POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2016. (218) str. 8 - 10

strana 11 ►

Izvještaj sa 50. godišnje skupšti­ne KLA Bjelovar

Malo je klubova koji se mogu pohvaliti održavanjem 50. godišnje skupštine. Tako je organizirana 50. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar, 6. prosinca u 10:00 sati u Domu kulture Bjelovar, gdje se održao prigodni program.

Skupštinu je otvorio predsjednik g. Dražen Žagi i pozdravio sve prisutne. Nakon intoniranja himni otpočelo se programom. U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su članovi KUD-a iz Kapele koji su sve oduševili pjesmama i plesovima bjelovarskog kraja, te trio gitara - klavir - vokal koji su odsvirali nekoliko religioznih pjesama ..

Na skupštini je sudjelovalo oko 15 KLA iz cijele Hrvatske, te gosti iz Društva "Žarek upanja" iz Slovenije. Također prisutni su bili predstavnici institucija, te lokalne samouprave, dogradonačelnica gospođa Lidija Novosel, te predstavnica Grada Bjelovara i donedavni terapeut u KLA Bjelovar gospođa Jasna Grgić Škaurin koja je ujedno bila i članica radnog predsjedništva skupštine. Ispred Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara nazočni su bili dopredsjednik dr. Anto Orešković, te tajnica Dušica Cesarec, ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ujedno i predsjedavajući radnog predsjedništva nazočan je bio dr. Vladimir Halauk koji godinama predsjeda radnim predsjedništvom na skupštinama KLA Bjelovara. Uz dr. Halauka i gospođu Grgić Škaurin, u radnom predsjedništvu je bio i sadašnji terapeut KLA Bjelovar, soc. radnica Ljiljana Malčić. Nakon izvještaja predsjednika o radu Kluba u proteklih 50 godina, te izvještaj terapeuta o terapeutskom radu, te nakon pozdrava prisutnih gostiju pristupilo se podjeli diploma. Ove godine podijeljeno je 20 diploma i to 4 za jednu godinu, 4 za dvije godine, 2 za tri godine, 7 za četiri godine, 1 za pet godina, 1 za 15 godina i 1 za 25 godina apstinencije. Nakon podjele diploma i završnih riječi, skupština je zatvorena, a svi uzvanici su pozvani na domjenak koji je organiziran u prostorijama Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar u ulici S. S. Kranjčevića kraj Gradskog bazena. Druženje je proteklo svečano i u lijepom ozračju.

Za KLA Bjelovar Predsjednik Dražen Žagi

VIŠE ►►►►

GODIŠNJI SKUP KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA PRELOG

Diana Uvodić – Đurić i obitelj S. Slavičeka

U prostorijama Vatrogasnog doma 18. godišnji skup su u subotu 29. studenog održali članovi KLA Prelog. Uveličali su ga članovi svih srodnih klubova sjeverozapadne Hrvatske pa je to bio slikovito rečeno, skup trijeznih glava u jednom . Raduje što su u Prelog došli i gosti iz Slovenije, Lendave i Radenaca.

O jednogodišnjem radu kluba govorio dosadašnji predsjednik Antun Kemec. istaknuo je kako je klub tijekom minule godine imao 51 terapeutski sastanak te naglasio  kako alkoholizam da je klub unatrag godinu dana imao 51 terapeutski sastanak. – Alkoholizam na žalost, nije u opadanju, već u porastu, no ono što veseli jest činjenica da raste broj onih koji se odlučuju doći i potražiti pomoć, a mi svakoga široka srca primamo- podvukao je. Trenutno je u klubu aktivno deset obitelji i dva samca od kojih jednog na terapeutska druženja prati majka. Ono što raduje je saznanje da je aktivnost kluba prepoznata na gradskoj razini, no prisutni su u svim akcijama koje provode srodni klubovi u MŽ – i i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Svoj obol radu skupa dala je Diana Uvodić – Đurić dr.med., klupska terapeutkinja, koji mnogi nazivaju „klupskim anđelom“ zato jer majčinski sa puno strpljenja i stručnosti prilazi ponaosob svakom ovisniku, njegovoj obitelji. Ona je podijelila priznanja za apstinencijske godine obiteljima, napomenuvši da ih neki članovi obitelji ne žele primiti javno. Ili će ih primiti u klupskom okruženju. Javno su i primili  obitelj Dragutina Markača,  koja je dobila priznanje za jednogodišnju apstinenciju, Vladimir Maltarić za dvije godine, a obitelj Slavka Slavičeka za četiri godine apstinencije.

Skup je izabrao novo vodstvo. Novi predsjednik će biti Slavko Slaviček, dopredsjednik će biti Antun Kemec, a tajničke će poslove obavljati Vladimir Maltarić.

Održano je iznimno korisno edukativno predavanje Živka Miševića, dr.med. psihijatra Županijske bolnice Čakovec. Istaknuo je kako je svaka ovisnost oblik neslobode, a time i velika patnja, stoga svi oni koji su se odlučili na promjenu životnog stila zaslužuju velike pohvale, podršku i čestitke.

Dodatni obol skupštini dali su članovi TS KUD – a Prelog, a riječi potpore su im, uz goste iz srodnih klubova, uputili Zdravko Kvakan, dogradonačelnik Grada Preloga, župnik vlč. Karlo Šimek te Spomenko Gojsjek iz Policijske postaje Prelog.

Tekst i snimke: M. Grubić

KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA PRELOG

Život bez alkohola Verice Krampač

Na posljednjoj skupštini KLA Prelog posebno nas je dojmio trenutak kada je klupskoj terapeutkinji Diani Uvodić-Đurić, dr. med. bez riječi, s  cvjetnom lončanicom u ruci, prišla jedna žena i onako joj istinski stegnula ruku, zagrlila je i okrenula se od nje u suzama. Zacaklile su se oči doktorici Uvodić, ostala je iznenađena, pomalo zatečena, samo je dodala: To je naša Verica….

Predala cvijet i u tišini otišla

Zanimalo nas je tko je ona ?

Rekla nam je kako ima 50 godina i da je iz Hodošana i da se zove Verica Krampač, dodavši slikovito kako je klupska vršnjakinja. Naime, klub se je na toj skupštini 18. puta predstavio javnosti i podastro rezultate svoga rada. Još nam je rekla kako na terapeutske sastanke u Prelog najčešće dolazi biciklom!?

Život bez alkohola Verice Krampač traje koliko i postojanje KLA Prelog – rekla nam je dr. Uvodić i nastavila: - U klub je došla u lipnju 1997. godine u veoma teškoj životnoj situaciji. U klub je donijela sebe i svoju odluku da se ponovno vrati u svoju obitelj. Prestala je pitati bez ijednog dana bolničkog liječenja u tome je ustrajala do današnjeg dana. Vericu život nije mazio, niti prije dolaska u klub, a niti nakon toga – žalosno će naša sugovornica, nastavivši u vedrijem tonu: - Međutim, ni u najgorim trenucima nakon dolaska u klub nije posegnula za alkoholom. Uvijek je na nenametljiv način tražila moju pomoć i ostalih članova kluba. Svojim je primjerom pokazala, i dokazala, drugim ženama i majkama da ljubav prema svojoj obitelji, posebno djeci, može biti dovoljno jak motiv i dati snagu da se ustraje i da se pobjedi u borbi s alkoholom – završila je njezina terapeutkinja i dodala kako bi bila najsretnija da Veričinim putem krenu i ostale žene, majke, kojih nažalost ima onakvih kakva je „njezina“ Verica bila prije 18 godina.

Tekst i foto:M. Grubić

U dvorani SŠ Bedekovčina održana ja 15.godišnja skupština KLA Jezera iz Bedekovčine. Skupštini je prisustvovalo sedamdesetak gostiju iz sljedećih klubova: Donja Stubica, Peščenica, Retkovec, Studenski grad, Bistrina, Vrapče – centar, Susedgrad, Križevci, Moj put, Zviranjek, Kutina, Mato Golubić, ZET Ljubljanica te tajnica gđa Dušica Cesarec i suprug Juraj koji vrijedno fotografira sve naše važne događaje. Načelnik Bedekovčine G. Darko Ban također se odazvao na skuštinu te nam pružio podršku. G. Mladen Gregurić, tajnik kluba, otvorio je skupštinu kratkim pozdravnim govorom. Zatim su članice KUD – a Sv. Ivan Krstitelj otpjevale himnu liječenih alkoholičara, te u nastavku izvele još tri skladbe. Slijedio je nastup Bedekovčanskih mažoretkinja. Naši najmlađi članovi Sabina Čehulić i Marko Vrhovec svojim su najdražima odrecitirali pjesme u kojima pokazuju sreću zbog njihove apstinencije. Slijedio je službeni dio skupštine. Gđa Šukec Štefica, predsjednica kluba, podnijela je izvještaj o radu kluba u protekloj godini. Također je izvješće o radu podnio i stručni djelatnik kluba

 g. Postonjski Željko. I za kraj financijsko izvješće je podnio g. Hren Danijel, blagajnik kluba. Slijedila je podjela priznanja. Za pet godina apstinencije priznanje je dobila gđa. Ljubica Kovaček i g. Ščurec Branko. Za dvije godine apstinencije priznanje su dobili g.Hren Danijel, g.Habljak Ivan i g. Vrhovec Marijan. G.Postonjski Željko izrazio je žaljenje što nemamo jednogodišnjih apstinenata,iako je bilo pokušaja, te napomenuo da  to dokazuje da put apstinencije nije nimalo lagan.Predstavio je prisutnima i ostale članove kluba,ukupno petnaest članova od kojih je osam obitelji. Slijedila je riječ gostiju.Uvijek iznova nas njihove riječi potpore i razumijevanja osnaže i daju nam snage da ustrajemo i idemo prema svome cilju.Ove godine posjetila nas je i dip.soc. radnica Katarina Radan i uz riječi ohrabrenja istaknula da pojedinac u zdravom okruženju uz podršku obitelji može ostvariti dugotrajnu apstinenciju. Skupštinu smo priveli kraju uz domjenak i druženje.

Štefica Šukec, predsjednica KLA Jezera

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2016. (218) str. 8 - 10

strana 11 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES