UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

 

UŽAS – Zašto baš ja?

UŽAS – Zašto baš ja? Što napisati, od kuda početi i kako 43 godine staviti na stranicu, dvije, tri…? Pisati nešto što je već toliko puta napisano, pročitano, viđeno. A sve se može reći vrlo kratko  - UŽAS.

SJEĆANJA vezana uz oca teška su poput zatvorske kugle na nozi, koje se ni danas ne mogu riješiti. Kad o njemu razmišljam, prva asocijacija je strah, želja da budem manja od makova zrna, neprimjetna. Nakon godina traženja i skupljanja po “birtijama“ na Trešnjevačkom placu, otišao je u 37. godini života. Iza sebe nije ostavio ništa osim odurno zamazanog i smrdljivog kompleta knjiga o Tarzanu i 300.000 jugoslavenskih dinara koje je posudio svome supatniku u bolnici (igrom slučaja, bio je to moj susjed iz ulice koji je bio toliko pošten da mi to vrati nakon njegove smrti), - UŽAS.

MAMA – što reći o njoj? Danas ima 64 godine i stara je, živčana i ispijena žena. Život joj se sveo na šivanje na stroju. Nakon nekog vremena maltretiranja i batina ostale smo same. Viđala sam je ujutro kad me budila i navečer kada je bila preumorna za bilo što. Udala se ponovno u mojoj 10. godini za vrlo ISPRAVNOG čovjeka. Nije pio ni pušio, samo je radio. Kuckao je svoje cipele do duboko u noć. Jedino mjerilo vrijednosti za mamu bio je novac. Pridružio nam se i očuhov sin, a pristigla je i polusestra. Mama je bila opsjednuta time da netko ne bi pomislio da je maćeha. Učila me da ne zahtijevam ništa osim neophodnog. Puno je radila. Slike su se izmjenjivale, a ton se polako gubio. Protutežu sam našla u školi i knjigama. Prošla sam kroz vrijeme školovanja bez ispada, neprimjetno – malo manji UŽAS. A bilo je i lijepih trenutaka… Imam šesnaest godina. DRAGA OSOBA – nezamjenjiva sjećanja na prebrzo prošle tri godine. Zatim društvo, izlasci, Samobor i sva ona mjesta gdje se sviralo i plesalo. Nekoliko mjeseci neprimjetna u mješavini glazbe, dima cigareta, mnoštva prijatelja (poznanika) i mirisa raznih pića (iako u relativno malim količinama). NEZADOVOLJNA – UŽAS. Udala sam se 1979. godine i ubrzo je stigao i sin. Odjednom sam morala biti puno toga. Dobra mama, žena, kuharica, dobar radnik na poslu, uzorna snaha. Pritisak tuđih očekivanja bivao je sve teži. Nisam znala na koji način sve to posložiti da funkcionira kako treba. Slika u ogledalu se počela gubiti, kao i ton.

VINOGRADSKA, 1985. godina – šok, nevjerica da sam do tuda došla i neprepoznavanje što me dovelo do tamo. Strah, najdužih i najtužnijih 5 tjedana u životu. Odluka je čvrsta. Ponašanje postaje skoro besprijekorno. Ispunjena želja; 1986. godine stigla je Marina; moja mala mrvica. Nitko se ne žali, dobra sam mama. Slika je skoro nastala u ogledalu i glasovi sa svih strana dobro se čuju – BLAGI UŽAS.

1995. godine otvaramo privatnu firmu. Dugovi su veliki, mnogo posla, sin u pubertetu, a kćer na njegovu pragu. Ton se gubi. Nema se vremena. Naizgled je sve sjelo na svoje mjesto i dugovi su vraćeni, djeca ne rade veće probleme. A GDJE SAM OSTALA JA – neprimjetno izgubljena negdje uz put. U ogledalu nema više nikoga, a ton se potpuno izgubio – UŽAS.

Kradem vrijeme za sebe, ali na krivom mjestu, bez obveza, bez tuđih želja, bez prigovaranja muževih roditelja, bez puno toga… samo ja i moje pivce. – UŽAS.  Primijećeno je. Problemi se polako gomilaju. Teška jutra i budne noći, a u ogledalu neki ružni obrisi.

VRAPČE – dva mjeseca na Odjelu. Ovaj puta ja i samo ja. Prisiljena suočiti se sama sa sobom. Prisiljena početi tražiti odgovore koje nisam htjela znati.

IMAM 43 godine. Nadam se da imam još nešto vremena ispred sebe. Šest mjeseci nakon početka liječenja, slika u ogledalu polako postaje sve ljepša i jasnija. Teško je. Slika je zasad crno-bijela, ali naznake nijansi se pojavljuju polako, ali sigurno. Tu i tamo zaiskri i neka mala žarka iskra.

UŽAS se polako gubi, a tonovi su sve ugodniji.

G.

P. S. Nema opravdanja, ali ipak treba uzeti u ruke i sudbinu i sreću, kako kaže Thompson. Ništa nije besplatno i ne dobiva se na dar.

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES