UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

 

Strah od straha

Moja se priča sastoji od dva dijela. Prvi dio je zamoran, bijedan, graniči s nemogućim, ali je ipak istina. Ovdje neću govoriti o globalnom strahu, davati savjete u vezi sa strahom, jer je strahova jako puno. Ovo je moj osobni strah. Teško mi je pisati o tome, molim vašu podršku. Zašto želim da me poslušate? Potrebno mi je to izbaciti iz sebe, smatram da će mi tada biti lakše. Upravo je važno to da čovjek negdje ima povjerenje, prijateljski tim koji će me saslušati bez kritiziranja, naprosto da iz sebe najprije izbacim ono loše, kako bih poslije mogla razmišljati pozitivno.

Strah je dugotrajna posljedica nekih šokantnih doživljaja u djetinjstvu, strah od straha. Strah ima tisuću lica, a strahovi su pozadina svih bolesti. Eto, upravo to se meni dogodilo. Moj strah je počeo u vrijeme kad sam upoznala svoje biološke roditelje. Do tada nisam znala da strah uopće postoji. Živimo u istom gradu, ja sam kod obitelji za koje smatram da su mi roditelji. Kod njih mi je divno. Tu sam osjetila  ljubav, pažnju, razumijevanje, dakle sve ono što je potrebno živom biću da može normalno funkcionirati. Mislim da mi je to puno pomoglo u životu. A onda šok: moji biološki roditelji odlaze iz grada, sele i vode me sa sobom. Tek tada ih upoznajem. Ne vode me iz ljubavi, nego iz potrebe da radim, služim, slušam, vuku me sa sobom kao robu. On je mesar, arogantan, baždareni alkoholičar, autoritaran. Batine su za mene rezervirane, obavezno, kao obrok. Za sve sam kriva. Postajem imuna na batine. Kad je otkrio da pušim, htio me zaklati kao životinju. Stavio me u položaj za klanje, mama me jedva izvukla. Jasno da je sve to ostavilo traga na meni. Uspjela sam završiti školu. Udala sam se, samo da izbjegnem, pobjegnem od kuće, ali se ni u braku ne snalazim. Ne znam se izboriti za sebe. Jedino što me održalo, dalo mi nadahnuće i volju za životom su moja djeca koju obožavam, ali kada imate djecu, postoji doživotni strah da će im se nešto dogoditi.

Kartaš, hazarder, ženskar... Rastali smo se i od tada sama brinem o djeci. Do 1986. godine sve je išlo kako treba, sve stižem. Financije mi, kao geodetu, nisu problem, ali tada se dogodi teška prometna nesreća. Zapravo, dvije prometne nesreće u tjedan dana! Prvi puta vodim svoju kćerku na teren sa sobom i ona strada skupa sa mnom. Mala ima rascjep na čelu, slomljenu, smrskanu ručicu i ručni zglob. Ja sam zadobila udarac u glavu, lom čeljusti, dva su mi rebra slomljena. Na putu iz bolnice u bolnicu opet sudar. Slomljena desna nadlaktica. Potrebne su četiri godine da se izvučem. Dolazi rat, živimo u Slavoniji. S djecom bježim u Zagreb. Tu se dobro snalazim. U mirovini sam od devedesete, radim što god mi dođe pod ruku, kako bih mogla školovati djecu. Idem i u Italiju i tamo radim. Alkohol se kroz sve to uvlači postupno, podmuklo, neuhvatljivo. Djeca to primijete i mole me da idem na liječenje. Daju mi punu podršku i aktivno sudjeluju u vikend-programu, dolaze kako tko može. Apstiniram dvije i pol godine.

A onda opet šok - karcinom. Poslije operacije sam kod starije kćerke na oporavku i tamo padam u recidiv. Alarmiram sve. Doktorica Marković mi puno pomaže, hvala joj. Izvukla sam se iz recidiva. Slijedi još jedna operacija: bruh, maternica, jajnici. Na mom tijelu ne postoji ni jedan dio, a da nije izvršena neka intervencija, neki zahvat. Polako se oporavljam, treba mi vremena.

Hvala gospođi Vesni za tople riječi i svima u klubu, koji puno pomaže!

P. G.

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES