UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

 

Svi u strahu čekamo njegov dolazak

Moj tata se u zadnje vrijeme čudno ponaša. Nema ga kod kuće nakon posla i ja sam u velikom strahu. Iz škole dolazim i uzdrhtalim glasom pitam mamu je li tata došao s posla. Ako nije, onda pitam mamu: ”A, kada će doći?” Mama mi odgovara da ne zna.

Tada ona, braco i ja znamo da se tata negdje nalazi s društvom. Svi u strahu čekamo njegov dolazak. Taj strah je opravdan jer znamo kakav će doći. Kada dođe, tada je jako pijan. Odmah s vrata počinje vikati na mamu. Uvijek nađe neki razlog da bi ju mogao tući. Tada ga toplo molim da bude dobar, da ne dira mamu. Ali tatu je teško smiriti. Tada je u stanju i mene udariti i kaže da sam ista kao mama. Noću dolazi s posla vrlo kasno. Kada dođe, a mi spavamo, on nas probudi svojom vikom. Često je scene izvodio i na ulici, pred susjedima.

Kada se otrijezni, ponaša se kao da ništa nije ni bilo. Drugi dan je sve opet po starome Poveselim se da će opet biti dobro, ali to ne potraje dugo. Sutradan ista stvar. Kada se s mamom dogovori da će ići po brata u vrtić, mama dođe s posla, a ni brata ni tate nema kod kuće, mama i ja se jako uplašimo i zabrinemo. Zovemo vrtić, a moj brat je još uvijek tamo. Tada znam da tata opet radi po starome.

Sretna sam što se moj tata odlučio popraviti i biti dobar obiteljski čovjek. Nadam se da mene, brata i mamu neće opet razočarati.

Ivana, učenica 5. razreda

Mi smo ga doista trebali

Nakon dvije godine očeve apstinencije, još uvijek očekujem njegov izravan odgovor na pitanje zašto je postao ovisnik.

Sve te godine njegova alkoholizma mogli smo inače živjeti u obitelji, bez trzavica i vječne neizvjesnosti. Da, neizvjesnosti. Jer, nikada nismo znali u kakvom će raspoloženju doći kući i hoće li će uopće doći. Osjećali smo da ga gubimo. Svakim danom, sve više se udaljavao od nas, rušio mostove koji su nas u obitelji povezivali. Ostajao je s druge strane široke rijeke, u dubokoj kaljuži, pomalo tonuo, nestajao. Nas troje braće s majkom bili smo s ove čvrste strane obale. Pokušavali smo ga dozvati i reći da mu želimo pomoći. Nije mogao osjetiti da ga još uvijek iskreno volimo i trebamo. Mi smo ga doista trebali, jer smo odrasli. Tada smo trebali pravi uzor, jer nismo željeli postati onakvi kakav je on u to vrijeme bio. Htjeli smo odrasti u osobu kakvom smo ga pamtili iz ranog djetinjstva: čovjeka bogatog očinskom ljubavlju, punog razumijevanja za majku i nas, spremnog da svakome u nevolji pomogne.

Oče, što te toliko razočaralo u životu, da si se otisnuo na maglovite obale ovisnosti?

Svi smo bili uz tebe, mi koji smo te neizmjerno voljeli i ni u kojem slučaju te nismo željeli izgubiti. Imao si dom u kojem smo te uvijek s veseljem dočekivali i ispraćali na službena putovanja. Tata, boljelo nas je dok su nam se druga djeca rugala da nam je otac alkoholičar. Ostali su ožiljci u našim sjećanjima, koje ćemo cijelog života nositi i stalno svjesno potiskivati u zaborav. Sada, kada si opet tu među nama, mi smo ponovo istinski sretni. Oče, neizmjerno Ti hvala za svaki lijepi trenutak koji nam sada pružaš i za svaki novi most koji s toliko mnogo pažnje gradiš kako bi nam bio što bliži.

Domagoj

 

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES