POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 3 /2016. (220) str. 11 -  14

strana 15  ►

Osječki KLA obilježili Svjetski dan zdravlja

Masovnim okupljanjem u centru grada Osječani su i ove godine već tradicionalno obilježili Svjetski dan zdravlja. Jagerova ulica, kojom je tom prigodom bio zabranjen promet, bila je mjesto okupljanja predstavnika udruga, ustanova, volontera... čije je djelovanje vezano za zdravstvo. Pod motom kako je prije svega zdrav čovjek produktivna snaga grada, sudionike skupa je pozdravio i Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka. Cijeloga dopodneva na mnogobrojnim štandovima prezentitani su projekti iz područja zdravstva, zdravog življenja, mjeren je tlak, šećer u krvi, vježbalo se, plesalo... Naravno, na ovoj manifestaciji uspješno su svoje aktivnosti u borbi protiv alkoholizma i ostalih ovisnosti predstavili i osječki KLA „Tvrđa“, „Donji grad“, „Retfala“ i „Jug 2“.

Č.D.

ŠTO SU IZRADILE NAŠE VRIJEDNE RUKE

Povodom Uskrsa imali smo osam radionica na kojima smo izrađivali razne ukrase. Radionicu je vodila gđa Božica Brunec. Oslikavali smo jaja, radili gnijezda i  druge ukrase koje smo 19.03.2016. izložili na štandu ispred gradske tržnice na Zrinskom trgu u Koprivnici. Na taj način nismo samo promovirali svoje radove već i sami sebe jer smo željeli približiti klub i njegove članove našim sugrađanima.   Štand je bio humanitarnog karaktera,  a svi prikupljeni prilozi donirani su udruzi „NADA“, članicama Kluba s bolestima dojke koje su tog dana prikupljale sredstva prodajom narcisa,a u svrhu kupnje denzitometra za Opću bolnicu Koprivnica. Ugodno smo ih iznenadili svojom gestom te smo njima i sebi uljepšali Uskrs!

PRAKTIČNA NASTAVA U KLA SE NASTAVLJA

Zajednica klubova liječenih alkoholičara i Srednja medicinska škola u Slav.Brodu sklopile su prošle godine ugovor o izvođenju praktične nastave za učenike 4.-tih razreda iz predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja. Suradnja je ove godine nastavljena.

Učenici dva četvrta razreda Srednje medicinske škole, ukupno njih 56, prisustvovali su sastancima kluba liječenih alkoholičara i upoznali se s osnovnim principima rada u klubu, naučili što su psihosocijalni programi, rehabilitacija i resocijalizacija ovisnika.

Izravni kontak s liječenim alkoholičarima i članovima njihovih obitelji na njih je ostavio snažan dojam i ovo iskustvo smatraju korisnim. Svoje impresije nakon posjeta klubu opisali su u eseju.

Stručne učiteljice zdravstvene njege, Jasmina Đurinski i Jasmina Cvančić obje bacc.med.techn. također su zadovljne našom suradnjom kao i članovi klubova liječenih alkoholičara i njihovi stručni djelatnici.Očekujemo nastavak suradnje i slijedeće školske godine.

Predsjednica Zajednice KLA, Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med

PRAKTIČNA NASTAVA U KLA

Učenica sam 4. razreda srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu. U sklopu nastave iz predmeta Mentalnog zdravlja dogovoren je posjet Klubu liječenih alkoholičara. Kada smo ušli u dvoranu i sjeli u krug vladala je ugodna atmosfera. Doktorica je predstavila Klub i ukratko nam ispričala čime se Klub bavi i koja je svrha njihovog sastajanja. Nakon toga pojedinci koji su se borili protiv te kronične bolesti alkoholizma, jedno po jedno su nam pričali o svome životu, patnjama i mukama kroz koje su prolazili i to sve jer su se u životu odlučili za jednu čašu alkohola, pa dvije, tri i tako u nedogled. Svaka osoba je imala svoje razloge i objašnjenja zbog kojih su postali ovisnici o alkoholu, ali u očima tih ljudi se vidjelo da ni jedan razlog niti objašnjenje nisu bili jači u tom trenutku od želje i motivacije da se izliječe i da više ne posrnu ni za jednom čašom. Neki članovi su imali svoju pratnju. Tijekom razgovora jedan je čovjek rekao da je on svojoj ženi ovisnici velika potpora. Klub i sebe je usporedio sa štapom za pomoć pri hodanju. Ovaj Klub je štap koji je potpora, a ja sam gumica na dnu štapa koja će joj pomoći da se ne posklizne pred iskušenjem. U tom trenutku sam shvatila kolika je povezanost tih osoba sa Klubom, da je taj Klub njihova sigurnost, potpora i jaka motivacija.

Mia Jelić, 4.B

Dr Tatjana Bakula-Vlaisavljević

KLUB

Dana 5.4.2016. posjetio sam Klub liječenih alkoholičara Centar. Ugodno sam se iznenadio. Po izgledu ne bih rekao ni za jednu osobu tamo da je liječeni alkoholičar. Bilo mi je lijepo. Svaka osoba je imala svoju priču. Priče su uglavnom bile tužne,ali mi je bilo drago kada sam čuo koliko je vremena prošlo otkada su prestali piti, te da su odlučili promijeniti svoj život. Ja mislim da njihove priče trebaju biti primjer mladima kako alkohol nije vrijedan tolike boli i patnje.

Antonio Jazvić, 4.B

IZLET U VUKOVAR

U subotu 07. svibnja, članovi Zajednice KLA sa svojim stručnim djelatnicima i prjateljima, posjetili su Vukovar. Cilj putovanja bio je obilazak dva vukovarska muzeja, posjet Spomen području Ovčara i Memorijalnom groblju Vukovar. Na put je krenulo 66 putnika. Najprije smo posjetili i razgledali postav Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz koji je osnovan 1948. godine donacijom Vukovarca dr. Antuna Bauera.

Tijekom Domovinskog rata dvorac Eltz, a tako i zbirke muzeja teško su stradale. Dvorac je u potpunosti obnovljen i plijeni svojom ljepotom, a postav muzeja  bogat i zanimljiv otvoren je u siječnju 2014. godine.

Slijedila je šetnja obalom Dunava i užom gradskom jezgrom. Svatko je našao nešto za sebe. Neki su se divili ljepoti Dunava, promatrali kajakaše koji su se laganom vožnjom zagrijavali za natjecanje, drugi su uživali u šetnji, kupovali suvenire ili ispijali kavu u obližnjim kafićima.

Potom smo se uputili u obilazak Muzeja vučedolske kulture, otvorenog u lipnju prošle godine. Kroz Muzej nas je vodio gosp. Siniša koji nam je s oduševljenjem pričao priču o jednoj od najstarijih europskih kultura. Na području Vučedola prije pet tisuća godina živjelo je oko 2000 stanovnika, što preneseno na današnje doba odgovara veličini jednog velikog europskog grada npr.Londona. Saznali smo da su stanovnici Vučedola bili zemljoradnici, da su uzgajali stoku, bavili se lovom i ribolovom. Znali su tkati, obrađivati kožu, proizvodili su keramičko posuđe, talili bakar. Saznali smo kako su izgledali, kako su živjeli u što su vjerovali, zašto je nastala Vučedolska golubica. Muzej je tako zanimljiv da ga je u nepunih godinu dana posjetilo preko 40 000 ljudi!

Puni prekrasnih dojmova i obogaćeni novim znanjima krenuli smo prema Spomen području Ovčara i Memorijalnom groblju. U tišini smo se prisjetili svih nevinih žrtava stradalih u Domovinskom ratu tiho se pomolili i zapalili im svijeće.

Na povratku smo zastali u restoranu Kunjevci u blizini Vinkovaca gdje smo sjedeći na terasi obasjanoj suncem sređivali dojmove s ovog prekrasnog izleta.

Predsjednica Zajednice KLA, Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med.

◄ strana 7

Alk. gl. 3 /2016. (220) str. 11 -  14

strana 15  ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES