UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

 

Tata, nemoj piti!

Zovem se Martina i starija sam kći svojega tate. Nisam se nadala da bi moj tata mogao postati alkoholičar. Već sam duže vrijeme primjećivala da tata dolazi s posla kući u pijanom stanju. Često sam se bojala za njega kada bi pijan vozio auto. Bilo me strah da mu se što ne dogodi. A kada bih se ja s njim vozila, primjećivala sam da ne vozi kako treba. Uvijek sam ga opominjala: “Tata nemoj piti”, a on bi samo odmahnuo rukom. Kada je tata bio pijan, nije bio agresivan i nije maltretirao ni mene, ni moju sestru. Međutim, svejedno je u meni postojao neki strah. Na primjer, kada bih došla kući iz škole, kada bih dobila slabu ocjenu ili bih nešto krivo napravila. S majkom se katkad znao posvađati, pa bi mu majka zaprijetila razvodom braka. Mene je toga bilo strah, i mnogo sam puta, navečer, u krevetu, razmišljala kada će doći taj dan, kada će moj tata prestati piti i kako bi to bilo lijepo. Dugo sam čekala taj trenutak, kada će moj tata doći kući s posla i reći da ide na liječenje od alkoholizma. Prošlo je nekoliko dana otkada tata dolazi kući trijezan i ide na liječenje. Već se osjećam nekako sretnijom i zadovoljnijom, iako znam da je to samo početak onoga što će još biti. Uvjerena da će moj tata održati riječ i prestati s pijenjem, jer samo tako može održati obitelj na okupu, kao i sačuvati sebi radno mjesto.

Martina

U našem domu su bile česte svađe

Tata, hvala ti što si išao na liječenje.

Moj tata je bio grub prema svima nama kada je pio. Bojale smo ga se i moje sestre i ja. U našem domu su bile česte svađe. Ljutio se na sve. Uvijek smo pobjegle u svoju sobu i bile smo tihe. Sada imam 9 godina. I puno toga znam i vidim. Moje sestre su još male pa sve ne razumiju. Znam i je da moj tata bio u ratu i da ga je to jako pogodilo. Od tada je postao drugačiji. Dugo je vremena odbijao mamine molbe da ide doktoru. Jedva sam čekala da ode na liječenje.

I napokon je došao taj dan. Liječio se dva mjeseca. Svako jutro u 8 sati. Prvih dana bilo je dosta teško, i njemu i svima nama. Kako su dani prolazili, sve se počelo mijenjati. Zadnji dan liječenja sam sa svojim sestrama uredila zidove u kuhinji našim crtežima. Znam da se tata obradovao jer nas je častio Coca-Colom. Sada tata ne pije, dobre je volje, naljuti se samo kad smo zločeste.

Jako ga volim i zove me "Mišiću".

Anamarija

 

 

 

Sadržaj

Poglavlje: III. Zašto piješ, tata? Mama, nemoj piti!

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES