UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

 

Pila sam

Pila sam.

Pila sam prvo za hrabrost, opuštanje, sigurnost, ugodu, pila sam kad sam bila potištena, a često sam bila potištena. Pila sam da odagnam strah, a često me bilo strah. Piće me je preobražavalo, barem neko vrijeme. Topilo je u meni ono što boli i što silno rastužuje. Stvaralo je prostor za pojavu moga drugog ja, osobu kakva sam željela biti. Sve je zapravo bilo dobro, dok se nije pogoršalo. Kad piješ dugo i žestoko, život ti se pretvara u zbrku. Odnosi s drugima i sa samim sobom postaju napeti i mučni, posao trpi. Obitelj još više. Patila sam i pila.

Liječila sam se i dosad uspjela.

Velika potpora bila mi je obitelj, nekoliko prijatelja i dio firme u kojom sam radila.

Još veća potpora mi je moj Klub u kojem bodrenja ni prijateljstva ne manjka, opet ovisno o tome koliko tko želi uzeti za sebe. Nastojimo raditi s puno poštovanja i razumijevanja. Ostajemo vjerni onima koji privremeno odu, da bi poletjeli vlastitim krilima. Kad se nakon neuspjeha vrate, ne vjerujemo nekim suludim objašnjenjima, jer nam je sve to dobro poznato. Mene osobno sastanci prisiljavaju da se sjetim, drže me u strahu. Slušam ljude kako iznose svoje priče i dugo pamtim pojedinosti o tome kako je netko skrivao piće, netko potpuno izgubio samopoštovanje, ponos i nadu. Pojedinosti me vraćaju u stvarnost i pomažu mi da osjetim zahvalnost što sam pronašla drugačiji način života. Tako je i s onima koji se bore i kojima to ne uspijeva prvi put. Gledam ljude u prvim tjednima apstinencije, ljude koji su preplašeni, očajni i nimalo sigurni da će im sastanci pomoći. Oni koji poslije upotrijebe svu snagu volje, uspiju proći najgori dio stadija, jer shvate što je nada. Kasnije volju treba stalno podgrijavati. Upornim radom na sebi nastojati živjeti po sustavu «Jučer- danas- sutra».

Dva su dana u svakom tjednu zbog kojih ne bismo trebali biti u brizi i strahu.

Jedan je jučer sa svim pogreškama i brigama, s duhovnim i tjelesnim patnjama. Nad onim jučer više nemamo vlasti. Ne možemo više povući ni jednu riječ koju smo izrekli.

Ono jučer je prošlo.

Drugi je dan zbog kojeg ne bismo trebali biti u brizi sutra, sa svim svojim mogućim opasnostima, velikim obećanjima i lošim ostvarenjima. Ni nad sutra nemamo neposredne kontrole ni vlasti. Ono još nije nastalo.

Preostaje nam samo danas. Jedan dan. Svaki čovjek može voditi tek jednodnevnu bitku. To što propadamo događa se zato što spajamo u jedno teret dviju zastrašujućih vječnosti - onoga jučer i onoga sutra.

Ne dovodi ljude do ludila doživljaj onoga danas. Do toga ih dovodi kajanje i zagorčavanje svoje svijesti zbog onog što se dogodilo jučer i strah pred onim što će sutra opet donijeti.

Z.

Moj životni put s alkoholom

Rođen sam u seoskoj obitelji kao peto dijete. Otac mi je bio alkoholičar. Već u ranoj mladosti počeo sam uzimati alkohol. Često sam se znao tako napiti, da nisam znao za sebe. Još sam kao dijete prebolio žuticu koja je bila prouzročena prekomjernim pijenjem alkohola. Godine 1980. liječen sam u psihijatrijskoj bolnici pod dijagnozom alkoholizma. Tada su već bila nastala mnogobrojna organska oštećenja. Istodobno s liječenjem, pokušavao sam ostaviti alkohol i bez njega sam se dobro osjećao. Čak sam četiri godine bio bez pića. Tada sam živio sretnijim životom u obitelji i u društvu koje me okružuje. Kada sam navršio 18 godina, počeo sam raditi i tada započinje moj život uz alkohol. Ljeta 1978. bio sam raspoređen na teretno vozilo kao pratilac. Tada sam imao više novca i sa svojim sam kolegama svako jutro svraćao u gostionice na čašicu alkohola i kavu. Bilo je to sve češće i češće, pa sam zbog toga i ostao bez posla. Kada sam dobio drugi posao, sve se ponavljalo. Uslijedili su česti otkazi i ostao sam na ulici, bez ikakvih sredstava za život. Bilo je zanimljivo i zabavno u društvu, u gostioni. Kasnije je to prešlo u naviku, tako da više nisam mogao bez gostionice. Tako sam zanemario i napustio svoje najmilije i predao se alkoholu. U pijanom stanju osoba svašta kaže, a neki su skloni svašta i učiniti.

Mislim i vjerujem da je ovo posljednji boravak u psihijatrijskoj bolnici zbog alkohola. Još bi se mnogo toga moglo napisati o štetnosti alkohola za obiteljski i društveni život.

N. N.

 

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES