POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 2 /2016. (219) str. 11- 13

strana 14 ►

POSJET MUZEJU BRODSKOG POSAVLJA

U utorak, 21. 3. 2016., članovi Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije, zajedno sa stručnim djelatnicima klubova posjetili su dvije izložbene postave u Muzeju brodskog posavlja. Sakupili smo se ispred muzeja, neki u pratnji supružnika, roditelja i djece, pa nakon kratkog druženja, raspoloženi i zainteresirani grupno krenuli u obilazak.

Voditeljice muzeja su nas uz stručno objašnjavanje povele u neki drugi svijet i u neko drugo vrijeme. Jednostavnim riječima su nam dale neke fascinantne činjenice.

U prvoj postavi uvedeni smo u svijet kristala i minerala. Primjerci minerala i uzoraka stijena prikupljeni su na lokalitetima diljem svijeta. Najvrjedniji dio zbirke čine minerali koji se zbog svojih intenzivnih boja, sjaja i visoke prozirnosti odlikuju visokom kvalitetom te kao takvi pripadaju dragom kamenju, poludraguljima ili draguljima.

Imali smo priliku vidjeti vrijedne primjerke ahata, smaragda, dijamanata, rubina, turmalina i drugih minerala, prikupljenih u svjetskim rudnicima od Brazila, preko Afrike i Madagaskara sve do srednje Azije i Rusije.

Interesantno je bilo i vidjeti građu naše planete Zemlje od unutrašnje jezgre, preko vanjske pa sve do kore i naravno minerale od kojih je građena.

Voditeljica nam je dočarala poveznice između kristala i minerala koje gledamo na izložbi sa vjerovanjima u njih, njihovom obradom i upotrebom. 

Vidjeli smo i jantar sa zarobljenim kukcem u sebi (sjećate se Jurassic Parka i kako su iz takvog kukca stvorili prehistorijske životinje?)

Neobrađeni dijamant, neobrađeno zlato, varijacije kvarca i pirita su nas se dojmili, a pogotovo pirit sjajne površine i izgleda zlata kojega su zvali „Zlato za lude“...

Tema druge postave Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa je za brođane bitna zato što su sestre radile i u Slavonskom Brodu. Iznenadili smo se kada smo saznali da su od 1928. pa sve do 1945. godine radile u Dječjem zabavištu (vrtiću) i obdaništu, koje i danas radi kao takvo. Osim toga brinule su se od 1934. do 1947. godine, i za siromašne i onemoćale u gradskoj ubožnici „Dom milosrđa“ kući koja i dan danas postoji.

Izložbe su posebno bile zanimljive djeci, ali i stariji članovi klubova liječenih alkoholičara su prepoznali dosta toga pokazanoga te podijelili sa nama svoja sjećanja.

Posjetom smo vrlo zadovoljni jer smo u vremenu provedenom tamo nešto naučili, vidjeli, podsjetili se. Potaknuti smo na razmišljanja o prohujalom vremenu, ali ipak bliskom; na razmišljanja o svijetu koji nas okružuje, a mi ga uzimamo zdravo za gotovo skoro ga i ne primjećujući.

To nam je bila i prilika da se kao članovi različitih klubova liječenih alkoholičara družimo u novom okružju (van prostorija klubova), sa zajedničkim interesom i da podijelimo jedno novo iskustvo.

Bili smo aktivni: slušali, gledali, čitali, pitali, raspravljali i fotografirali. Vjerujem da smo inicirani da produbimo spoznaje stečene ovim posjetom muzeju.

Vrijeme nam je proletjelo, pa smo se razišli puni dojmova, raspravljajući, sa osmjesima i nadom da ćemo se opet ubrzo družiti nekom prigodom.

Goran A. , KLA «Centar», Slavonski Brod

POVIJEST KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA UTRINA

Klub liječenih alkoholičara Utrina osnovan je kao i većina klubova novozagrebačkih naselja početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je postojao širok interes za probleme pijenja alkoholnih pića i njihove posljedice kod pojedinca i društva u cjelini. Praktički je svako veće naselje Novog Zagreba imalo tada klub, a Udruga klubova Novog Zagreba brojila je osamdesetih godina 14 aktivnih klubova.

Radilo se po stručno i znanstveno valoriziranom programu zagrebačke alkohološke škole sa stalno prisutnim terapeutima (dr. J.Ivica, dr. Đ.Balija), a što je klubu osiguravalo kvalitetan stručni i terapijski rad. Kroz klub je prošlo mnogo dobrih i višegodišnjih apstinenata, koji su u to vrijeme dali pečat radu kluba, kao što su bili B.Bezik, M.Antolović i dr. Na žalost ratne prilike, ali i smanjeni interes članova, doveo je do osipanja sudionika i prekida rada kluba u dvogodišnjem razdoblju, a što je imalo za posljedicu da su neki od članova prestali biti apstinenti, odlazili su ponovno na liječenje, nisu više brinuli niti za sebe niti za obitelj, tako da su problemi bili evidentni.

Udruga klubova i dalje je bila aktivna i na jednom sastanku u jesen 1995. godine i na inicijativu gđe.V.Hitrec i dr. Ž. Marinića dogovoreno je da se revitalizira rad kluba Utrina sa starim članovima kluba,a uz potporu i dolaženje i članova KLA Zapruđe. Rečeno, učinjeno i ponovni rad kluba vrlo je brzo počeo u listopadu 1995., a osnivačka skupština bila je slijedeće godine, 20. 3. 1996., kada je klub već imao solidnu aktivnost i značajan broj članova, a njegov rad je i formalno potvrđen na skupštini izborom potrebnih tijela i predsjedništva kluba.

Od tada kao stručni djelatnik u klubu radi dr. Ž. Marinić, koji svojim znanjem i terapijskim odnosom daje potporu svim sudionicima terapijske zajednice u održanju apstinencije i radu na promjenama na sebi i poštivanju sebe.

Rad kluba je kontinuiran u svim segmentima alkoholoških aktivnosti do današnjih dana, a po ocjeni samih članova, ali i stručnih djelatnika Zajednice klubova Grada Zagreba, uspješan je i dobar.

Ovih 20 godina je brzo prošlo, a to najbolje znaju oni, koji su u klubu od njegovih početaka (J.Hlupić) uz dosadašnjih pet predsjednika kluba i velik broj dugogodišnjih apstinenata, koji su značajna podrška kluba i ogled mladima da sve ovisi o njihovom izboru i trudu kojeg će uložiti u sebe.

Jadranka Hlupić

UPITNIK

Sjetite se da je Platon rekao:

„Promijenite ono što se može promijeniti, prihvatite ono što se ne može, i odmaknite se od onog što je neprihvatljivo.”

Ukoliko niste sigurni, ili za sada ne znate bi li vam trebala stručna pomoć poradi bilo koje ovisničke problematike , odgovorite na dolje navedena pitanja:

 • Odvija li se vaš život onako kako ste zamislili?

 • Živite li u skladu sa svojim životnim sposobnostima, uvjerenjima...?

 • Signaliziraju li vam duša i tijelo da bi trebali nešto poduzeti?

 • Što će se dogoditi ako nastavite sa istim stilom življenja?

 • Što život od vas traži da učinite u ovoj situaciji?

 • Je li došlo vrijeme da učinite ono što je potrebno, a ne ono što želite?

 • Koja je cijena koju bi trebali platiti ukoliko se želite maknuti iz sadašnje situacije ili načiniti ravnotežu  u svom životu?

 • Kako se osobe koje vas vole, osjećaju poradi vašeg stila života?

 • Kako bi one opisale situaciju u kojoj ste se našli?

 • Koje vrijednosti ste stavili na vagu zbog svog načina života, a mislili ste da se to nikada neće dogoditi?

 • S čime od dolje navedenoga, vam se za sada, najteže nositi:

 • oscilacijama raspoloženja,

 • bespomoćnošću,

 • krizom, bilo psihičkom bilo fizičkom,

 • pogledima ljudi koji vas vole,

 • patnjom,

 • najrazličitijim osjećajima od straha, krivnje, ljutnje, žudnje, pomanjkanja volje, sami navedite.

 • Koje su do sada bile prepreke poradi kojih ste se za sada, teže micali s pozicije u kojoj se nalazite?

 • Koje vam vaše osobine mogu biti od pomoći u ovoj situaciji?

 • Koje osobe ćete obradovati ukoliko se odlučite za svoju stabilizaciju, ravnotežu?

Sami zaključite što vam je činiti.

Priredila: mr.sc. B. Galoić Cigit, defektolog i psihoterapeut

Ljubav je bila jača

Život je samo jedan, ma kakav bio

nekad je lijep, a nekada surov i grub

kad pomislim što si sve uz mene prošla

jedno veliko hvala, to je malo što mogu ti reći.

Prevladala je ljubav tvoja najdraža moja

bez nje sve bi bilo uzalud

bila si hrabra i onda kada si bila ranjiva,

a ranjiva si bila bezbroj puta.

Ne znam, možda i nikada neću znati

zašto je alkohol bio jači od mene,

a imao sam sve što sam želio u životu

tebe, djecu, tvoju ljubav i dobrotu.

Bilo je svađa i mnogo grubih riječi,

zašto je alkohol važniji od nas,

odgovor na to nisam znao reći

uvijek se nađe neki izgovor

Volim te, to mogu ti samo reći

volim te što si bila uz mene,

željela si ljubav i oca našoj djeci,

ali oca s kojim će se ponositi, a ne sramiti.

Trebalo je dosta vremena i truda

kad shvatio sam da mogu biti jači od alkohola,

da imam obitelj bez koje bi mogao ostati,

a bez obitelji što bi mogao postati, opet isto.

Pobijedila je ljubav jer je bila jača od alkohola

pobijedila si ti jer si bila jača od mene.

Sada tek znam da naša ljubav nije ni prestala,

samo je na jedan trenutak nekamo nestala.

Josipa Kujundžić

◄ strana 8

Alk. gl. 2 /2016. (219) str. 11- 13

strana 14 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES