UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

 

Jako sam se sramio pred svojim prijateljima

Rođen sam 13. listopada 1963. godine u Zagrebu, kao treće dijete, iza dviju sestara, koje su od mene starije 9 i 10 godina. Otac je bio zidar, a majka čistačica. Otac je često bio odsutan od kuće i bio je sklon alkoholu. Danas znam da je bio alkoholičar. Majka se praktički sama brinula o djeci, jer je otac potrošio plaću na piće ili putovanja. Sestre su se udale i otišle od kuće. Krenuo sam u školu i osjećao se izuzetno velikim. Škola mi je išla dobro, bio sam vrlo dobar učenik.

Sjećam se da sam ponekad i kod majke, iako sam bio tek dijete, znao primjećivati znakove pijenja alkohola.

U našoj kući nikad nije bilo gladi, jer je mama pazila da uvijek bude suhog mesa, narezaka itd., kako bih imao što jesti dok ona ne bi došla s posla. U drugom i trećem razredu mama je sve više radila, a ja sam sve više bio sam. Poslije posla bi povremeno išla pospremati kod neke gospođe, kako bi dopunila kućni budžet i kako bi mi mogla priuštiti sve što su imala i druga djeca iz susjedstva. U sredini u kojoj sam rastao uvijek sam bio omiljen, kako među vršnjacima tako i među starijima. Bio sam izrazito drag, poslušan i pristojan. Mama je sve češće dolazila kući u pripitom ili pijanom stanju, zajedno s ocem. Nekad su bili mirni, nekad se svađali i galamili, a ponekad su se i potukli. Sve to me užasno smetalo i jako sam se sramio pred svojim prijateljima. Ni otac ni majka me nikad nisu tukli i bio sam dosta razmaženo dijete, koje je to znalo iskoristiti na razne načine, posebno kod majke. Nekako oko 12. godine, odlučio sam porazgovarati s roditeljima o alkoholizmu. Majka me ozbiljno shvatila i obećala da više neće piti. Prošlo je više od 25 godina kako ne pije. Otac uopće nije htio razgovarati sa mnom o alkoholu i nikad nije prestao piti. Umro je u 55. godini od raka pluća, što me strahovito pogodilo.  Završio sam C. Z. O. “Rade  Končar“ za ektrovitlera. Taj posao nisam mogao naći, pa sam radio razne poslove, od običnog radnika, skladištara, sve do voditelja skladišta. Završio sam i školu za samostalne ugostitelje, što sam neko vrijeme i radio.

Moje prvo ispijeno alkoholno piće bilo je u 18. godini, na jednom rođendanu. Nakon toga mi je bilo jako zlo. Radeći i družeći se s ljudima iz firme u kojoj sam povremeno radio, popio bih jednu do dvije pive, izlazeći s prijateljima u disko. U to vrijeme o alkoholu nisam razmišljao, jer sam pio vrlo rijetko. Često sam večeri petkom i subotom provodio u disko klubu  "Neboder", gdje sam upoznao i svoju suprugu. Razgovarajući s prijateljima pred diskom,  primijetio sam dvije djevojke, za koje nisam znao da dolaze tamo, prišao im i upoznao ih. Jedna od njih je moja sadašnja supruga, a druga kuma našeg djeteta. Učestalo sam počeo piti alkoholna pića na ratištu, 1992. godine, gdje smo pili svakodnevno, a ponekad bih se napio. Poslije rata bih se napio svaki puta kad bih se našao s društvom. Znao sam i apstinirati po nekoliko mjeseci na nagovor supruge, a onda bi se prošlost ponavljala. Pijenje je postalo učestalije u zadnjoj godini, što je izazvalo velike poteškoće u obitelji. Supruga je sve više prigovarala, a ja sam sve češće izbivao iz kuće i manje pažnje poklanjao djeci. Posljednjih nekoliko godina pojavile su se i psihičke posljedice vezane uz ratna događanja, a alkohol je samo pogoršao stanje. Supruga me nagovarala na liječenje, a ja sam odgovarao kako to mogu sam riješiti. U zadnjih dva-tri mjeseca bio sam pijan svaki tjedan, a u zadnjih mjesec dana čak i 2-3 puta zaredom. Tako sam prije četiri tjedna došao pijan i našao prazan stan. Supruga je otišla kod punice jer to nije mogla više trpjeti. Poslije je otišla kod socijalne radnice i rekla da će i mene pozvati. Tih nekoliko dana bili su mi najduži u životu. Zatvorio sam se tri dana u stan i izlazio samo po kruh i cigarete. Tišina me ubijala, jer su mi supruga i djeca nedostajali. Odlučio sam se na liječenje jer sam shvatio da je alkohol glavni krivac za naše probleme i priznao sam da sam alkoholičar, što mi je supruga govorila i prije. Jedva sam čekao susret kod socijalne radnice da im priopćim svoju odluku, vjerujući da će me supruga podržati u tome. Drugi dan smo zajedno otišli u bolnicu i započeo sam liječenje. Nakon prvog dana spoznao sam da sam zaista alkoholičar i da je liječenje jedini put očuvanja obitelji, zdravlja i dostojanstva.  Danas je više od tri tjedna otkako sam trijezan, što me čini jako ponosnim. Osjećam se nekako drugačije, vrednije, a i u kući su se stvari sasvim izmijenile. Duboko vjerujem da ću zauvijek apstinirati i da neću dozvoliti da ovisnost, ma kojeg oblika, ugrozi ono najvažnije u životu svakog čovjeka, zdravlje i obitelj.

N. N.

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES