UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

 

Nastojala sam ga zaštititi od njega samoga

Odrasla sam u obitelji u kojoj je bilo problema vezanih uz alkoholizam. Moj je otac pio. Zbog posla je bio odvojen od kuće, ali kad je dolazio, nastajali su problemi. Obično bi se okomio na majku i njenoga oca. Potom nas je i napustio. Majka i nas šestero braće i sestara ostali smo sami. Školovali smo se i kretali u život. Međusobno smo se pomagali. Moj brat i ja smo odgađali trajne veze i pomagali majci da mlađa braća i sestre završe školovanje.

Zaposlila sam se u “Studentskom centru”. Nekoliko godina kasnije u moju tvrtku je došao Jakob. Postali smo prijatelji. Kasnije je to prešlo u vezu. Nakon dvije godine hodanja, sklopili smo brak. Ništa posebno nisam  zamjećivala kod Jakoba što bi bilo u vezi s alkoholizmom, vjerojatno i zato jer sam ga voljela. U društvo u koje smo odlazili zajedno, oboje smo znali popiti alkohol.

Jakob je dobio dosta odgovoran posao, puno je radio i ostajao i duže, te zbog naravi posla, dosta je kontaktirao s ljudima. Nakon poslovnih dogovora odlazili su na piće... Rodilo nam se dvoje djece, jedno za drugim. Postala sam vezana za kuću. On je polako širio krug poznanika i sve je kasnije dolazio kući, katkad i pijan. U početku je to bilo nekoliko puta u mjesecu, pa je prešlo u jednom tjedno, da bi završilo s nekoliko uzastopnih dana pijenja. Onda je počelo prigovaranje s moje strane, koje bi završilo međusobnom svađom. Nakon toga bi se stanje privremeno popravilo, da bi nakon nekog vremena sve bilo po starom.

Djeca su stasala do puberteta i počela su ocu prigovarati, pogotovo kćer. Bilo ju je sram ako bi ga srela pijanoga u naselju. Međutim, zdravlje mu se narušilo, i od prevelikog obujma posla i neuredna života. Više se nismo imali na koga ljutiti, nastojali smo ga zaštiti od njega samoga. To je sve, doduše, trebalo izdržati, pogotovo ako ga nije bilo kući do određenog vremena. Znalo mu se dogoditi da padne i da se ozlijedi, nakon čega je dolazio kući pun modrica. Na njega se više nismo mogli osloniti. U kuću je davao određenu svotu novca i to je bilo sve. Na moj i svekrvin nagovor, 1995. godine je pristao na vikend liječenje od alkoholizma. Apstinencija je trajala tri mjeseca. Nakon toga sam zatražila pomoć u poduzeću, ali mi nitko nije izašao u susret. I dalje je sve teklo po starom. Sve je palo na moja leđa. Uz profesionalne bolesti, postala sam sklona svim virozama, zbog iscrpljenosti organizma. Djeci sam se posvetila koliko sam najviše mogla. Bila sam dosta stroga prema njima. Imali su tako i oni određena zaduženja u kući. O svemu smo otvoreno razgovarali. Ako je bio potrebno popuštanje s bilo koje strane, to se nastojalo postići (izlasci, slobodne aktivnosti, izleti). Sada smo svi četvero svjesni da je jedan lijep dio života prošao osiromašen, ali smo se okrenuli boljoj budućnosti i radimo na tome. Suprug je otišao na liječenje iz zdravstvenih razloga, ali mislim i zbog nemogućnosti da se više u svemu tome snađe. Nije više u tome vidio ništa pozitivno. Što se mene tiče, što je u mojoj moći, pomoći ću mu, pogotovo zato što mu vjerujem.

Katarina

 

 

Sadržaj

Poglavlje: II. Moj život s alkoholičarom

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES