UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

 

Moje odrastanje uz roditelje alkoholičare

Iskreno se nadam da će netko pročitati ovo moje pismo i razmisliti o svojim postupcima. Zato pišem.

Odrastali smo, moja dva brata i ja, uz oba roditelja koji su bili teški alkoholičari. Otac je radio «na nafti», imao je dobra primanja, ali od njegove plaće nikad nismo vidjeli dinara. Majka je radila po selu kao težak, ali ne da bi nama djeci zaradila komadić kruha, nego za vino ili rakiju i kući je redovito dolazila pijana. Mi djeca nismo imali što jesti pa smo obilazili livade, brali kiselice i divlji luk. Kada je došlo vrijeme očevog dolaska s posla, znali smo što nas čeka. Znali smo dobro da ono nešto hrane što je pijana majka uspjela pripremiti ne smijemo jesti dok on ne dođe, a kad je dolazio pijan, redovito je prevrtao stol pa smo često ostajali gladni. Nakon toga su se majka i otac obavezno svađali. Kada bi «pao» prvi šamar, bježali smo iz kuće. Kad bi drugi dan otišao na posao, u kući više ništa nije bilo čitavo, a po zidovima opet, i opet svježa krv, a majka sva u modricama. Usred zime smo polugoli bježali spavati po tuđim štalama. I tako godinama. Nekako smo završili školu, a moji su roditelji nakon toliko patnji, straha i bola prestali piti kad mi je bilo 17 godina. Udala sam se s 18 godina. Svoje djetinjstvo i mladost osjećam i sada u bolnici. Nadam se da će taj teret jednom pasti s mojih leđa i da ću se oporaviti. Bolujem od depresije. Uvjerena sam da moje bolesti ne bi bilo da nisam imala tako teško djetinjstvo, koje mi je obilježilo život. Trpim radi toga već 55 godina, jer to se ne zaboravlja. Željela bih ovim pismom poručiti svim roditeljima kojima je alkoholizam porok, neka dobro razmisle jer i njihova djeca radi tog njihovog postupka jednog dana mogu završiti na nekom odjelu neke psihijatrijske bolnice.      

K. G.

Alkoholizam moje gospođe majke

Gospođa majka alkoholičar? Izgleda li Vama kao alkoholičar? Meni ne. Iskustvo prije «alkoholizma». Hm… da prvo napišem TKO je za mene alkoholičar? Bez medicinskih definicija i izraza, dakle, alkoholičar je čovjek koji ne može normalno funkcionirati i ispunjavati svoje obaveze, ne može ravno hodati, ili hoda četveronoške, zatim, agresivan je, vrijeđa svoju okolinu i sve mu je «ravno». Osoba koja alkohol pije radije nego vodu (koja niti ima boju, ni okus, ni miris, a alkohol navodno i grije, tako kažu), ustane i za doručak popije čašicu alkohola, pa za ručak, pa za užinu, i tako redom. S tim da gotovo ništa ne jede. E sada, u toj mojoj definiciji ona agresivnost, vrijeđanje, i «sve joj je ravno», u nekim njenim «dobrim» danima, karakteriziraju i moju gospođu majku, ne svaki dan, ali jednom tjedno, ako ne i rjeđe.

Kada sam primijetila da pije? Prije nešto malo manje od godinu dana. A kako se ponašala pod utjecajem alkohola? Ovisi je li popila 2 dl vina (uostalom nije li to prehrambeni proizvod?!), ili litru. Kad je bila litra, svi bi bili krivi, sve joj je bilo «ravno», u posljednje je vrijeme bila i cendrava (čitaj: plakala bi kao malo dijete kojem su uzeli igračku), ulijenila se (podsjećala je na našeg kućnog ljubimca, bijelog mačka koji samo jede, pije «vodku» i spava). Kako sam tada reagirala? Kada sam shvatila da joj nema smisla milijardu puta ponavljati jedno te isto, da joj «ne valja posao», a ona bi, poput dalmatinskog tovara, samo po svom, onda bih se povukla i pustila je da se svađa sama sa sobom.

Kakva je bila tatina reakcija?

To će vam najbolje tata opisati, a ono što ja mogu reći je da je izbjegavao bilo kakve konflikte s mamom, jer je imao problema s povišenim tlakom. Problemi u obitelji i njihovo trajanje? Jedini problem u našoj obitelji je financijska situacija, i od nje kreće sve ostalo, i to traje otprilike tri godine, nikakvo opijanje gospođe majke. Jesam li što poduzela da se problemi riješe? Zaposlila sam se, a što se «alkoholizma» tiče, da se ne ponavljam, odgovor sam napisala kod moje reakcije.

Poteškoće? Budući je često, tj. svakodnevno bila nervozna i frustrirana (posao, financije, obiteljski odnosi), a ne pijana, i mene je živcirala takvim ponašanjem, pa sam i sama postala razdražljiva. Takav način života učvrstio je moj odnos s ocem, što je još jedan od razloga zašto je majka «šizila». Na liječenje je došla jer ju je tamo poslala gospođa doktor, koja je zaključila da je gospođa majka alkoholičarka, a ne depresivna ili živčana osoba.

Kakva su očekivanja? Ako je maknete iz okruženja kojem ne pripada, sigurno će biti bolje. Vrijeme mi ne dopušta da se uključim u majčino liječenje, ali bez brige, o svemu me detaljno obavještava, znam čak da imate i slatkiša, a ja sam ovisnik o slatkom, i nas dvije sve detaljno analiziramo.

Suzana

 

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES