UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

 

Kako sam digla ruke od Nenada?

Sada mi se sve to čini vrlo dalekim, i gledam to iz druge perspektive. Moram vratiti film… u lipanj 2000. godine.

Tri smo godine u braku. A svaki je dan bio tmurniji i mračniji. Bilo je sve manje sretnih dana. Svega tri godine; a toliko nezadovoljstva, previše žučnih svađa i gomila neugodnih situacija. Nenad je bio pijan svaki dan. Neki dan više – neki malo manje.

Ponestajalo mi je snage za prigovore. Postalo mi je svejedno. Počela sam izbjegavati bilo kakav razgovor. Pokupila bih djecu u auto i otišla do sestre. Vraćala bih se, kad bih bila sigurna da on već spava, jer je onako pijan znao zaspati u pola bijela dana. Kad bi se probudio, malo otriježnjen, započinjala bih uobičajenu priču. A sve to uobičajeno, jer sam se stalno ponavljala: "Dokle ćeš, Nenade, ovako, misliš li prestati; pogledaj svoju djecu, uništit ćeš se, misliš li o tome…" I sve već kao pokvarena gramofonska ploča. Stalno jedno te isto. Puno puta mi je obećavao: "Evo, od ponedjeljka više ne pijem ili poslije Božića, poslije Rozinog rođendana, od sutra, od nedjelje…" Sve to "malo sutra"! Često mi je prijetio samoubojstvom. Isprva me to strašno pogodilo. A jednom sam mu u svađi čak rekla: "Pa, hajde, ubij se – oplakat ću te za sedam dana i onda ću konačno imati svoj mir". Poslije mi je bilo strašno žao što sam mu to rekla: jer "uska su vrata koja vode u život, a široki putovi koji vode u propast", sjetila sam se da sam to negdje pročitala i mislila da ću ga tako lako gurnuti u provaliju. Opet, želim ga dovesti pred ona vrata koja vode u život; ali činilo mi se da nemam snage. Osjećala sam se tako bespomoćno. Sve moje molbe, svi moji razgovori, sva nagovaranja – sve je bilo uzalud. U srpnju smo bili na moru. Situacija je bila samo nešto blaža. U kolovozu smo se vratili kući i tada su nastali pakleni dani. Nenadovo svakodnevno opijanje, žestoke svađe svih u kući i tada je sestrin telefonski poziv prelio već prepunu čašu kad mi jer rekla: "Čuj, znaš, moram ti nešto reći: jučer, dok ste bili kod nas, dok smo mi sjedile na terasi, Nenad je popio onih pola litre votke koja stoji već dvije godine." I tu je bio kraj.

Više nisam mogla izdržati i rekla sam mu: "Mislim da više nemam što reći. Sve znaš. Imaš samo dvije mogućnosti: ili rastava, i to odmah sutra ujutro, ili liječenje. Trećega nema."

Onda se naljutio i ponovno smo se posvađali. Spremio je stvari (onoliko koliko je stalo u torbu) i rekao da me ostavlja, da odlazi. Rekla sam, samo neka izvoli, da ću mu još pomoći sve spakirati i neka zna, kad ode na takav način, kroz ta vrata nema više ulaska, ni povratka. On je torbu spremio u auto, ja nisam ništa poduzimala. Mislila sam: ako ode, svijet će se srušiti na mene. Kako ću sama, a što će on? Što će biti od njega?

Tisuću pitanja mi je letjelo kroz glavu. A u grlu mi se ispriječila lopta straha: "Što ću ako stvarno ode?"

No ničime to nisam pokazala, morala sam mu pokazati da mislim ozbiljno i da sam čvrsto odlučila da nema natrag. Čekala sam hoće li upaliti auto… To je trajalo cijelu vječnost.

A onda sam čula korake. Vratio se u kuću, sjeo, podbočio se i šutio. Dugo. Možda sat vremena. A i ja. Onda je progovorio: "Želiš li doista da prestanem, da se idem liječiti?" Rekla sam mu da zna moj odgovor. Tada je nazvao doktora koji radi u Vinogradskoj bolnici, s kojim je bio u logoru, i pitao ga što treba poduzeti da se odvikne od alkohola…Još uvijek sam sumnjala. I nisam vjerovala sve dok mi nije donio povijest bolesti i uputnicu za Dnevnu bolnicu.

Koliko sam puta poslije pomislila: "Moj Bože, što bi bilo da je uistinu otišao?" Vjerojatno bismo se rastali, on bi se propio, završio bi na cesti i ništa ne bi bilo od njega. Izgubili bismo obitelj. A ovako, hvala Bogu, koji nam je dao snage da krenemo prema onim uskim vratima koja vode u život.

Jasna

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES