UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

 

On naprosto potone u svoj svijet

Nakon dva neuspješna liječenja, znala sam da se moj suprug neće "izvući" iz ralja alkohola. Kad se dogodio ponovni recidiv, rekla sam mu: "Imaj hrabrosti, otiđi u bolnicu i reci im da si napravio recidiv". Nije me poslušao.

Kako biste vi reagirali nakon 24 godine zajedničkog života? Kada svaki pokret, trzaj, mig supruga znate napamet? Kad znate kada je, a kada nije pijan?

Moram priznati, nisam bila sretna. U trenucima njegovog opijanja ostajala sam sama, bez oslonca. Imamo i dva odrasla sina. Jedan se vratio s ratišta, bez posttraumatskih poremećaja, a drugi maturant, pubertetlija, kojemu je otac kao roditelj morao biti kao uzor. Gdje je tu uzor?

Mnogo puta sam razmišljala: "Zašto baš ja?". U čemu sam to u životu pogriješila pa me Bog kaznio da ja, s toliko energije, optimizma, radosti u životu dobijem supruga, čovjeka koji jednostavno prihvaća život kakav mu se pruža. Koji ne zna što znači biti odgovoran prema sebi, supruzi, djeci i  prema ljudima s kojima je poslovno povezan dvadesetak godina, s kojima radi i koji napokon hrane njega i njegovu obitelj.

Koliko smo ga puta djeca i ja molili da prestane piti, koliko smo strahovali kad je dolazio kući, a u posljednje vrijeme događalo se da je jednostavno pao i ostao tako ležati. Koliko je to puta bilo... ne znam broja. Pitam se, nije li život prošao mimo mene, jer se moj život svodi na posao, kuću, kuhanje ručka za drugi dan... i uvijek jedno te isto. I onda, kada dođete kući, "smlavljeni" od posla i umora, umjesto zrele i normalne, zdrave osobe, nalazite bolesnog čovjeka koji se lijepo odmara i spava dubokim snom. On naprosto potone u svoj svijet u koji Vi kao osoba ne možete ući. Kao kad se jež uvuče u svoju kućicu, tako i čovjek u pijanom stanju živi u svom svijetu. Uzalud je tada govoriti ili kritizirati njegovo stanje, jer ga se to ionako ne "prima". A kad se otrijezni, jedva čeka priliku da odjuri van, kako bi se opet "natankao". I tu se nalazimo u krugu iz kojeg ne znamo izaći. Nisam imala sugovornika kojega bih nešto upitala, a on s razumijevanjem odgovarao. Nego je to jednostavno išlo kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van.

Smatrala sam da je čovjek odgovoran za svoj posao, jer svoju neodgovornost ne može pripisati nekom drugom. No, kako moj suprug na poslu nije mogao raditi, tada su poduzeli krajnje, poslali su ga na liječenje, na što sam ja odavno ukazivala.

I ja sam samo čovjek, nosim u sebi sve strahove, živim u tom nestalnom svijetu, preživljavam kao i svi, manje-više. Trudim se da djeca ne osjete da poneki put nema novaca za njihove izlaske, a ipak se ima za pojesti. Jednom riječju, živim taj nesretni život kako sigurno ne bih htjela, a ipak moram, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da posegnem za čašicom kako bih si olakšala probleme.

Nastojim problemu prići tako da najprije tražim lako mogući izlaz. A ako ne nađem rješenje, tražim savjete starijih ili pitam neku stručnu osobu. Samo znam da se svaki problem može riješiti, na lakši ili teži način, ovisno o pristupu.

Razmišljam o svojoj djeci. Mislim da su ona divna i jedino zbog njih treba živjeti i vjerovati u bolju budućnost. Moji su sinovi dobri, vole oca, a nadamo se i on će shvatiti kako je ovaj život toliko kratak da ga treba proživjeti. S nadom u vedriju i zdraviju budućnost čekamo da nam suprug i otac "ozdravi" i počnemo napokon sretno živjeti.

Marta

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES