljiv i grub, kao i svi. Ne prihvaća savjete ni molbe, jednom riječju - postaje odvratan. Vjerujem, čvrsto vjerujem, da će ovoga puta liječenje prihvatiti ozbiljno i doista dati sve od sebe da postane apstinent u pravom i punom smislu riječi. A Tomislava i ja smo svim srcem uz njega, uz Ivana. Sada je pred njim najteža zadaća da nadvlada sam sebe!

Leptir se pretvara u žohara

Alkohol ne bira žrtve. Žrtve biraju alkohol. On postaje gospodar tijela i duše. Upravlja svemoćno, podmuklo i razorno. Odjednom se život naglo mijenja. Leptir se pretvara u žohara. Dani su gusta, zagušljiva magla iz koje se želi izaći. Pružaš ruke prema suncu, toplini, a opet uhvatiš samo flašu i toneš. Zaboraviš normalno živjeti i pitaš se bezbroj puta je li taj život "fer" prema tebi. Uništi li se ono osjećajno i plemenito u čovjeku, ili se samo potisne negdje duboko u njega.

Koliko snage i volje mora imati jedan običan čovjek da zauvijek kaže "NE". Ne, onomu što mu je dosad bilo "sve". Kako se odreći alkohola, koji ga je dosad tješio, davao mu lažne slike boljeg, osjećaj sigurnosti, snage? Kažu da čovjek, koji nije odmalena počeo, ne može naći u sebi oslonca ni potpore da ustraje u svojoj namjeri, pa mora biti poražen.

Kakav je to čovjek koji lako daje obećanja, a ne ispunjava ih?

Tko da ti vjeruje kada kažeš "Od sutra više ne pijem!", a dan započneš s čašom u ruci! Na vrhuncu je dana ogrnut plaštem kralja - kralja zvanog alkohol i potpuno u njegovoj moći, pomućena razuma.

Ali ti vjeruješ sebi, ma koliko se puta prevario, zakuneš se da je to zadnji put.

Je li doista zadnji put? Uvijek možeš sutra početi iznova!

 N. N.

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: V. Leptir se pretvara u žohara

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES