UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IV. Kumovao mi je alkohol

Sljedeći članak  

 

Tragična noć jednog krojača

Tup udarac, krik u noći i tišina. Pijani vozač i žrtva na cesti. Vozač nesvjestan što se događa, a čovjek još svjestan shvaća da ne osjeća noge.

Vozač je bio moj tetak. Išao je sa službenog puta, veseo od večere, pića i rastanka s poslovnim partnerima. Često su takvi rastanci završavali pravim pijankama. Nedužan čovjek na biciklu vraćao se s posla svojoj obitelji. Imao je ženu i četvero djece. Nije ni slutio da će ga te noći snaći takva sudbina, da će mu amputirati obje noge, njemu, jedinom hranitelju velike obitelji. U samo jednom trenutku sudbina je odlučila da dva života, i krivca i žrtve, krenu drugačijim tijekom. Po zanimanju krojač, završio je u invalidskim kolicima, a moj tetak u zatvoru. U čemu ili u kome je bila krivnja? Je li krojač nakon napornog dana umoran krivudao cestom ili je volan u rukama vozača "preuzeo" vlast u svoje ruke. Sve je bilo jasno! Jedini krivac bio je alkohol.

Svjestan svoje krivnje, moj tetak je ponudio krojaču najsuvremenije strojeve za šivanje i novčanu pomoć, ali je povrijeđen čovjek to odbio. Želio je samo da krivac bude pravedno kažnjen. Tetak je bio čovjek na položaju i sve se dobro i brzo završilo u njegovu korist. Proveo je određeno vrijeme u jednoj kaznionici. Prestao je piti. Kada je izašao, dani i noći koji su slijedili bili su za njega pravi pakao. Bio je tih, zamišljen, odsutan. Noću se budio u znoju. Šetao je tada po kući i nervozno pušio. Nečista savjest, osjećaj krivnje i tko zna što još, nemilice su ga proganjali. Godinama nije okusio alkohola. Slika nesreće polako je bljedila, ali negdje u dubini duše ostao je duboko utisnut pečat.

Dugo nakon toga priznao je da i dan danas ponekad u snu čuje jezivu škripu kočnica, tupi udarac i vidi bespomoćno tijelo na cesti.

N. N.

Samo dragi Bog zna što nas drži skupa

Prvi susreti s alkoholizmom bili su vezani su posao, dakle u 18-oj godini. Završivši ugostiteljsku školu, zaposlila sam se kao konobarica u susjedstvu. Tako sam u prvim danima radnog staža imala priliku upoznati neugodne scene alkoholiziranih stanja, od zaboravnosti do agresivnosti. S obzirom da sam uvijek pokušavala shvatiti ljude oko sebe, pružiti im pomoć i naći opravdanje za takva stanja, ustanovila sam da je opijanje isključivo navika i bijeg od svakodnevice, izgubljenost u prostoru i vremenu, nedostatak motiviranosti i neznanje da se ispuni vrijeme korisnim hobijem, aktivnostima ili kreativnim radom. Prije toga, u djetinjstvu, nisam imala problema s alkoholizmom, jer nitko s kime sam bila u kontaktu, iz bliže ili dalje obitelji, nije bio sklon alkoholu, a samim time problematičnim stanjima i ponašanju.

U tih 19 godina imala sam sreću ili, bolje reći nesreću, da izaberem partnere sklone asocijalnu ponašanju, osobe labilna karaktera i alkoholičare. Dragec i ja smo počeli živjeti zajedno neposredno nakon upoznavanja, tako reći nije imao kamo, zaposlen u 2. gardijskoj, živio je u vojarni ili na terenu. Već u prvim danima zajedničkog života susrela sam se s neistinama iz njegova života, sklonosti uljepšavanju nekih činjenica i preuveličavanju problema. Nervozu je pokazivao i za trijeznih stanja, pogotovo kad se pred njega postavio neki zadatak, a rješavanje mu ne bi polazilo za rukom.

U početku naše veze sam bila strpljiva, puna povjerenja i s pažnjom sam slušala njegove monologe bez glave i repa. Ako bi pitao za mišljenje, nikad nisam bila sigurna da li da potvrdim, ili da negiram postavljeno pitanje, jer uvijek je našao razlog za svađu.

Sve bi bilo dobro dok nisam proturječila da neke stvari nemaju logike i osnova. Tad sam se susretala s agresivnim, iskompleksiranim i nervoznim stvorom, koji je nekoliko minuta poslije tražio da mu oprostim i izjavljivao da me voli. S vremenom sam naučila koji je najbolji način izbjegavanja konflikata, da se maknem iz stana dok ne zaspi. Puštala sam ga da odspava i da se rastrijezni. Nakon toga je dolazila nervoza, koja je uglavnom bila bijeg od obveza.

Za pomoć smo se prije tri godine obratili KB "Sestre milosrdnice", na moju inicijativu, bolje reći ultimatum, jer se nakon niza konfliktnih situacija i njegovih odlazaka, sve moje povjerenje istopilo i više nisam vjerovala u njegova pusta obećanja. Možeš se vratiti kući samo ako pristaneš na liječenje. Nakon početka liječenja bila sam previše popustljiva i nisam bila dovoljno ustrajna u postizanju cilja, kao i obično u životu. Moj stav je takav da je svatko gospodar samoga sebe, i da ga tuđe odluke malo mogu promijeniti i utjecati na njega. Bit je problema u potpunoj nemotiviranosti, izgubljenosti u prostoru i vremenu, jer nije vidio smisao života niti nalazio zadovoljstvo u njemu. Nešto planira, mašta, razrađuje razne mogućnosti, ali nema konkretne realizacije.

Ja volim prirodu, a on zatvorene prostore. Ja sam vedra, i vesela, a on je zabrinut i zadubljen u TV program. Još na početku veze, nije mi trebalo dugo, shvatila sam da smo sasvim različite osobe. Osobe koje zanimaju različite stvari.

Samo dragi Bog zna što nas drži skupa, ja sam mu poput utočišta i luke poslije njegovih oluja, jer mu samo tada trebam.

M.

 

Sadržaj

Poglavlje: IV. Kumovao mi je alkohol

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES