UHVAČENA DUGA

 

Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga.

 

 

 

 

 

Predgovor

poglavlja

Promocija

Narudžbenica

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

 

Moje treće proljeće

Rođen sam u malom selu u Slavoniji, u siromašnoj obitelji, kao najstarije od šestero djece. Živjeli smo u kući nabijenici od zemlje i pruća, koju je otac sagradio zajedno s majkom. Sjećam se da su mi se svake dvije-tri godine rađala braća i sestre i da smo u to vrijeme bili velika sirotinja. Moj otac je bio bez naobrazbe, bez savjeta, k tome i alkoholičar. Radio je teško, kao sluga drugima, a dobivao je malo, gotovo ništa. Tek sada sam svjestan koliko je majka uz njega patila. Uvijek je bila kriva za nešto za što nije bila kriva. Otac je uvijek na nju vikao, a ona je šutjela, trpjela i radila, uvijek prekomjerno. Često je pobolijevala, a nakon što je rodila šesto dijete, gotovo i umrla. Ljudi koji nisu bili alkoholičari, uspjeli su se otrgnuti iz poslijeratne neimaštine. Moj otac to nije uspio.

Za alkohol sam saznao vrlo rano. Već sam kao dječak morao okretati ručku na kotlu za pečenje rakije, da rakija ne zagori. U to sam vrijeme probao prve gutljaje rakije. Bila je smrdljiva. Zaklinjao sam se da neću biti alkoholičar, da ću biti bolji suprug, bolji roditelj i da moje dijete zbog mene neće patiti. Završio sam školu i otišao u Zagreb. Uspio sam se snaći, steći prijatelje, zahvaljujući svojoj društvenosti i duhovitosti, ali i poštenju. Više nisam bio seosko dijete. Počeo sam zarađivati, trošiti, ali i pomalo u društvu piti.

U političkim previranjima dospio sam među vođe Hrvatskog proljeća. Slijedile su batine, zatvor, pakao. Prvoga dana po izlasku iz zatvora sam se napio do besvijesti. Sam. Dvostruko razočaran jer me i djevojka nakon tolikih godina ostavila. Snalazio sam se na različite načine. Nailazio sam na zatvorena vrata. Nitko mi nije pružio ništa lijepo, a ako mi je i pružio, odupirao sam se, nisam prihvaćao. Alkohol je u mene unio ironiju, cinizam. Živio sam od danas do sutra.

Bio sam prisiljen napustiti Zagreb i jedini spas našao u povratku u rodni kraj. Vratio sam se u zadnji čas, jer sam tonuo sve dublje. Postao sam nesiguran, nestabilan. Nalazio sam se na rubu kriminala. Zaposlio sam se. Oko mene su svi pili. Pio sam i ja - kriomice. Ponovno sam stekao sigurnost, postao sam potreban, vrijedan.

Oženio sam se iz ljubavi. Svim silama sam odlučio ne piti. Ali s vremenom, uz životne probleme, počeo sam piti sve više. Alkohol je postao jači od mene. Udaljio sam se od supruge. Patili smo oboje. Postao sam bolesno ljubomoran. Ona je gubila povjerenje, ali je činila sve da obitelj bude na okupu. U poduzeću su slijedile opomene, ali i drugi su pili, pa se puno nisam razlikovao.

Već se naslućivao rat. U meni su se budili stari ideali, budilo se drugo proljeće. Uključio sam se u obranu grada. Ponovo je slijedio zatvor, batinanje, još gori pakao. Pobjegao sam iz bolnice, slomljen psihički i fizički. Uspio sam izvući ženu i dijete. Bili smo prognanici, ostali bez ičega, ovisni o humanitarnoj pomoći. Bilo nas je previše u istoj situaciji da bi se moglo adekvatno pomoći. Nisam bio sposoban za vojsku. Zaposlio sam se na porti. Nitko nije radio, stalno smo bili pod granatama. Nitko nije dobivao plaću. Puno je bilo razloga za pijenje. Javio sam se u Hrvatsku vojsku, jer sam osjetio potrebu da se borim. Pio sam za hrabrost, ali i iz navike. Bio sam sve bolesniji. Godinu i pol dana sam bio na prvoj crti bojišnice u rovovima. Sve to ostavlja teške posljedice. Poslali su me na bolovanje i demobilizirali. Ponovo su me mobilizirali, ali više nisam bio sposoban.

Došao sam na liječenje.

Jedina nada da doživim svoje treće proljeće jest da zauvijek ostavim alkohol.

P.

 

 

 

Sadržaj poglavlje

Poglavlje: I. U vlasti alkohola

Sljedeći članak  

IZDAVAČ: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

POTPORA: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske

                                                        UREDNICE

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Prim. dr. sc.  Mirjana Marković-Glamočak

Tehnički urednik:

Mr. sc. dr. Ema N. Gruber

Likovno rješenje omota

prof. Branko Vujanović

Studio za grafički dizajn ANKER

Tisak: Tiskara «Zelina»

Posebno izdanje Alkohološkog glasnika

 ISBN 953-99124-2-3

Urednik web izdanja: Juraj Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES