UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IV. Kumovao mi je alkohol

Sljedeći članak  

 

Slučajni partneri

Kako početi svoju priču? Vjerojatno su sve jednako tužne, ali životne i istinite. Teško je opisati deset ili možda više godina, a da se čovjek ne zapita kada i kako su one prošle. Mladen i ja smo se upoznali u srednjoj školi i imali smo našu ljubav, koja je odrastala zajedno s nama. I kad sada razmišljam o tome, čini mi se da je to bilo tako davno, jer smo od tada prošli tako puno ružnih i tužnih dana.

Vjenčali smo se 1983. godine. Nakon toga nam se dogodilo nešto divno, godine 1985., rodio se Jakša. Nadala sam se da će to biti dovoljno velik razlog da Mladen prestane prijateljevati s čašom. Prevarila sam se. Mladen je sve češće dolazio kući u pijanom stanju a ja sam se zavaravala da je sve to samo trenutno. Poslijepodneva je provodio s prijateljima. Ja sam bila sama, imala sam i imam Jakšu. Kako su godine prolazile, postali smo stranci. Imala sam sve manje volje i snage da razumijem zašto se mora u društvu popiti, zašto sam ja manje vrijedno biće i zašto sam ja uopće u svemu tome. Puno "zašto", a zapravo mi je nedostajalo hrabrosti da nešto promijenim u životu koji me uništavao. Ja, koja sam u mladosti bila puna života, povlačila sam se sve više u sebe i mislila da ću tako riješiti svoje probleme. S vremenom se Mladen više nije ni opravdavao zato što se dan prije napio i zato što plaću ne donosi kući. Preuzela sam svu brigu o Jakši, o kući, o sebi, o njemu.

Naši razgovori su bili moji monolozi koji su završavali Mladenovim formalnim obećanjima da će sutra biti bolje. Nisam željela sve pred Jakšom, jer on je divno dijete koje to ne zaslužuje. Vraćala sam dugove koji su bili sve veći i trudila se da Jakša ne primijeti što se zapravo događa. Bila sam sretna kada bi Mladen došao kući i otišao spavati.

Postali smo «slučajni partneri» koji su se mučili međusobno. Negdje smo izgubili ljubav, povjerenje, prijateljstvo, godine koje ne možemo vratiti. Suočeni smo s istinom koja nije nimalo lijepa. Morat ćemo biti dovoljno čvrsti da izdržimo ono što nas čeka, svjesni činjenice da smo negdje pogriješili. Mladen je uludo potrošio puno godina života, oštetio organizam, ugled i izgubio povjerenje onih do kojih mu je bilo stalo. Nikada nisam imala dovoljno hrabrosti, ni snage da se suprotstavim onome što nas je udaljilo, a to je čaša. I gdje smo sada? Ne znam, ili još uvijek ne želim shvatiti što se događa. Sigurno nitko od nas nije savršen, ali i takvi kakvi jesmo, trebali bismo naučiti živjeti i uživati u svakom danu, koji je zacijelo puno ljepši kada se ne gleda kroz čašu. I trebamo vjerovati da nismo baš sve izgubili i da možemo ponovno pronaći svoju sreću.

Z. i M.

 

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: IV. Kumovao mi je alkohol

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES